Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2019, 17:45
Čas čítania 0:00
Karin Filkaszova

Precestoval 196 krajín sveta, je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov a založil aplikáciu, ktorá konkuruje Airbnb (Rozhovor)

Precestoval 196 krajín sveta, je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov a založil aplikáciu, ktorá konkuruje Airbnb (Rozhovor)
Zdroj: James Asquith Instagram
REFRESHER CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Porozprávali sme sa s držiteľom Guinessového rekordu a zakladateľom aplikácie Holiday Swap Jamesom Asquithom.

James Asquith toho vo svojom mladom veku stihol neskutočne veľa. Už ako 24-ročný sa mohol popýšiť tým, že sa stal najmladším človekom v histórii, ktorý precestoval 196 krajín sveta. Svoje cesty si financoval úplne sám a popri nich zvládol dokonca aj štúdium na univerzite. 

Odporúčané
Niektorí mladučkí influenceri nevedia, ako naplniť potreby klientov, hovorí Zuzana pracujúca vo Facebooku (Rozhovor) Niektorí mladučkí influenceri nevedia, ako naplniť potreby klientov, hovorí Zuzana pracujúca vo Facebooku (Rozhovor) 13. augusta 2019, 16:17

James má dnes 30 rokov a cestovanie sa stalo jeho pracovnou náplňou. Mladý Brit totiž založil aplikáciu Holiday Swap, ktorej cieľom je zdostupniť cestovanie úplne každému za lacné peniaze. My sme sa s Jamesom stretli, aby nám porozprával o svojich cestách, najzaujímavejších cestovateľských zážitkoch a aj o tom, prečo je tak veľmi kritický na slovo influencer. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako stihol James za 5 a polroka precestovať 196 krajín
  • Ako sa dostal do vojnových zón a čo všetko tam zažil
  • Či mu niekedy išlo o život
  • Ako si James na všetky cesty zarobil 
  • Prečo by nikdy neprijal peniaze za príspevok na Instagrame
  • Čo si myslí o dnešných influenceroch 
  • Ako sa mu páči na Slovensku a prečo sa sem vrátil
  • Prečo sa rozhodol založiť aplikáciu Holiday Swap a ako uľahčuje iným cestovateľom život
  • Ktoré miesto odporúča každému navštíviť
  • Čo zažil v Severnej Kórei 
  • Do ktorých krajín by sa už nikdy nevrátil
Tento rozhovor prebiehal v anglickom jazyku

Kedy ťa prvýkrát chytila cestovateľská horúčka? 

Už vo veľmi mladom veku som začal pracovať a šetriť si peniaze. Umýval som autá, vypomáhal som v reštauráciách. Zvláštna vec je však tá, že cestovanie ma nikdy veľmi nelákalo. V detstve som chodieval možno raz ročne s rodinou niekde do Európy na dovolenku. 

No keď som mal 18 rokov, tak sa dvaja moji najlepší kamaráti rozhodli vycestovať do juhovýchodnej Ázie. Nikdy som nebol mimo Európy, tak som sa k ním pridal. Boli sme vo Vietname, tam som si kúpil môj prvý cestovateľský batoh. Kamaráti sa mi smiali, že ma teraz chytí cestovateľská horúčka. 

Ja som im tvrdil, že toto je môj jediný výlet a potom sa vraciam naspäť domov. Doma som však vydržal len dva dni a potom som si kúpil svoj prvý výlet do Blízkeho východu, kam som už šiel úplne sám. Odtiaľ to začalo, pozeral som si potom lacné letenky popri škole a impulzívne som využíval zaujímavé ponuky. 

Odporúčané
Kedysi sa potápala so žralokmi, dnes sa venuje vlastnej značke. Dominika dáva prácu aj ženám na dôchodku, šijú pre ňu vaky Kedysi sa potápala so žralokmi, dnes sa venuje vlastnej značke. Dominika dáva prácu aj ženám na dôchodku, šijú pre ňu vaky 21. mája 2019, 15:57

Ako sa ti podarilo prejsť 196 krajín, keď si mal len 24 rokov a ešte k tomu študovať na univerzite? Dokončil si ju?

Áno, nejak sa mi to podarilo. Dnes hovorím, že na univerzite som sa toho príliš veľa nenaučil. Študoval som matematiku a doteraz som ju v živote nikdy nepoužil. Možno by to malo význam, keby som sa chcel stať inžinierom, ale to by ma nebavilo. Celkovo to teda pre mňa bola strata času. Ísť do sveta, zažiť svet– to bolo asi najlepšie vzdelanie, aké som mohol dostať.

Odišiel som teda z hodiny, šiel domov, zobral batoh a zamieril na Heathrow letisko. Tam som si kúpil letenku do Afriky a ostal tam 9 mesiacov. 

James Asquith
James Asquith Zdroj: James Asquith Instagram

Ako si to však dokázal skĺbiť? 

Veľa hodín som samozrejme absolvoval online, inak by to nešlo. Pamätám si však na svoj druhý ročník, keď som sa objavil na svojej prvej hodine v školskom roku. Vydržal som tam 20 minút, lebo spolužiaci sa okolo mňa rozprávali, ako pôjdu presne do toho istého baru ako minulý rok a budú robiť presne to isté, ako vždy. 

Ja som tam sedel a hovorím si: „Toto sa mi už nechce robiť, nič sa za ten rok nezmenilo.“ Odišiel som teda z hodiny, šiel domov, zobral batoh a zamieril na Heathrow letisko. Tam som si kúpil letenku do Afriky a ostal tam 9 mesiacov. Nebol som už na žiadnej inej hodine v tom školskom roku. Domov som sa vrátil 7 týždňov pred skúškami a potom som nocoval 7 týždňov v knižnici. A to doslova, boli tam matrace aj sprchy. Za 7 týždňov som sa teda naučil učivo z celého roka a zvládol som to. 

196 krajín za 5 a polroka, to si si asi nemohol užiť každú krajinu naozaj poriadne, nie?

Je to oveľa dlhší čas, ako si možno predstavuješ. Momentálne sa to pretekanie, aby človek stihol všetky krajiny, dostalo spod kontroly. Rozprával som sa s mnohými ľuďmi, ktorí chcú byť najmladšími alebo najrýchlejšími cestovateľmi okolo sveta. Pretekať sa o rýchlosť, s tým nesúhlasím.

Keď som sa ja dostal do poslednej krajiny po tých rokoch cestovania, vôbec som si nemyslel, že som všetko videl. A aj teraz mám stále čo objavovať a stále sa veľmi teším. Videl som toho v živote veľa? Áno. Videl som všetko? To ani náhodou. No v každej z krajín som strávil aspoň jednu noc, napríklad vo Vatikáne. V Severnej Kórei som strávil 4 noci a bolo to viac než dosť. Myslím si však, že každej krajine som dal férovú šancu. 

Hovoríš, že si na začiatku nemal cestovateľskú horúčku. Kedy ti teda napadlo, že prelomíš svetový rekord? 

Neviem presný moment. Bolo to až niekedy, keď som precestoval už viac ako 100 krajín. Vtedy som už mal za sebou krajiny ako sú Irán, Severná Kórea a Afganistan. Až potom som začal rozmýšľať, že vlastne by som mohol a chcel vidieť všetky. 

Odporúčané
Petra si do bytu nasťahovala 7-člennú rodinu utečencov zo Sýrie. Pomáhať neprestala, aj keď sa jej vyhrážali anarchisti (Rozhovor) Petra si do bytu nasťahovala 7-člennú rodinu utečencov zo Sýrie. Pomáhať neprestala, aj keď sa jej vyhrážali anarchisti (Rozhovor) 9. mája 2019, 11:51

Ako sa ti podarilo dostať do vojnových zón?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 68736 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či mu niekedy išlo o život
  • Ako si James na všetky cesty zarobil 
  • Prečo by nikdy neprijal peniaze za príspevok na Instagrame
  • Čo si myslí o dnešných influenceroch 
  • Ako sa mu páči na Slovensku a prečo sa sem vrátil
  • Prečo sa rozhodol založiť aplikáciu Holiday Swap a ako uľahčuje iným cestovateľom život
  • Ktoré miesto odporúča každému navštíviť
  • Čo zažil v Severnej Kórei 
  • Do ktorých krajín by sa už nikdy nevrátil
Domov
Zdieľať
Diskusia