Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2017, 14:15
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Na Islande takmer vyhubili Downov syndróm. Skoro 100 percent žien ukončí tehotenstvo, ak sa objaví pravdepodobnosť chromozómovej abnormality

ISLAND
Uložiť Uložené

Názory na úroveň ukončovania tehotenstiev sa rôznia.

Návšteva Islandu sa zvyčajne nesie v znamení objavovania tejto krásnej krajiny a navštevovania známych aj neznámych miest, kde to miestami ani nevyzerá ako na Zemi. Island je okrem toho krajinou mnohých tvárí, ktorú mnohí v súčasnosti kritizujú za príliš vysoké ceny a zaujímavo vyznieva aj fakt, že tam existuje aplikácia, v ktorej si ľudia pred rande vedia skontrolovať, či človek nie je so svojím budúcim partnerom v akomkoľvek rodinnom zväzku. Práve rodina, deti a pôrody zaujali reportérov z CBS News, a preto sa vybrali priamo na Island, aby zistili, čo sa skrýva za najnižšími počtami detí narodených s Downovým syndrómom na celom svete. Každý rok sa na Islande narodí len jedno či dve deti s chromozómovou komplikáciou spôsobujúcou Downov syndróm a to aj napriek tomu, že na Islande žije viac ako 330-tisíc obyvateľov, takže šanca nie je až taká nízka.

Na Islande takmer vyhubili Downov syndróm. Skoro 100 percent žien ukončí tehotenstvo, ak sa objaví pravdepodobnosť chromozómovej abnormality
Zdroj: Pixabay

Skutočnosť dnes vyzerá tak, že drvivá väčšina budúcich islandských matiek podstupuje počas tehotenstva špeciálny test, pomocou ktorého vedia lekári s približne 85-percentnou presnosťou predpovedať, či sa u dieťaťa objavia problémy v chromozómoch, čo okrem iného môže znamenať aj narodenie s Downovým syndrómom. Univerzitná nemocnica v Rejkjavíku podľa štatistík uvádza, že 80 až 85 percent všetkých tehotných žien tieto predpôrodné testy podstupuje, a pritom nie sú nijak zakotvené v zákone a povinné, a takmer 100 percent z nich sa rozhodne pre ukončenie tehotenstva po tom, čo im lekári oznámia nepríjemné správy. Predpôrodné testy pozostávajú z použitia ultrazvuku, krvného testu a matkinho veku a v súčasnosti sú dostatočne presné na to, aby ovplyvnili rozhodnutie rodičov o tom, ako chcú ďalej pokračovať.

Odporúčané
Týchto 10 vecí o Islande si (možno) nevedel. Nahé sprchovanie sa s miestnymi, hotdog ako národné jedlo aj dotyky s čerstvou lávou Týchto 10 vecí o Islande si (možno) nevedel. Nahé sprchovanie sa s miestnymi, hotdog ako národné jedlo aj dotyky s čerstvou lávou 15. apríla 2022, 14:30

V spomínanej univerzitnej nemocnici v Rejkjavíku sa každý rok narodí približne 70 percent všetkých islandských detí a jej zamestnanci tvrdia, že deti s Downovým syndrómom sa na ostrove ešte stále rodia. Každý rok je to len jedno či dve deti, čo sa zvyčajne stáva kvôli tomu, že predpôrodný test nebol dostatočne presný a 15-percentná odchýlka znamenala vznik chromozómovej abnormality. Islanďanka Thordis Ingadottir takto v roku 2009 porodila svoju dcéru Agustu po tom, čo sa vo svojich 40 rokoch nechala počas tehotenstva otestovať a šanca na chromozómové komplikácie mala byť len 1 ku 1600. Po narodení vedela, že jej dcéra trpí Downovým syndrómom a nevzdala to, ale začala bojovať za ich práva a integráciu do spoločnosti, pretože ani ľudia s Downovým syndrómom nie sú o nič horší ako zdravé osoby.

Aj keď štát matkám nič neprikazuje a poskytuje im len možnosť výberu, obyvatelia mnohých konzervatívnejších krajín by takmer 100-percentnú úroveň ukončených tehotenstiev s chromozómovými abnormalitami vnímali ako obyčajnú vraždu. Približne štyri z piatich islandských žien si vyberú možnosť podstúpiť predpôrodné vyšetrenie a aj keď na nich zamestnanci v nemocniciach nikdy netlačia, fakty často hovoria samé za seba. Ak žena v nemocnici započuje, že väčšina ostatných žien testy podstúpila, potom existuje len veľmi málo dôvodov, prečo by ho nemohla podstúpiť aj ona. Helga Olafsdottir pracuje v Univerzitnej nemocnici v Rejkjavíku ako poradkyňa pre tehotné matky s chromozómovými komplikáciami a každej z nich vždy povie, že ide len o ich život a o to, ako bude v budúcnosti vyzerať. Nemyslí si, že ukončenie tehotenstva, pri ktorom je vysoká šanca narodenia dieťaťa s Downovým syndrómom, je na Islande považované za vraždu. V tejto ostrovnej krajine sa na ukončenie tehotenstva pozerajú skôr ako na záležitosť, ktorú ukončili preto, aby predišli utrpeniu dieťaťa a aj jeho rodiny.

Island nie je jedinou krajinou, kde ukončenie tehotenstva s vysokou pravdepodobnosťou chromozómovej abnormality dosahuje takmer 100-percentnú úroveň. V Dánsku bolo v takomto prípade ukončenýh 98 percent tehotenstiev, vo Francúzsku 77 percent a v Spojených štátoch amerických za obdobie v posledných 20 rokoch to bolo zase 67 percent. Na Islande preto takmer kompletne eradikovali Downov syndróm zo svojej krajiny aj spoločnosti, ale neznamená to, že je to krajina plná vrahov. Ako zakončila svoj preslov poradkyňa Olafsdottir, život nie je čierny alebo biely, ale sivý.

Domov
Zdieľať
Diskusia