Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2019, 6:55
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Podľa tipérov získa Greta Thunberg Nobelovu cenu za mier, experti však váhajú

ZAUJÍMAVOSTI GRETA THUNBERGOVÁ
Uložiť Uložené

Dá sa spojiť bojovanie proti klimatickej kríze a Nobelova cena za mier?

Experti sú opatrní, no tipéri v tom majú jasno. Sú presvedčení, že práve aktivistka Greta Thunberg získa Nobelovu cenu za mier, informuje The Independent.

Podľa tipérov by mala získať Nobelovu cenu za začatie piatkových štrajkov "Fridays for future", ktoré inšpirovali milióny študentov. Aj oni začali bojovať za zmenu a žiadať kroky od vlády na zabránenie ďalším klimatickým zmenám.

Tipéri majú jasno v tom, kto vyhrá Nobelovú cenu za mier. Má to podľa nich byť Greta Thungberg, experti však váhajú
Tipéri majú jasno v tom, kto vyhrá Nobelovú cenu za mier. Má to podľa nich byť Greta Thungberg, experti však váhajú Zdroj: Twitter / Greta Thungberg

Greta začala celé hnutie sama, v piatky nechodila do školy, namiesto toho od augusta minulého roka stála pred švédskym parlamentom. Odvtedy si získala milióny mladých ľudí.

Odporúčané
Greta Thunberg získala alternatívnu Nobelovu cenu a skoro 100-tisíc eur. Nadácia ocenila jej iniciatívu a bojovnosť Greta Thunberg získala alternatívnu Nobelovu cenu a skoro 100-tisíc eur. Nadácia ocenila jej iniciatívu a bojovnosť 25. septembra 2019, 12:57

Aj keď si je veľa ľudí takmer istých, že Greta vyhrá, za tvrdením je veľa neistoty. Zoznam kandidátov na výhru totiž nie je zverejnený a experti sa stále dohadujú na tom, či vôbec je možné spojiť Nobelovu cenu za mier a bojovanie proti klimatickej kríze.

Rozdielne názory na mladú aktivistku prejavujú aj významné mená. Zatiaľ čo ju Barack Obama k sebe pozval a povedal jej, že sú tím, Vladimir Putin a Donald Trump s aktivistkou nesympatizujú. Po Gretinom prejave v OSN, americký prezident napísal tweet: „Vyzerá ako veľmi šťastné dievča, ktoré sa teší na žiarivú a úžasnú budúcnosť. Na to sa nádherne pozerá.“

Putin zas 16-ročné dievča označil ako málo informovanú tínedžerku, ktorú využívajú dospelí na dosiahnutie vlastných cieľov.

Odporúčané
Vladimir Putin ostro útočí na Gretu Thunberg. Nazval ju zle informovanou zmanipulovanou tínedžerkou, ktorú niekto zneužíva Vladimir Putin ostro útočí na Gretu Thunberg. Nazval ju zle informovanou zmanipulovanou tínedžerkou, ktorú niekto zneužíva 3. októbra 2019, 9:04
Domov
Zdieľať
Diskusia