Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2019, 12:54
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najlepšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch

Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najlepšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch
Zdroj: Focus
FILMY A SERIÁLY HERCI
Uložiť Uložené

Ktorá herecká premena sa ti páčila najviac?

Pojem crossgender acting existuje v herectve už desiatky či dokonca stovky rokov. V minulosti boli povolaní hrať všetky úlohy v divadlách iba muži, čo sa našťastie časom zmenilo a svoj priestor dostalo aj nežné pohlavie. S postupom času začala byť aj spoločnosť čoraz viac konzervatívna a váhy sa obrátili, respektíve vyrovnali. Ženy tak tiež mohli stvárňovať mužské postavy, hoci predsa len zrejme pôjde o menší výskyt tohto javu v herectve. 

Do nášho zoznamu tých najpamätnejších a najlepších výkonov v už spomínanom crossgender herectve sme zaradili nielen herečky hrajúce mužské postavy a hercov hrajúcich ženské postavy, ale aj hercov hrajúcich mužov prezlečených za ženy a naopak. Pochopiteľne sme sa rozhodli nezaradiť cameo roly (Angelina Jolie v SALT, Drew Barrymore a Cameron Diaz v Charlieho anjeli 2: Na plný plyn), ale iba plnohodnotné úlohy.

Rovnako tak mali právo sa v ňom objaviť transgender postavy, keďže aj tu bolo hercovým poslaním zachytiť zmenu pohlavia alebo prevtelenie sa do iného pohlavia, aké má on sám. Tešiť sa tak môžeš na komické, ale aj tragické postavy, do ktorých vložili nadaní hollywoodski pracanti skutočne všetko. 

Robin Williams – Otec v sukni (Mrs. Doubtfire, 1993, r. Chris Columbus)

Zosnulý komik a herec Robin Williams natočil desiatky skvelých filmov. Väčšinou však bolo úplne jedno, či hrá hlavnú alebo vedľajšiu postavu, pretože Williamsov herecký a komediálny um bolo nemožné zakryť, a tak vynikal v akejkoľvek úlohe, ktorá mu prischla. V oddychovej komédii Otec  sukni stvárnil Williams rozvedeného Daniela, muža, ktorý chce tráviť viac času so svojimi deťmi. Jedinou možnosťou je preňho práca domácej v dome jeho bývalej manželky.

Odporúčané
Hviezda telenovely Divoký anjel Facundo Arana v Let’s Dance: Janke Kovalčíkovej som nahral video, keď sa vydávala (Rozhovor) Hviezda telenovely Divoký anjel Facundo Arana v Let’s Dance: Janke Kovalčíkovej som nahral video, keď sa vydávala (Rozhovor) 3. marca 2024, 14:30

Daniel sa rozhodne vydávať za staršiu dámu, čím oklame celé svoje okolie. Naniesť na Robinovu tvár makeup trvalo neuveriteľné 4 a pol hodiny. Keďže bol potom problém dať zo seba hneď celú masku dole, podnikol americký herec netradičný  výlet. V kompletnom prestrojení za pani Doubtfire sa zo žartu vydal do sanfranciského sexshopu, kde si od predavača vypýtal dildo a voňavý lubrikant. Predavač Williamsa po chvíľke spoznal a z obchodu ho vyhodil, no herec si sexuálne pomôcky stihol zakúpiť predtým, než odišiel. 

Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch
Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch Zdroj: Fox

 Gwyneth Paltrow – Zamilovaný Shakespeare (Shakespeare in Love, 1998, r. John Madden)

Podľa Akadémie ide o najlepšiu snímku roku 1998 s hereckým ansámblom pozostávajúcim z mien, ako napríklad Judi Dench, Geoffrey Rush, Colin Firth, Ben Affleck či spomínaná Gwyneth Paltrow, ocenená Oscarom pre najlepšiu herečku. Niet divu, že Paltrow získala zlatú sošku za svoje stvárnenie Lady Violy. Pôvabná slečna nadovšetko miluje divadlo a Williama „Willa” Shakespeara (Joseph Fiennes), no vystupovať v jeho hrách môže iba ako muž.

Hoci ide o jednu z najtrpkejších oscarových výhier v kategórii najlepší film (Zamilovaný Shakespeare porazil Zachráňte vojaka Ryana, Tenkú červenú čiaru či Život je nádherný), Gwyneth je v ňom očarujúca a svojho rytiera stojaceho na filmovom páse si za verné zobrazenie postavy opačného pohlavia právom zaslúžila.

Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch
Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch Zdroj: Miramax

 Tim Curry – Rocky Horror Picture Show (1975, r. Jim Sharman)

Brit Tim Curry je divákom známy najmä ako predstaviteľ hrôzostrašného klauna menom Pennywise z hororu It (1990) či ako otravný recepčný v Sám doma 2: Stratený v New Yorku (1992). Ak by sme sa ale vrátili v čase o pár rokov dozadu, zistili by sme, že Curry geniálne stvárnil celkom odlišný typ postavy.

Odporúčané
Alexander Bárta: V 90. rokoch som v Košiciach počul obrovskú explóziu. Nejakému policajtovi dali do auta výbušninu (Rozhovor) Alexander Bárta: V 90. rokoch som v Košiciach počul obrovskú explóziu. Nejakému policajtovi dali do auta výbušninu (Rozhovor) 26. januára 2024, 14:30

V hororovom muzikáli s nádychom komédie či dokonca paródie si zahral šialeného vedca, doktora Frank-A-Furtera. Do jeho strašidelného domu zablúdi mladomanželský pár (Susan Sarandon a Barry Bostwick). Tým rýchlo dôjde, že odtiaľ čo najskôr potrebujú vypadnúť, no sexuálna moc transvestitu Frank-A-Furtera je nepremožiteľná. Ak si o tomto bizarnom filme ešte nepočul, tu ti prikladáme malú ochutnávku.

 Dustin Hoffman – Tootsie (1982, r. Sydney Pollack)

Hoffman v tejto geniálnej komédii s 9 nomináciami na Oscara stvárňuje náladového herca Michaela Dorseyho, ktorý má kvôli zlej povesti problém sa zamestnať. Začne sa teda vydávať za herečku menom Dorothy Michaels. Z tej sa okamžite stane senzácia a kríza s neúspešnou kariérou je pre Dorseyho zažehnaná.

Problém nastane vo chvíli, keď sa herec v ženskom kostýme zamiluje do krásnej herečky (Jessica Lange). Samotný názov filmu Tootsie odkazuje na prezývku, ktorú dala matka Dustina Hoffmana svojmu synovi. Hoffman ju mal veľmi rád a tešil sa, že film svojej mame bude môcť ukázať. Bohužiaľ, zomrela krátko pred začiatkom natáčania.

Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch
Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch Zdroj: Columbia

 Nathan Lane – Vtáčia klietka (The Birdcage, 1996, r. Mike Nichols)

V komédii Mikea Nicholsa si ústredný homosexuálny pár zahrali Robin Williams a Nathan Lane. Ich postavy Armanda (Williams) a jeho priateľa Alberta (Lane) majú spolu syna, ktorý si plánuje vziať krásnu dcéru republikánskeho senátora (Gene Hackman). Aby na rodinu senátora urobili čo najlepší dojem, rozhodne sa Albert prezliecť za ženu.

Odporúčané
KVÍZ: Poznáš debutové filmy slávnych hercov a herečiek? Otestuj si svoje znalosti o kariérach hollywoodskych hviezd KVÍZ: Poznáš debutové filmy slávnych hercov a herečiek? Otestuj si svoje znalosti o kariérach hollywoodskych hviezd 8. januára 2024, 12:30

Obľúbený film režiséra P. T. Andersona (Boogie Nights, Čierna krv) sa vyznačuje humornými situáciami a obrovskou dávkou optimizmu, za čo vďačíme najmä komickej dvojici Williams – Lane. Špičkové herecké výkony u všetkých zúčastnených + slušná réžia = kvalitná porcia zábavy.

Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch
Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch Zdroj: MGM

Jared Leto – Klub poslednej nádeje (Dallas Buyers Club, 2013, r. Jean-Marc Vallée)

O multitalentovanom Jaredovi Letovi je známe, že vyznáva tzv. method acting, teda úplné sa ponorenie do svojej roly a spočinutie v nej po celý čas natáčania a to dokonca i počas prestávok. Jared tak z postavy transsexuála Rayona nakazeného vírusom HIV nevystúpil celých 25 dní vkuse, čo mu jednoznačne dopomohlo k zisku Oscara.

Kvôli uveriteľnému stvárneniu smrteľne chorého zhodil americký herec približne 13 kilogramov a napríklad si nechal kompletne vyholiť obočie. Aj keď makeup a hairstyling pre celý film stáli dokopy len smiešnych 250 dolárov, boli vizážisti ocenení prestížnym Oscarom.

Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch
Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch Zdroj: Focus

Cate Blanchett – Partička B. D. (I’m Not There, 2007, r. Todd Haynes)

V biografickej snímke o Bobovi Dylanovi stvárnilo slávneho speváka dokopy až šesť hercov, pričom zobraziť jednu fázu jeho života dostala za úlohu práve Cate Blanchett. Pseudonym tohto charakteru sa volá Jude Quinn a má zobrazovať Dylana počas búrlivých 60. Rokov 20. storočia, kedy v USA všetci umelci frčali na drogách a každý sa snažil nájsť svoj vlastný spôsob vyjadrenia emócií. Blanchett si za svoj výkon vyslúžila aspoň nomináciu na Oscara ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe.

Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch
Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch Zdroj: Weinstein Company

 Linda Hunt – Rok nebezpečného života (The Year of Living Dangerously, 1982, r. Peter Weir)

Hoci po filmárskej stránke nejde práve o opus magnum režisérskej kariéry Petera Weira (Spoločenstvo mŕtvych básnikov, Truman Show), Rok nebezpečného života jednoznačne oplýva skvelými hereckými výkonmi na čele s Melom Gibsonom a Sigourney Weaver. Sekunduje im vzhľadom drobná herečka menom Linda Hunt, ktorú dnes mnohí diváci poznajú ako šéfku Hetty Lange z NCIS: Los Angeles alebo predlohu pre postavu módnej návrhárky Edny v Rodinke úžasných.

Odporúčané
5 hercov, ktorí sa naštvali a odišli z nakrúcania filmov. Ian McKellen sa pri nakrúcaní Hobita dokonca rozplakal 5 hercov, ktorí sa naštvali a odišli z nakrúcania filmov. Ian McKellen sa pri nakrúcaní Hobita dokonca rozplakal 20. septembra 2023, 9:30

V roku 1982 sa však prevtelila do mužskej postavy liliputa Billyho Kwana, kvôli ktorej si nechala ostrihať a zafarbiť vlasy, oholila obočie, nosila vypchávky okolo pásu a neustále mala čosi vo vrecku na košeli. Za dokonalo presvedčivé stvárnenie muža získala Linda Hunt Cenu Akadémie za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Zaujímavé by bolo sledovať hypotetickú situáciu, keby bola za rovnakú úlohu nominovaná v mužskej kategórii.

Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch
Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch Zdroj: Warner Bros.

 Eddie Redmayne – Dánske dievča (The Danish Girl, 2015, r. Tom Hooper)

A máme tu ďalší oscarový výkon, tentokrát v podaní Angličana Eddieho Redmayna. Tomu zrejme biografické úlohy sedia, keďže tri roky pred stvárnením transsexuálnej maliarky Lili Elbe sa Redmayne premenil na génia Stephena Hawkinga.

V dráme Dánske dievča si zahral práve Einara Wegenera, dánskeho maliara, ktorý ako jeden z prvých ľudí na svete podstúpil zmenu pohlavia. Stvárnenie tejto kontroverznej osobnosti mu vynieslo nomináciu na Oscara a zároveň bolo symbolom nádeje pre milióny ľudí po celom svete, ktorí bojujú s problémami s vlastnou sexualitou.

Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch
Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch Zdroj: Focus

 Tilda Swinton – Suspiria (2018, r. Luca Guadagnino)

Netradične poňatý remake kultovej Suspirie z roku 1977 od Daria Argenta priniesol na filmové plátna v roku 2018 Luca Guadagnino, režisér Daj mi svoje meno. Tento mysteriózny horor má nabité herecké obsadenie, ktorého súčasťou je Tilda Swinton, Dakota Johnson či Chloë Grace Moretz . Práve Swinton tu hrá trojrolu a je vysoko pravdepodobné, že v niektorej z oných rol by si ju ani len nespoznal.

Odporúčané
Hádky slávnych hercov: Sylvester Stallone sa vytočil pre kura s horčicou, Ryan Reynolds si uťahoval z Wesleyho Snipesa Hádky slávnych hercov: Sylvester Stallone sa vytočil pre kura s horčicou, Ryan Reynolds si uťahoval z Wesleyho Snipesa 28. augusta 2023, 9:30

Okrem postavy riaditeľky tanečnej školy, Madame Blanc a záhadnej Heleny Markos, sa perfektne zamaskovala za 82-ročného doktora Klemperera. Zatiaľ čo v prvých dvoch úlohách je pomerne ľahké rozpoznať známe črty jej tváre, pri starčekovi je to takmer nemožné. Maska sa na tvár nanášala vyše 4 hodiny a výsledný efekt stojí za to. Ak si teda márne hľadal herečkinu tretiu úlohu vo filme, ide práve o postavu starčeka.

Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch
Keď sa z muža stala nežná žena a zo ženy drsný chlap. Toto sú najznámejšie hollywoodske zmeny pohlavia vo filmoch Zdroj: Amazon

Do rebríčka sa nezmestili: Julie Andrews vo Victor/Victoria, Halle Berry v Atlase mrakov, Jack Lemmon a Tony Curtis v Niekto to rád horúce, Barbra Streisand v Yentl, Patrick Swayze v Traja muži v negližé, John Travolta v Hairspray, Hillary Swank v Chlapci neplačú a Glenn Close v Albert Nobbs. 

Domov
Zdieľať
Diskusia