Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2019, 22:12
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V antickom meste vedci objavili 250 druhov motýľov. Fascinujúci ekosystém skrýva aj dávno vyhynuté druhy

ZAUJÍMAVOSTI PRÍRODA
Uložiť Uložené

Tvory, o ktorých si vedci mysleli, že vyhynuli, sa našli v Hondurase.

Tím vedcov v Hondurase narazil na fascinujúci objav. V antickej usadlosti, ktorú miestni poznajú ako Stratené mesto Opičieho kráľa (Lost City of Monkey God), ležiacej v strede dažďového pralesa, objavili vzrušujúci svet dávno vyhynutých druhov, informoval britský denník Independent.

Respektíve druhov, o ktorých si vedci mysleli, že sú vyhynuté – jedovatý had koralovec druhu Rhinobothryum bovallii, ďalej druh netopiera Phylloderma stenops a svižník z čelade Cicindelinae. Medzi ďalšími druhmi boli objavené nové druhy motýľov, netopierov a rôznych plazov.

Objavenie podobného ekosystému bolo pre vedcov obrovským šokom. Podľa nich ide o veľmi vzácnu zónu, kde evolučné a ekologické procesy ostali nedotknuté. Dohromady sa objavilo 246 motýľov, 30 netopierov a 57 obojživelníkov a plazov.

V národnom parku, kde bol objav zrealizovaný, ležia aj takéto nádherné útvary

V antickom meste objavili vedci 250 druhov motýľov. Fascinujúci ekosystém skrýva aj dávno vyhynuté druhy
V antickom meste objavili vedci 250 druhov motýľov. Fascinujúci ekosystém skrýva aj dávno vyhynuté druhy Zdroj: CRI/DM

Nájdenie mestečka, ktoré sa druhým názvom volá tiež Biele mesto (White City) je výsledkom dlhoročného pátrania a z usadlosti zrejme pochádzajú predkovia kolumbijskej civilizácie.  Dnes už sú zachované iba hrubé múry. Keďže v lokalite nie je takmer žiadna infraštruktúra, vedci do Bieleho mesta cestovali v helikoptére a celý čas boli ochraňovaní príslušníkmi armády, aby boli bránení pred pašerákmi drog a predátormi.

Honduras totiž leží v Strednej Amerike, čo znamená, že je súčasťou hlavnej drogovej tepny, po ktorej pašeráci kokaínu, najmä z Kolumbie, Bolívie a Peru, prichádzajú do Mexika a následne Spojených štátov amerických.

Vedci sa aktuálne usilujú o zavedenie úplnej ochrany novoobjaveného zvieracieho ekosystému. Je podľa nich natoľko panenský, že niečo také už snáď nikdy neobjavíme, a také čosi musíme chrániť. Ide o jednu z posledných oáz nepoškvrnenej prírody na svete a život v nej len kvitne, preto musíme urobiť všetko preto, aby sme ho zachovali, dodal vedec John Polisar.

V antickom meste objavili vedci 250 druhov motýľov. Fascinujúci ekosystém skrýva aj dávno vyhynuté druhy
V antickom meste objavili vedci 250 druhov motýľov. Fascinujúci ekosystém skrýva aj dávno vyhynuté druhy Zdroj: CRI/DM
Domov
Zdieľať
Diskusia