Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2019, 11:51
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Majiteľ Tesly nechal psa v aute s bežiacou klimatizáciou. Oslobodil ho až súd

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Aktívny "Dog Mode" privolaný policajt úplne ignoroval a muža zatkol.

Leto pravidelne prináša niekoľko prípadov, kedy nezodpovední majitelia nechajú svojich domácich miláčikov zamknutých v odparkovanom aute. Na slnku však okná fungujú ako skleník a kabína sa rýchlo prehreje. 

Aj niekoľko minút nepozornosti teda stačí na to, aby dehydrované zvieratá zomreli. Independent.ie informuje o prípade Rossa Hunta, ktorý takto v aute nechal svojho psa a odišiel na stretnutie v jednej z reštaurácií v írskom Dubline. 

Jeden z okoloidúcich následne zalarmoval úrad na na ochranu zvierat a políciu, vďaka čomu sa následnej jeho prípad dostal až pred súd. 

Odporúčané
Slovenka zamkla svojho psa v aute pri extrémnych horúčavách Slovenka zamkla svojho psa v aute pri extrémnych horúčavách 12. júna 2019, 14:51

Hunt však vlastnil Teslu Model S, ktorá ponúka špeciálny "Dog Mode". V ňom je síce elektromobil zamknutý, no vnútri stále beží klimatizácia poháňaná batériami auta. Nebezpečné prehriatie kabíny by tak hroziť nemalo.

Írovi sa však tento fakt prítomnému policajtovi vysvetliť nepodarilo a pri incidente ešte v júni bol zatknutý.

Viac pochopenia pre technológie a majiteľove rozhodnutie mal podľa denníka až súd, ktorý vypočul aj technika z miestneho servisného centra Tesly a obvineného, pochopiteľne, oslobodil

Ignorácia policajného úradníka je zarážajúca, pretože Tesla s aktivovaným psím režimom informáciu o klimatizovanej a bezpečnej kabíne zobrazuje aj priamo na displeji v strede palubnej dosky. 

Dôvodom je, samozrejme, tichý chod ventilácie v aute, ktoré nemá naštartovaný bežný spaľovací motor. 

Zároveň ti je zrejme jasné, prečo sa funkcia volá Dog Mode, hoci by pravdepodobne podobne dobre poslúžila aj pre krátkodobé ponechanie nákupu z potravín či dokonca detí v bezpečne zamknutom aute. Tesla sa takto chce vyhnúť potenciálnym súdnym sporom s nezodpovednými rodičmi. 

Odporúčané
Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km 4. septembra 2023, 16:00

Ani tu sa ale Tesla nevyhla chybám, podľa The Verge totiž Dog Mode pred jedným z updatov nefungoval správne, pokiaľ bola rýchlosť ventilátorov nastavená manuálne a nie na prepínač AUTO. 

Domov
Zdieľať
Diskusia