Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2020, 12:33
Čas čítania 7:23
Vl Mi

Posledná poprava na Slovensku bola v roku 1989, muž zavraždil tehotnú ženu a dve deti. Mnohí chceli, aby sa trest smrti zachoval

Posledná poprava na Slovensku bola v roku 1989, muž zavraždil tehotnú ženu a dve deti. Mnohí chceli, aby sa trest smrti zachoval
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.flickr.com/photos/nakrnsm/4323801490/sizes/o/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">flickr.com</a>
HISTÓRIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Aj na Slovensku sa trestalo smrťou.

Trest smrti. Tieto dve slová boli aj pre Slovensko strašiakom, a to až do roku 1990. V roku 1991 naša krajina prijala Listinu základných práv a slobôd a to bol definitívny koniec popráv na území Československa.

Najprísnejším trestom na Slovensku, prípustným podľa zákona, je odvtedy doživotné väzenie, trest smrti nemáme. Proces jeho zrušenia však ani zďaleka nebol taký jednoduchý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Vrátiť život nevinným sa už nedá

Po páde komunizmu v roku 1989 sa v našej krajine viedli vášnivé debaty o tom, ako trest smrti ovplyvňuje spoločnosť. Snahou predstaviteľov slobodného Československa bolo priblížiť sa západu, a to aj v oblasti justície a ľudských práv. Dnes nám pri odhaľovaní zločinov pomáhajú kamery a rôzne iné technológie, o čom sme v minulosti mohli len snívať. Pri prípadnej zmene rozsudku na základe nových zistení ale nemožno následky trestu smrti zmeniť. Vrátiť život sa nedá.

Odporúčané
Desiatky bosoriek na území Slovenska upálili zaživa za sex s diablom, no aj za to, že nabrali vodu proti prúdu Desiatky bosoriek na území Slovenska upálili zaživa za sex s diablom, no aj za to, že nabrali vodu proti prúdu 22. júla 2019, 15:27

Nedávno sme sa pozreli na prípad 14-ročného Stinneyho. V roku 1944 chlapca čiernej pleti obvinili z vraždy 7-ročnej Mary. Dôvodom vraj bolo, aby mohol následne znásilniť jej staršiu, 11-ročnú sestru Betty. Obe našli mŕtve a vinu pripisovali mladému chlapcovi. Jeho nevinu mohla dokázať jeho sestra, tú na súd ani nepredvolali.

Pri rozsudku smrti v tomto prípade úlohu zohral aj rasizmus a chlapec po vynútenom priznaní skončil na elektrickom kresle. Po 70 rokoch, v roku 2014, očistili jeho meno. Súd skonštatoval, že proces s ním nebol spravodlivý.

Posledná poprava na Slovensku bola v roku 1989, muž zavraždil tehotnú ženu a dve deti. Mnohí chceli, aby sa trest smrti zachoval
Zdroj: en.wikipedia.org

Spoločnosť, vrátane Slovenska, sa vždy v téme trestu smrti delila na dva tábory. Jeden trest smrti podporoval s argumentom, že poprava odsúdeného vraha odstraší ostatných potenciálnych páchateľov. Ak sa podobným činom nevyhnú, prídu o život. Ľudovo sa tomu hovorilo „poistka“ smrťou vraha sa predíde ďalším vraždám, má odstrašujúci charakter.

Odporúčané
Mafián Reichel: Keď som vošiel do miestnosti, Černákovci mu rezali hlavu Mafián Reichel: Keď som vošiel do miestnosti, Černákovci mu rezali hlavu 28. júla 2019, 14:48

Na druhej strane stoja tí, ktorým prišla poprava nezmyselná. Nemá výchovnú funkciu, jediným zadosťučinením je pomsta. Je to nehumánne a takéto konanie nepatrí do modernej spoločnosti. Ďalej sa medzi odporcami a priaznivcami trestu smrti diskutovalo aj o tom, že treba rozlišovať vraždu v afekte a plánovanú vraždu, rovnako aj to, čo vražde predchádzalo.

Posledný popravený bol vrah dvoch dcér a tehotnej ženy

V roku 1989 prebehli na území Československa posledné dve popravy. V Prahe 2. februára vykonali trest smrti u Vladimíra Luleka, 8. júna v Bratislave zas popravili Štefana Sviteka. Slovák z Podbrezovej bol teda úplne posledný človek, ktorého popravili na území Československa. Svitek zavraždil svoju manželku a dve dcéry. Po chladnokrvnom čine ušiel a pokúsil sa spáchať samovraždu. To sa mu ale nepodarilo.

Nakoniec sa priznal Verejnej bezpečnosti. Na výsluchu povedal, že v robote pil slivovicu a ríbezľové víno. Následne sa zastavil ešte v dvoch krčmách, kde vypil niekoľko borovičiek a tri pivá. Keď prišiel okolo 11 večer domov, manželka vstala z postele a povedala mu, aby sa vrátil tam, odkiaľ prišiel.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 68916 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Za čo dostal trest smrti posledný popravený Slovák Štefan Svitek
  • Ako história zabránila poprave Čecha, ktorý zavraždil 12-ročnú školáčku
  • Prečo komunisti popravili političku Miladu Horákovú, ktorá tento rok získala slovenské štátne vyznamenanie
  • Kedy v Československu popravili poslednú ženu
  • Koľko ľudí popravili vo svete a ktoré krajiny trest smrti stále nezrušili
Domov
Zdieľať
Diskusia