Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2019, 19:31
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Tohtoročný september bol ten úplne najteplejší. Rok 2019 môže prepisovať históriu

ZAUJÍMAVOSTI SVETOVÉ REKORDY
Uložiť Uložené

Našej planéte ešte nikdy nebolo tak teplo.

Po extrémne horúcom lete, ktoré prekonávalo teplotné rekordy skoro na celom svete, sme sa teraz dočkali najteplejšieho septembra v histórii. Doterajší rok 2016 bol prekonaný síce len o 0,4 stupňa Fahrenheit, aj napriek tomu výskumníci a meteorológovia vztýčili varovný prst, informuje CBS. Okrem oblastí ako Nórsko, Švédsko, časti Ruska a Antarktídy sa väčšina planéty prehrievala, a to aj v dôsledku nešetrného zaobchádzania. 

Odporúčané
Greta Thunberg vracia úder Putinovi, cez Twitter mu posiela rafinovaný odkaz Greta Thunberg vracia úder Putinovi, cez Twitter mu posiela rafinovaný odkaz 4. októbra 2019, 11:58

Pre CBS odborník na klímu potvrdil, že súčasné teplotné vlny majú znaky prepojenia s globálnym otepľovaním oveľa väčšie ako s ktorýmkoľvek iným javom. „Vo vedeckej komunite niet žiadnych pochýb, že návaly tepla budú pokračovať a zhoršovať sa aj v budúcnosti, kvôli zavineniu človeka,“ povedal Jeff Berardelli.

Podľa OSN je cieľom, aby do konca aktuálneho storočia nestúpla priemerná teplota o viac ako 1,5 stupňa Celzia, aktuálny trend a odborníci však varujú, že na tomto limite môže byť už o desať rokov a veľmi rýchlo sa môže dokonca zdvojnásobiť. Zvýšenie teploty o 3 stupne Celzia v rámci celej planéty môže mať devastačný dopad na ekosystém. 

Odporúčané
Podľa tipérov získa Greta Thunberg Nobelovu cenu za mier, experti však váhajú Podľa tipérov získa Greta Thunberg Nobelovu cenu za mier, experti však váhajú 4. októbra 2019, 6:55
Domov
Zdieľať
Diskusia