Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2019, 8:28
Čas čítania 1:49
Oskar Almássy

Oscarový dokument Free Solo o výstupe bez istenia ťa dokonale strhne úžasným príbehom a hazardovaním so životom

Oscarový dokument Free Solo o výstupe bez istenia ťa dokonale strhne úžasným príbehom a hazardovaním so životom
Zdroj: New Line Cinema
FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Nevieš, čo by si si pozrel? Potom by ti mohli pomôcť naše pravidelné tipy.

Máme tu opäť sobotu, čo znamená, že dorazilo ďalšie vydanie našej rubriky Tipy na filmy. V nej ti už klasicky ponúkneme trojicu skvelých projektov, ktorým by si určite mal dať šancu.

Oskar Almássy – Free Solo (2018, réžia: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi)

91. ročník udeľovania Oscarov je už síce nejaký čas za nami, no aj napriek tomu by som ti dnes rád odporučil víťaza kategórie Najlepší celovečerný dokument. Je ním projekt Free Solo, ktorý sa sústredí na lezca Alexa Honnolda a jeho cieľ zdolať vertikálny skalný útvar zvaný El Capitan, nachádzajúci sa v Yosemitskom národnom parku.

Alex však nepoužíva žiadny druh istenia, takže aj tá najmenšia chybička môže znamenať okamžitú smrť. Free Solo výborne kombinuje dokument s inšpiratívnym životným príbehom aj napínavým thrillerom a na poli necelých dvoch hodín mapuje Alexove prípravy, súkromný život, pochybnosti aj samotný výstup.

Spolurežisér Jimmy Chin je navyše profesionálnym lezcom, čo sa výrazne odzrkadlilo aj na technickej stránke. Spoločne so svojím tímom sa totiž počas Alexovho výstupu nachádzal priamo na El Capitanovi, z čoho nakoniec vznikli skutočne dychberúce zábery. A aj keď vieš, ako to celé skončí, priprav sa, že ti zaručene stuhne krv v žilách. 9/10

Dušan Šutarík – Pátranie po Sugar Manovi (Searching for Sugar Man, 2012, réžia: Malik Bendjelloul)

Fascinujúci dokumentárny film Pátranie po Sugar Manovi bol svojho času právom ocenený Oscarom. Najviac si ho užiješ, keď si o ňom nebudeš zisťovať žiadne podrobnosti. Stačí ti len vedieť, že rozpráva o záhadnom geniálnom hudobníkovi menom Rodriguez, ktorého albumy však prepadli. Jeho dva albumy sa ale dostali do apartheidom zmietanej Južnej Afriky a Rodriguez sa tu stal obrovskou hviezdou.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

No po samotnom spevákovi sa akoby zľahla zem a nikto o ňom nič nevedel. Niekoľko ľudí sa ho tak aj napriek tomu rozhodlo vypátrať. Mimoriadne silný, pozitívny a dojemný príbeh, ktorý je taký neuveriteľný, až sa človek zdráha uveriť, že sa naozaj stal. Snímka je parádne natočená, dokáže pohltiť a je plná skvelej hudby aj emócií. Rozhodne odporúčam. 10/10

Šimon Kucka – Hriešne noci (Boogie Nights, 1997, réžia: Paul Thomas Anderson)

Druhý celovečerný počin Paula Thomasa Andersona (Čierna Krv, Magnólia) nesie názov Hriešne noci. Príbeh tohto filmu nás zavedie do Los Angeles v 70. rokoch, kedy zábavnému priemyslu vládlo porno a na pomyselnom tróne sedel Jack Horner (Burt Reynolds).

Ten uvidí iskru v mladom chlapcovi menom Eddie (Mark Wahlberg), ktorému ponúkne hlavnú rolu vo svojom ďalšom erotickom filme. Film priam dýcha 70. a 80. rokmi. Vo vedľajších úlohách sa naplno previedli Julianne Moore, Phillip Seymour Hoffman či spomínaný Burt Reynolds.

Poteší aj zaujímavá kamera s mnohými jednozáberovkami či úžasný soundtrack nabitý hitmi vtedajšej doby. Snímka má jemný odtieň štýlov Roberta Altmana, Quentina Tarantina či Martina Scorseseho. Práve Boogie Nights naplno odštartovalo hviezdnu kariéru Paula Thomasa Andersona a dodnes patrí k jeho najlepším kúskom. 10/10

Domov
Zdieľať
Diskusia