Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2019, 12:50
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Prestaneš dýchať a ani o tom nevieš. Toto spánkové ochorenie dokáže ovplyvniť tvoje svaly, no aj mozgové centrá

Prestaneš dýchať a ani o tom nevieš. Toto spánkové ochorenie dokáže ovplyvniť tvoje svaly, no aj mozgové centrá
Zdroj: Nucleus Medical Media
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pri spánkovom apnoe ti môže v dýchaní niečo prekážať. Alebo dýchať zabudne rovno tvoj mozog.

Keď je reč o spánkových poruchách, zrejme ti napadnú psychické problémy ako spánková paralýza, panické návaly teroru a hrôzy či nepríjemné nočné mory. V hre je však omnoho znepokojujúcejši problém. Spánkové apnoe postihuje každého 25. muža a 50. ženu a v niektorých prípadoch môže byť smrteľné.

apnoe zrejme počúvaš z každého rohu, o čo však vlastne ide? V prípade, že dochádza k problémom s dýchaním bez toho, aby si o tom vedel, lekári to nazývajú apnoe. Začneš tak dýchať plytko alebo úplne prestaneš. Pochopiteľne, deje sa to najčastejšie v spánku.

Keď ti tvoje telo bráni dýchať

Spánkové apnoe sa delí na dva druhy. To menej zaujímavé, obštrukčné, spôsobuje kolaps dýchacích ciest. Svaly či iné tkanivá môžu brániť v dýchaní a obmedzovať ho. Skvelým príkladom sú tuční ľudia – obezita je najčastejším zdrojom obštrukčného spánkového apnoe, keďže zväčšené tkanivá jednoducho bránia prietoku vzduchu.

Tu sa však nie je čoho báť – keď bude mať mozog málo okysličenej krvi, nastane mikroprebudenie, a teda ťa reflex zachráni pred smrťou. Je to však omnoho zákernejšie než sa zdá. Tvoje vedomie ani nebude vedieť, že si sa prebudil. Zobudíš sa totiž len natoľko, aby sa ti uvoľnili niektoré svaly a nadýchol si sa. Ráno nebudeš o ničom vedieť.

O obštrukčné apnoe sa najčastejšie postará jazyk

apnoe
apnoe Zdroj: Habib M’henni

Zradí ťa vlastný mozog

Omnoho znepokojujúcejšie je centrálne spánkové apnoe. Takisto máš problémy s dýchaním, no tentokrát zaňho nemôžu tvoje svaly, no rovno mozog, ktorý akoby zabúdal dýchať.

A presne to sa aj v praxi deje. Zlyhávajúce mozgové centrá zodpovedné za pravidelný dych prestávajú spoľahlivo zvládať svoju úlohu a ľudské telo končí s dýchaním bez toho, aby za to mohla akákoľvek jeho fyzická zložka.

Je pomerne zriedkavé, aby mozog v spánku zabúdal dýchať a omnoho horšie je, že moderná medicína nedokáže povedať, prečo je tomu tak. Problémy sa nachádzajú zrejme v poškodených nervových štruktúrach, no presné príčiny nie sú známe.

Centrálne spánkové apnoe však často prichádza ruka v ruke s ďalšími zdravotnými problémami, ako napríklad skleróza. To, že ľudské telo v spánku kvôli nefunkčným častiam mozgu nedýcha, je tak v podstate len vedľajším efektom.

apnoe
apnoe Zdroj: unsplash.com

Mozog ťa raz prestane zobúdzať

Vždy, keď do tvojho tela prestáva prúdiť kyslík, sa ťa mozog pokúsi zobudiť aspoň natoľko, aby si sa pohol a uvoľnil si dýchacie cesty. Ak však zlyháva aj samotný mozog, centrálne spánkové apnoe môže byť smrteľným. Ľudia, ktorí ho majú, zomierajú 3- až 6-krát častejšie než zdraví.

Domov
Zdieľať
Diskusia