Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2018, 11:31
Čas čítania 3:24
Martin Zachar

&, @, #, § alebo © - čo sa skrýva za znakmi, s ktorými sa bežne stretávame?

&, @, #, § alebo © - čo sa skrýva za znakmi, s ktorými sa bežne stretávame?
Zdroj: Pixabay / geralt
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zavináč sa používal dávno pred príchodom internetu a symbol & pozná ľudstvo už takmer 2 tisícročia.

Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, čo znamenajú niektoré symboly, s ktorými sa stretávame v bežnom živote? S niektorými prichádzame do styku každodenne a možno nám ani na um nezišlo viacej sa zamyslieť nad ich významom. Ak sa o nich chcete dozvedieť viac, nenaťahujme to a poďme rovno k veci.

& (Ampersand)

Symbol & pozná každý z vás, ale s jeho trochu krkolomným názvom „ampersand“ ste sa asi nestretli. Z latinčiny sa môže nazývať aj „et“ (známy príklad: Ora et labora – modli sa a pracuj) a vznikol práve ligatúrou týchto dvoch písmen. Ako iste viete, v slovenčine označuje slovo a, prípadne sa môže použiť aj namiesto +.

Je to typický logogram, čiže symbol, ktorý označuje slovo. Nezáleží na tom, v akom jazyku ho prečítate, všade znamená to isté. Keď trochu prestrelíme, môžeme v podstate za logogramy  považovať aj dnešné smajlíky :)

Ampersand je poriadne starý znak, používal sa pravdepodobne už v prvom storočí n.l. a aj preto zažil doslova evolúciu, čo sa týka zovňajška. Možno aj to je dôvodom, prečo v rôznych fontoch písmen dnes vyzerá tento symbol dosť odlišne. Mimochodom, v angličtine sa kedysi ampersand pripájal na samotný koniec abecedy.

Vývoj ampersandu od starého latinského písma až po dnešok

ampersand
Zdroj: Unsplash / TJ Arnold

Pokiaľ ho nemáte na klávesnici vedľa ľavého Shiftu, viete ho napísať pomocou AltGR + c.

@ (Zavináč)

Dnes sa využíva prevažne v emailovej komunikácii, ale pochádza z čias, kedy sa ešte o emailoch ani nechyrovalo (16. storočie). Jeho význam bol teda logicky spočiatku iný. Na Slovensku by ste ho však vtedy hľadali len márne.

V Anglicku sa používal na vyjadrenie jednotkovej ceny. Napr. 4 ananásy @ £ 2,00 znamená štyri ananásy po dve libry, takže dokopy za osem libier. V našich končinách sa pre podobný účel ešte niekedy používa písmeno „á“.

A teraz poďme cestovať – pomenovanie „zavináč“ nám môže vyznieť smiešne, no pre svoj netradičný vzhľad dostal pestré pomenovanie vo viacerých jazykoch. Tak napríklad Taliani mu vravia slimák, Slovinci opička, Číňania myška, Gréci kačiatko a Holanďania opičí chvost.

Na počítačovej klávesnici ho napíšete kombináciou AltGr + v.

# (Mriežka)

Podobne ako pri zavináči, aj tento symbol má dnes najväčšie využitie na internete – na písanie tak obľúbených hashtagov. No nemenej dôležitý význam je označenie čísla. V Amerike ale môže znamenať aj hmotnostnú jednotku libru.

Okrem toho nesmieme zabudnúť na telefóny, kde je už roky neodmysliteľnou súčasťou číselníka. Taktiež hudobníci by si mohli tento symbol privlastňovať. Na notovej osnove zvyšuje každú notu o poltón. To už však nie je celkom mriežka. Nazýva sa krížik a od mriežky sa predsa len trochu líši (sklonom horizontálnych čiarok).

Na obrazovke vášho počítača sa vám objaví, ak na klávesnici stlačíte AltGr + x.

§ (Paragraf)

Známy hlavne z právnickej terminológie. V angličtine toto slovo znamená odsek a u nás označuje sekciu právnického predpisu či zmluvy. Právnické využitie má už od pradávna a pravdu povediac, veľa iných významov veru nemá. Vznikol ligatúrou dvoch písmen S (signum sectionis – časť, označenie časti).

paragraf
Zdroj: Pixabay / Free-Photos / volně k užití

V hovorovej reči môže paragraf znamenať normálne slovo. V niektorých prípadoch sa zamieňa za právo ako také (vyznať sa v paragrafoch – vyznať sa v práve).

Ak ho chcete napísať v počítači, môžete tak urobiť klávesovou skratkou Alt + 21.

© (Copyright)

Tento známy symbol môžeme po slovensky nazvať aj „autorské právo“ a upozorňuje, že dielo je ním chránené. Na tento účel sa C v krúžku začalo používať v USA v roku 1909 a ešte pred pár rokmi to na západe bola v tomto smere nutnosť. Od roku 1989 už ale nie je povinným označením, pretože každé dielo je chránené automaticky.

copyright
Zdroj: Pixabay / TheDigitalArtist

Aj keď je jeho využitie aktuálne už iba informatívne, objavuje sa ešte pomerne často. Pretože jeho právny význam je dnes len minimálny, jeho prítomnosť skôr autorské právo iba prízvukuje. Zaujímavosťou je, že spočiatku sa tento symbol vzťahoval iba na sochy a obrazy.

Jeho klávesová skratka je Alt + 0169.

’ (Apostrof)

U nás opäť málo vídaný znak. A ešte menej je vari známe jeho slovenské pomenovanie – odsuvník. Podobá sa na náš dĺžeň, ale predsa len vyzerá trochu odlišne. Význam má však jasný – ušetrenie textu/skrátenie slova. V slovenčine má raritné využitie, ale napr. z angličtiny ho dobre poznáme. V nej môže dokonca jeho vsunutie medzi písmená úplne zmeniť význam povedaného (it’s = to je vs. its = jeho).

Skrátiť sa ním môže aj rok (’68 = 1968) a občas sa používa aj namiesto úvodzoviek. Sem-tam sa s ním môžeme stretnúť pri prepise slova z jazyka, ktorý nepíše latinkou. Ideálnym príkladom je známa čínska rieka – Jang-c‘-ťiang.

Na počítači ho napíšete kombináciou kláves Alt + 0146.

* (Hviezdička)

Tento známy symbol existuje vo veľa rôznych podobách. Najčastejšie je to 5- alebo 6-cípa hviezda, no pri niektorých fontoch Wordu nájdeme aj 8-cípu. Jej využitie je široké. Poznáme ju napr. z telefónov, tiež zakrýva naše heslá pred očami druhých ľudí a určite ste ju mnohokrát videli v bežnom texte, kde prosto odkazovala na poznámku pod textom/pod čiarou.

Miestami sa využíva ako odrážka, vo formulároch zase na označenie políčok, ktoré musíme povinne vyplniť a môže tiež hodnotiť kvalitu výrobkov či služieb. Zároveň sme určite nezabudli na časy, kedy sme ju videli po boku jednotiek v žiackych knižkách. V poslednom rade spomenieme, že môže označovať dátum narodenia (* 29.11. 1974 – †  7.9.2011).

No a na záver, ak nemáte numerickú klávesnicu, hviezdičku napíšete takto: Alt + 42.

Domov
Zdieľať
Diskusia