Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2018, 11:34
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Ako sa Mníška spojila so svetom Conjuring, kedy sa dostala k Warrenovcom a čo to má všetko spoločné s Annabelle?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Pokiaľ máte v stále sa rozširujúcom svete Conjuringu chaos, tento článok je určený práve pre vás.

Premiéra očakávanej Mníšky je za nami. Boli ste s jej výsledkom spokojní? Alebo vás naopak sklamala na celej čiare?

Pravdupovediac, v oboch prípadoch vám budeme rozumieť. Názory na najnovší prírastok do rodiny Conjuringu sú totiž značne rozporuplné.

Ak ešte nie ste s jeho príbehom oboznámení, nasledujúci text určite nečítajte. Spoločne sa totiž vrhneme do sveta Conjuringu a chronologicky si prejdeme jeho najdôležitejšie časti a dejovú nadväznosť.

Všetko to začalo práve so spomínanou Mníškou a tajomstvom ohľadom záhadného démona menom Valak...

Ako sa Mníška spojila so svetom Conjuring, kedy sa dostala k Warrenovcom a čo to má všetko spoločné s Annabelle?
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Rok 1952 (The Nun/Mníška)

Nevieme síce, či sa filmári plánujú vydať neskôr aj do dávnejšej minulosti, no zatiaľ je Mníška z časového hľadiska epizódou číslo jedna.

Dej snímky divákov zaviedol do roku 1952, kde sa hlavní hrdinovia príbehu (sestra Irene, otec Burke a mladý kanadský Francúz Frenchie) prvýkrát stretli s extrémne mocným démonom Valakom.

Ako sa Mníška spojila so svetom Conjuring, kedy sa dostala k Warrenovcom a čo to má všetko spoločné s Annabelle?
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Prostredníctvom spomienok otca Burkea sme ale mohli nazrieť aj na koniec druhej svetovej vojny (1945). Svojej spoločníčke sestre Irene vo filme porozprával o výčitkách, ktoré ho sprevádzajú od smrti mladého posadnutého chlapca.

V neskoršom slede udalostí je Burke démonickými silami vhodený do truhly a na miestnom cintoríne zakopaný zaživa. Nebyť urýchlenej pomoci sestry Irene, jeho osud by bol spečatený už v polovici filmu.

Z desivého zážitku si ale dvojica odnesie aj znalosti v podobe do truhly schovaných prastarých kníh. Tie im prostredníctvom neskoršieho štúdia prezradia identitu všadeprítomného zla.

Ako sa Mníška spojila so svetom Conjuring, kedy sa dostala k Warrenovcom a čo to má všetko spoločné s Annabelle?
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Z druhého flashbacku rozprávaného miestnou sestrou Oanou sa dozvedáme o dávnej histórii osamelého opátstva. To v časoch temného stredoveku údajne vybudoval vojvoda, ktorý mal veľkú slabosť pre okultné umenia.

Svojimi experimentami vypustil do okolitého priestoru vtedy neznáme zlo. Vatikánu sa však podarilo bláznivého šľachtica odstaviť a démona s pomocou artefaktu naplneného krvou Krista poslať tam, odkiaľ prišiel.

Bombardovanie z druhej svetovej vojny ale zapríčinilo, že sa démon opätovne dostal do sveta ľudí. A jeho sila odvtedy stále rástla.

Postupom času sa mu podarilo vyvraždiť všetky sestry (posledná z nich stihla na začiatku filmu spáchať samovraždu). Tento fakt si však trojica hrdinov uvedomí až záverom filmu.

Spoločnými silami úpenlivo proti démonovi bojujú a nakoniec aj Valaka porazia. Teda, to si aspoň myslia. Valakovi sa však podarilo posadnúť Frenchieho a v jeho osobe ďalej dlhšiu dobu prežíva.

Ako sa Mníška spojila so svetom Conjuring, kedy sa dostala k Warrenovcom a čo to má všetko spoločné s Annabelle?
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Náhľad do budúcnosti nás prenesie do časov, kedy paranormálni vyšetrovatelia Warrencovi prednášajú o ich staršom prípade, kde mladý chlapec so základným vzdelaním dokázal plnohodnotne hovoriť cudzím jazykom. Áno, išlo o Frenchieho.

V záberoch z exorcizmu majú diváci ďalej možnosť sledovať, ako sa Frenchie/Valak dotkne pani Warrenovej, čím jej sprostredkuje víziu o potenciálnej smrti jej manžela Eda (čo odkazuje na Conjuring 2).

Na seminári o prípadoch démonológov Warrencov môžete mimo iného vidieť aj Carolyn Perronovú, postavu z prvej časti Conjuring, ktorá sa rozhodla spoločne so svojím manželom Rogerom požiadať manželov o pomoc.

Zaujímavosťou na záver je aj fakt, že univerzum Conjuringu nám prinieslo dvojicu sestier. Mladá Taissa Farmiga si v Mníške zahrala Irene a jej staršia sestra Vera v hororovej sérii zosobňuje paranormálnu vyšetrovateľku Lorraine Warrenovú.

Ako sa Mníška spojila so svetom Conjuring, kedy sa dostala k Warrenovcom a čo to má všetko spoločné s Annabelle?
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Nevieme do akého roku by sa mohli tvorcovia ponoriť v prípade druhej časti Mníšky, ale spojiť v nasledujúcej snímke talentované sestry dohromady by vôbec nemuselo byť na škodu, čo poviete?

Rok 1955 (Annabelle: Creation)

Z chronologického hľadiska druhý diel Annabelle: Creation sa pozrie na zrodenie zla ukrývajúceho sa v desivej bábike.

Ešte predtým, než nás film zavedie do roku 1955 (práve počas neho sa odohráva väčšina snímky), sa pozrieme na tragédiu z roku 1943, kedy manželia Esther a Samuel prídu o svoju malú dcéru.

Vzhľadom na túto udalosť  sa upnú na bábiku, v ktorej sa podľa nich nachádza duch ich zosnulej dcéry.

Neskôr ale pochopia, že ich dcéra Annabelle nemôže vytvárať prítomnosť takého zla, a preto bábiku schovajú do skrine, ktorú polepia vytrhnutými stránkami z Biblie. Miesto svojej dcéry do tohto sveta nanešťastie priviedli obrovské zlo.

V roku 1955 sa do ich domu nasťahuje sestra Charlotte a šesť malých sirotkov. Určitý čas po príchode novej skupiny sa máme možnosť pozrieť aj na démona Valaka, nachádzajúceho sa na fotografii rumunského opátstva (video nižšie).

Jedného večera sirotka Janice nevedomky vypustí z Annabellinej izby démona. Ten sa samozrejme s chuťou začne púšťať do všetkých prítomných obyvateľov domu, pričom sa najviac zameria na samotnú Janice, ktorú vyhodením z okna dostane na invalidný vozíček.

Po viacerých pokusoch o získanie jej duše nakoniec Janice podľahne. Jej priateľka Linda aj sestra Charlotte začnú pozorovať na Janice veľké zmeny, a preto sa snažia prísť na príčinu všetkých nevysvetliteľných udalostí.

Tie sestre Charlotte odhalí Annabellina matka Esther, ktorá kvôli démonovi v minulosti prišla o oko. Ten sa však následne skutočne brutálnym spôsobom (Esther ukrižuje a otcovi rodiny Samuelovi zláme ruky a vysaje z neho život) postará aj o ich konečnú smrť.

Žiadne ďalšie obete však démon už napáchať nestihne. Teda aspoň zatiaľ. Posadnutá Janice nakoniec z domu utečie a o tri roky na to (1955) sa objaví v sirotinci v Santa Monice, kde sa predstaví ako Annabelle. Neskôr je adoptovaná rodinou Higginsovcov.

O 12 rokov neskôr (1967) sa už dospelá Annabelle pridá k satanistickému kultu a spoločne s nimi zavraždí svojich adoptívnych rodičov. No ako sa vraví, za dobrotu na žobrotu.

A touto brutálnou vraždou sa vlastne dostávame k prvej časti (z časového hľadiska k druhej) Annabelle. Pokiaľ vás jednotka (azda najhorší diel z celého Conjuringu) úplne sklamala, vedzte, že dvojka je omnoho kvalitnejšie sústo.

Záverom Annabelle: Creation sa ale trpezliví diváci, ktorí milujú potitulkové scény, dočkali malého náhľadu na vtedy len pripravovanú Mníšku (náhľad vo videu nižšie).

Rok 1967 (Annabelle)

Ako sme si už vyššie povedali, prvý diel Annabelle začína vraždou rodiny Higginsovcov. Chvíľu pred touto hrôzostrašnou udalosťou ich sused John svojej manželke Mii ukáže novo kúpenú porcelánovú bábiku. Tá sa má neskôr stať darom pre ich plánované dieťa.

Vrahovia Higginsovcov následne napadnú aj Johna s Miou. Pri zásahu polície obaja príslušníci kultu umierajú. Ešte pred svojou smrťou si však Annabelle (pôvodne Janice) stihne vziať do ruky spomínanú bábiku a podrezať si krk (čím sa démon dostane dnu).

Ako inak, po tomto incidente rodina zakrvavenú bábiku zahodí. Tá sa však po ich presťahovaní do Pasadeny opätovne zjavuje v jednej z krabíc a mladý pár začne ohrozovať na ich živote.

Z toho dôvodu sa John a Mia obrátia na pomoc cirkvi. Otec Perez rodine naznačí, že pozná ľudí (Warrenovcov), ktorí by im mohli v tejto ťažkej situácii pomôcť.

Bábiku sa pokúsi následne dočasne odniesť do kostola. To sa mu ale v konečnom dôsledku nepodarí a otec Perez skončí v nemocnici. 

Od zraneného otca Pereza sa John dozvedá, že démon má záujem o posadnutie nového nositeľa. Mia chce zachrániť svoju dcéru, a tak sa rozhodne spoločne s bábikou vyskočiť z okna.

Tento plán jej ale prekazí jej priateľka Leah, ktorá sa obetuje miesto nej. Démonická bábika však svoju púť týmito činmi určite nekončí.

Rok 1971 (The Conjuring)

Conjuring je síce úplne prvou časťou hororového sveta Jamesa Wana, ale z chronologického hľadiska ide v súčasnosti o predposlednú epizódu.

Démon Valak už dávno plnohodnotne posadol mladého Frenchieho a malá sirotka Janice, neskôr premenovaná na Annabelle, vyvraždila vlastnú rodinu.

Tak ako Frenchie, aj bábika Annabelle sa dostala do rúk paranormálnym vyšetrovateľom Edovi a Lorraine Warrenovcom.

Známa dvojka sa preto na zavolanie rodiny Carol a Rogera Perronovcov vydáva rozlúsknuť ďalšiu záhadu. Ed a Lorraine po určitej dobe zisťujú, že dom, v ktorom sa dejú paranormálne javy, patril kedysi čarodejnici menom Batsheba.

Tá mala v roku 1863 obetovať diablovi svoje ročné dieťa a pred vlastnou samovraždou prekliať každého, kto sa pokúsi obývať jej pozemok.

Warrenovci teda usúdia, že na danú situáciu bude najvhodnejší exorcizmus, ale okrem schválenia od katolíckej cirkvi potrebujú aj určité dôkazy, a preto po dome rozmiestnia kamery.

Záležitosť sa však pre Warrenovcov stáva osobnou v momente, keď sa zlomyseľná entita pokúsi napadnúť aj ich dieťa.

Medzičasom sa Carolyn Perronová stáva posadnutou, a tak sa Ed a jeho manželka rozhodnú vykonať na nej exorcizmus aj bez povolenia cirkvi. Ten sa nakoniec stáva úspešným a Warrenovci si na konto môžu pripísať ďalšiu zachránenú rodinu.

Rok 1977 (The Conjuring 2)

Ešte pred vtiahnutím do aktuálneho deja z roku 1977 sa vrátime o rok späť, kedy sledujeme Warrenovcov vyšetrujúcich neslávne známe vraždy v Amityville. V rámci nich mal Ronald DeFeo Jr. vyvraždiť celú svoju rodinu.

Počas jednej zo svojich vízií uvidí Lorraine prvýkrát dovtedy neznámeho démona zahaleného v róbe mníšky.

Najbližší prípad démonológov Eda a Lorraine zavedie do severného Anglicka, kde má údajný duch postaršieho Billa Wilkinsa trápiť miestnu rodinu. Lorrainina vízia o manželovej smrti ju síce desí, ale nakoniec do Anglicka cestuje spoločne s ním.

V dome sa stretávajú s Mauriceom Grosseom a Anitou Gregory, ďalšími známymi paranormálnymi vyšetrovateľmi.

Postupom času prichádzajú na to, že démonická mníška sa s úbohým zosnulým Billom Wilkinsom zahráva kvôli tomu, aby skryla svoju pravú identitu.

Ako už ale dobre viete, ide o démona menom Valak. V neskoršom dlho trvajúcom boji Lorraine na démona prehovorí jeho pravým menom a následne ho pošle rovno do pekla.

V druhej časti Conjuringu okrem Valaka ale vystupuje aj záhadný Crooked Man.

I keď boli v čase premiéry niektorí diváci z prítomnosti Crooked Mana a Valaka neistí, tvorcovia neskôr potvrdili, že ide o dve odlišné entity.

A podobe ako Mníška, dostane svoj vlastný spin-off aj Crooked Man. Dočkať by sme sa ho mohli 3. júla (červenec) 2019.

Okrem toho nedávno producent Peter Safran prezradil, že tretia časť Conjuringu by sa mohla začať natáčať už v roku 2019. Tak čo, tešíte sa?

Približne päť rokov dozadu po premiére prvého Conjuringu by asi len málokto povedal, že o polovicu dekády na to sa z tejto decentnej jednohubky môžete stať navzájom prepletené, hororové univerzum.

Ani najväčší nadšenci série nemôžu tvrdiť, že všetky zatiaľ natočené filmy sa kvalitatívne tlačili do vysokých vôd nadpriemeru (prvá časť Annabelle nestála za nič a hodnota Mníšky je taktiež pomerne otázna), ale faktom zostáva, že Conjuring má svoju pevnú divácku základňu.

Na rozšírený filmový svet, aký napríklad v prípade komiksoviek ponúka Marvel, sa síce Conjuring nechytá, ale po najnovšom komerčnom úspechu Mníšky môžeme očakávať, že do tohto zaujímavo prepojené univerza ešte zopár projektov pribudne. A možno viac, než len zopár.

Domov
Zdieľať
Diskusia