Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2018, 12:28
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Nauč sa pohybovať v kryptomenách. Ako urobiť svoj prvý vklad alebo nakúpiť mince ti ukážeme pomocou šikovného návodu

TECH
Uložiť Uložené

Svet kryptomien je čoraz lákavejší, ale o to nebezpečnejší.

V roku 2009 sa odohrala udalosť, o ktorej v tom čase nevedel zrejme nikto z nás, ale za posledné roky zmenila životy tisíckam ľudí. Vytvorenie prvej kryptomeny hneď začiatkom roku 2009 spôsobilo, že ľudia pomaličky začínali hľadať alternatívy voči tradičným platidlám, a teda peniazom, ktoré sú kontrolované centralizovaným inštitúciami a dokážu ich hodnotu ovplyvňovať v prípade potreby do výraznej miery.

Kryptomeny vznikli práve preto, pretože ľudia začali pociťovať potrebu oddeliť platidlá od centrálnych vlád a inštitúcií, a tak dnes existuje viac ako 1500 rôznych mien, z ktorých len zlomok by skutočne mohol fungovať ako efektívne platidlo. Množstvo kryptomien dnes neplní funkciu mien v pravom slova zmysle, ale ľudia do nich môžu vkročiť na základe cieľov, ktoré jednotlivé projekty majú. Aj dnes existujú meny, ktoré by mohli nahradiť Bitcoin a fungovať efektívnejšie ako starý otec celej kryptosféry, avšak od zosadenia Bitcoinu z trónu sme pravdepodobne ešte dosť ďaleko na to, aby si na ňom nemohol zarobiť aj ty.

Obsah

Riziká, nebezpečenstvo a nedostatok stability

Na akom princípe fungujú kryptomeny?

Registrácia do sveta kryptomien

Prvý vklad tvojich peňazí na burzu kryptomien

Nakupovanie prvých kryptomien bez zbytočných poplatkov
Alternatívne mince a obchodovacie páry

Prvý vstup na burzu s alternatívnymi mincami
Transakcia mincí na burzu s alternatívnymi kryptomenami
Výber vyhliadnutej mince a jej nákup

Pripísanie mincí na účet a uskladňovanie na burze


    

Riziká, nebezpečenstvo a nedostatok stability

Obchodovanie s kryptomenami je však veľmi nebezpečné. Už si zrejme čítal množstvo článkov o tom, ako si ľudia kúpili svoje Bitcoiny za pár centov či dolárov v roku 2009 a potom o osem rokov neskôr zistili, že majú možnosť vymeniť ich za milióny dolárov. Trh s kryptomenami je veľkým lákadlom najmä pre neskúsených ľudí, ktorí majú možnosť minúť zopár eur s vidinou obrovského a rýchleho zisku, ale okrem prípadného zisku si treba dávať dobrý pozor na riziko.

Kryptomeny vedia v priebehu minút, dní až hodín stúpnuť na cene o tisícky percent, ale zároveň sa môžeš večer prebudiť ako milionár a na druhý deň ráno vstať ako človek, ktorý práve prišiel o všetky peniaze. Nestálosť trhu je vyvažovaná potenciálnym ziskom, ale ak človek nevie, čo robí a riadi sa len príspevkami na fórach či populárnymi článkami, ďaleko sa zrejme v obchodovaní s kryptomenami nedostane.

Aj keď o kryptomenách počula už možno väčšina mladých ľudí na Slovensku, iba zlomok z nich vie, na čo mnohé z nich slúžia a najmä to, ako do nich vôbec vkročiť. Ešte predtým, ako sa pustíme do vysvetľovania prvých krokov vo svete kryptomien, je potrebné si uvedomiť, že digitálne meny sú veľmi rizikové a ak sa už človek rozhodne vložiť svoj kapitál do nejakej z nich, nikdy netreba vkladať viac peňazí, ako si môžeš dovoliť stratiť.

Zároveň chceme zdôrazniť, že nasledujúci návod nemá slúžiť ako navádzanie na urobenie prvého kroku do sveta kryptomien, ale iba ako spôsob, ktorým by sme radi poukázali na to, že technológie sa posúvajú a práve kryptomeny sú jednou z ciest, kam budeme smerovať.

 

Na akom princípe fungujú kryptomeny?

Pred vkročením do jednej z najvzrušujúcejších technológií súčasnosti a zrejme aj budúcnosti ti ešte samozrejme odporúčame prečítať zopár článkov, ktoré ti budú vedieť vysvetliť, čo vlastne blockchain je a na akých princípoch funguje. V podstate ide o decentralizovanú databázu, ktorá nie je riadená v žiadnom centralizovanom bode a nie je umiestnená ani na serveroch vo veľkých centrách, ale funguje vďaka počítačom po celom svete, pričom jej hlavnou prednosťou je bezpečnosť a nemožnosť dodatočnej úpravy jednotlivých blokov.

V technológii blockchain sa informácie zapisujú do jednotlivých blokov, ktoré sú nemenné a postupne sa na jeden block pripája nový, vďaka čomu vznikol aj samotný názov blockchain. Nemožnosť vonkajších zásahov a ani ovplyvňovania vládami a inštitúciami bol hlavnou motiváciou, prečo si technológiu blockchain ľudia zamilovali a v skutočnosti sme ešte iba na samotnom začiatku jej implementácie do každodenného života. Odporúčame ti prečítať detailnejší popis blockhainu na portáli Kryptomagazín.sk, kde sa dozvieš všetko, čo potrebuješ, aby si mohol v budúcnosti urobiť informované rozhodnutie o tom, či je niektorá mena hodná tvojich peňazí.

 

Registrácia do sveta kryptomien

Jedným z najväčších problémov pri začiatkoch s kryptomenami je momentálne prevod tvojich bežných FIAT peňazí na kryptoburzu, kde môžeš nakúpiť svoje prvé digitálne mince. Aby sme to uviedli na správnu mieru, FIAT peniaze označujú štandardné centralizované platidlá ako euro či dolár, ale v momentálnej situácii si akúkoľvek kryptomenu nemôžeš kúpiť priamo za svoje eurá. Dôležitú rolu preto zohrávajú kryptoburzy, ktoré poskytujú možnosť vloženia FIAT peňazí a následného nakúpenia základných digitálnych mien ako Bitcoin, Ethereum či Litecoin. 

Pred vložením svojich peňazí na kryptoburzu je vždy potrebné prejsť si internet a oboznámiť sa s informáciami o tom, či je konkrétna burza bezpečná, či sa pri jej používaní nevyskytujú akékoľvek problémy a aký názor na ňu majú jej užívatelia. Zrejme najpoužívanejšou kryptoburzou v Európe je momentálne Coinbase, pretože dokáže spracovať platby kreditnými či debetnými kartami, ale aj SEPA bankovým prevodom, a tak môžeš mať svoje peniaze na burze v priebehu zopár sekúnd či hodín.

Nauč sa pohybovať v kryptomenách. Ako urobiť svoj prvý vklad alebo nakúpiť mince ti ukážeme pomocou šikovného návodu
Zdroj: Refresher/Coinbase

Vklad peňazí na Coinbase nie je pritom vôbec zložitý, ale najskôr sa musíš zaregistrovať. Po vyplnení úvodného formulára potvrdíš svoju registráciu kliknutím na odkaz v e-mailovej schránke a následne si ešte prejdeš štandardným procesom overovania tvojej identity. Pri overovaní budeš musieť odfotiť svoje identifikačné dokumenty ako občiansky preukaz a dokázať burze, že skutočne obchoduješ ty a nie náhodný človek pod tvojím menom. Po overení identity, ktoré môže trvať chvíľku, ale aj pár dní, môžeš začať obchodovať, ale najskôr by si sa mal uistiť, že tvoj účet je zabezpečený tak, ako je to len možné.

Slúži na to technológia 2FA, čiže 2 factor authentication, vďaka čomu sa do svojho účtu prihlásiš len po tom, čo okrem hesla zadáš aj automaticky generovaný kód z aplikácie ako Authy či Google Authenticator. Pri prvotnom zapínaní funkcie 2FA je veľmi dôležité uchovať si kód, ktorý sa ti objaví na obrazovke, pretože v prípade, ak stratíš svoj mobilný telefón, alebo si ho nechtiac celý sformátuješ, budeš musieť svoje 2FA opätovne zapnúť práve pomocou tohto kódu. Ak si ho zabudneš zapísať a mobil stratíš, možno sa ku svojim minciam už nikdy nedostaneš, alebo si prejdeš dlhým dokazovaním svojej identity technickej podpore.

  

Prvý vklad tvojich peňazí na burzu kryptomien

Úspešná registrácia na Coinbase je základným kameňom celej tvojej kariéry, a tak sa treba na stránke dobre poobzerať a zistiť, kde v nastaveniach môžeš pridávať nové debetné karty a meniť svoje prihlasovacie údaje. Po oboznámení s funkciami Coinbase preto môžeš prejsť na svoj prvý nákup kryptomien, pričom na Coinbase nájdeš k dispozícii výlučne Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum alebo Litecoin.

Ešte pred nákupom však musíš svoj účet naplniť peniazmi, čo je možné viacerými spôsobmi. Najlepším z nich je odoslanie SEPA platby podľa inštrukcií, ktoré ti Coinbase poskytne. Tvoj špecifický vygenerovaný kód musíš vždy napísať do referencie platby, inak ju Coinbase nebude môcť identifikovať a ty o svoje peniaze môžeš prísť. SEPA platba je bezplatná a ak ju pošleš v prvý pracovný deň do poobedia, na druhý deň už budeš mať svoje peniaze na Coinbase.

Nauč sa pohybovať v kryptomenách. Ako urobiť svoj prvý vklad alebo nakúpiť mince ti ukážeme pomocou šikovného návodu
Zdroj: Refresher/Coinbase

Výhoda SEPA platieb je v relatívnej rýchlosti a absencii nadbytočných poplatkov, lenže ak si nedočkavý a chceš urobiť prvý krok okamžite, môžeš na prvý nákup použiť rovno debetnú kartu. Výhodou debetnej karty je, že kryptomenu budeš môcť kúpiť okamžite bez zbytočného čakania, ale nakúpiš ju výlučne v trhovej cene, ktorú ti Coinbase práve ponúkne a zaplatíš približne 4-percentný poplatok. Za rýchlosť si predsa musíš priplatiť. Ak si však vieš chvíľku počkať, platba SEPA sa ti rýchlo ukáže ako efektívnejšia cesta na ušetrenie poplatkov.

Nakupovanie prvých kryptomien bez zbytočných poplatkov

Kryptoburza Coinbase prevádzkuje aj burzu v pravom slova zmysle, ktorej názov znie Gdax a ak si ešte nikdy neobchodoval, rýchlo sa v nej stratíš. Coinbase má príjemné užívateľske prostredie s jednoduchou funkcionalitou, zatiaľ čo Gdax je profesionálna burza, kde si dokážeš nastaviť svoje objednávky na kúpu presnejšie a efektívnejšie. Najlepšie na Gdaxe je fakt, že je priamo prepojený s Coinbase, a tak ti netreba vytvárať nový účet a prevod peňazí z Coinbase na Gdax je okamžitý a bezplatný. Vklad pritom môžeš prípadne urobiť aj priamo cez Gdax bez toho, aby si Coinbase čo i len použil.

Nauč sa pohybovať v kryptomenách. Ako urobiť svoj prvý vklad alebo nakúpiť mince ti ukážeme pomocou šikovného návodu
Zdroj: Refresher/Gdax

Po úspešnom prevode na Gdax potom nastáva rozhodujúca chvíľa, vďaka ktorej vieš ušetriť zopár eur na poplatkoch. Namiesto jednoduchého vpísania presnej sumy peňazí, za ktorú chceš kryptomenu v jednotlivých pároch nakúpiť, môžeš prekliknúť z Market na Limit a zadať si tam svoju vlastnú cenu podobnú tej aktuálnej. Pri jej dosiahnutí sa tvoja objednávka naplní a Gdax si nebude účtovať ani poplatok navyše. Ak ale využiješ rovno možnosť Market, čiže sa nezaoberáš manuálnym nastavovaním sumy a množstva kryptomeny, Gdax si z tvojho nákupu zoberie zopár percent. Nie je to však žiadna tragédia a ak sa nechceš zapodievať s maličkosťami, poplatok určite dokážeš prežiť.

Alternatívne mince a obchodovacie páry

Aby sme sa v tejto chvíli vrátili na začiatok a objasnili ti, prečo si nemôžeš akúkoľvek kryptomenu nakúpiť rovno za peniaze, musíme sa pozrieť na najbežnejšie páry, s ktorými môžeš obchodovať. Najrozšírenejším párom je BTC/EUR a vďaka nemu za svoje eurá nakupuješ priamo Bitcoin. Rovnako to funguje aj pri pároch ETH/EUR, BCH/EUR a LTC/EUR, pričom najskôr záleží na tebe, po ktorej mene sa chceš poobzerať a ako chceš so svojou menou ďalej naložiť.

V úvode sme spomínali, že existuje viac ako 1500 kryptomien, a tak možno váhaš, ako si ich teda môžeš zaobstarať, ak to nejde pomocou eur či dolárov. Menej rozšírené alternatívne meny, alebo altcoiny, si vieš kúpiť väčšinou výlučne pomocou obchodovacích párov ako XXX/BTC či XXX/ETH. Svoje peniaze preto nevieš vymeniť priamo za želanú alternatívnu menu, ale musíš najskôr kúpiť Bitcoin či Ethereum a až následne svoju alternatívnu kryptomenu.

Nauč sa pohybovať v kryptomenách. Ako urobiť svoj prvý vklad alebo nakúpiť mince ti ukážeme pomocou šikovného návodu
Zdroj: Refresher/Coinbase

Nie je nič zlé na tom, ak chceš svoje peniaze vraziť len do Bitcoin či Litecoinu, ale vysoká návratnosť je pri týchto menách už menej pravdepodobná, keďže sú stabilizovanejšie, a tak sa ľudia posúvajú o krôčik ďalej a obchodujú s alternatívnymi menami. Problém sa objavuje vo chvíli, keď zistíš, že alternatívne meny nemôžeš nakúpiť ani na Coinbase a ani na Gdaxe, ale nemusíš hneď zúfať. Tieto príklady nie sú jedinými kryptoburzami, a tak budú naše kroky viesť na burzu s názvom Binance. Ide o jednu z najväčších obchodovacích platforiem s kryptomenami na svete a nemusíš sa pri jej používaní báť o bezpečnosť, pretože je overená tisíckami užívateľov a pri registrácii na nej treba rovnako rátať s aktiváciou 2FA technológie a overovaním svojej identity.

Prvý vstup na burzu s alternatívnymi mincami

Úspešná registrácia na Binance je najdôležitejším krokom na tvojej ceste za alternatívnymi mincami, avšak Binance v posledných týždňoch občas zatvára nové registrácie, a tak treba vystihnúť správny moment, kedy ich počas dňa ponecháva otvorené. Ak dlhšie nebude prichádzať, potom môžeš pokojne využiť burzu ako Kucoin, kde je registrácia rovnaká ako na Binance a úspešne ju rovnako využívajú tisíce užívateľov, avšak veľkosťou sa na Binance nechytá.

Na Binance si však nemôžeš vložiť svoje FIAT peniaze rovnako, ako si to urobil na Coinbase či Gdax, a tak si tam musíš poslať už dopredu nakúpené kryptomeny. Vtip spočíva v správnom výbere kryptomeny, ktorú si chceš na Binance z Coinbase či Gdax poslať. Záleží pritom aj na tom, či si ju pošleš z Coinbase alebo Gdax, pretože Coinbase si za odoslanie meny účtuje poplatok navyše, zatiaľ čo Gdax ho zaplatí za teba, a tak nemusíš platiť nič navyše.

Nauč sa pohybovať v kryptomenách. Ako urobiť svoj prvý vklad alebo nakúpiť mince ti ukážeme pomocou šikovného návodu
Zdroj: Refresher/Binance
 

Aj keď je Bitcoin stále najznámejšou kryptomenou na svete, jeho systém je v posledných mesiacoch čoraz viac upchatý, čo sa odráža na rýchlosti priebehu transakcií. Nielenže je posielanie Bitcoinu veľmi pomalé, ale aj samotné poplatky za transakcie narástli do závratných výšok, a tak sa pri odosielaní mincí radšej pozri na Ethereum či Litecoin. Ethereum zažilo v posledných týždňoch podobne ťažké chvíle ako Bitcoin, a tak sú transakcie o čosi pomalšie ako v minulosti, ale oproti Bitcoinu si môžeš stále gratulovať.

Transakcia mincí na burzu s alternatívnymi kryptomenami

Pri posielaní mincí z Gdaxu na Binance je preto zrejme najefektívnejšou možnosťou transakcia v mene Litecoin, pričom pri výmene Litecoinu za Ethereum na Binance budeš musieť zaplatiť jeden poplatok navyše, ale stále je to prijateľná sadzba a svoje mince budeš mať na Binance dostupné v priebehu zopár minút. Pri ich odosielaní je potrebné dať si dobrý pozor, aby si na Gdax zadal správnu adresu svojej peňaženky na Binance. Nie je možné prijať Ethereum do Litecoin peňaženky a naopak, preto si dávaj pozor, nech posielaš správnu menu do správnej peňaženky, pretože v opačnom prípade môžeš o svoje mince navždy prísť.

Nauč sa pohybovať v kryptomenách. Ako urobiť svoj prvý vklad alebo nakúpiť mince ti ukážeme pomocou šikovného návodu
Zdroj:

Na Binance si treba dávať na poplatky pozor, pretože burza si za každú transakciu účtuje štandardne poplatok vo výške 0,10 %, ale existuje spôsob, ako si ho o polovicu znížiť. Binance už dávnejšie predstavilo svoju vlastnú mincu s názvom Binance Coin, pričom ak ho vlastníš, poplatky sa ti znížia na 0,05% a ušetríš ešte zopár eur navyše. Stačí vlastniť čo i len 1 kus Binance Coinu so skratkou BNB a v profile si budeš môcť nastaviť, či ho chceš používať na znižovanie poplatkov.

Výber vyhliadnutej alternatívnej mince a jej nákup

Úspešná transakcia tvojich mincí na Binance však nie je tvojou konečnou zastávkou, pretože následne musíš nájsť alternatívnu kryptomenu, ktorá ťa najviac zaujala, a potom ju konečne kúpiť. Ak si z Gdaxu svoje mince poslal prostredníctvom meny Ethereum, nemusíš už vykonať akýkoľvek medzikrok a rovno si v zozname mien vyberieš tú svoju. Ak si však zvolil Litecoin, v zozname mien si budeš musieť vybrať pár LTC/ETH a vymeniť svoje Litecoiny za Ethereum, pri čom budeš musieť zaplatiť aj poplatok.

Následne si zoberieš svoje získané Ethereum a po rozkliknutí konkrétnej alternatívnej meny sa dostaneš na komplexnú stránku, kde sa môžeš stratiť rovnako rýchlo ako na burze Gdax, ale nie je to také komplikované, ako to spočiatku vyzerá. Nemusíš sa zaoberať manuálnym nastavovaním potrebnej ceny v záložke Limit, ale ak sa ti momentálna cena páči, stačí sa prekliknúť na záložku Market a zvoliť, koľko mincí si chceš kúpiť. Systém ti samozrejme nedovolí kúpiť viac mincí, ako si môžeš dovoliť, a pomôcť si môžeš aj tlačidlami s percentami od 25 % do 100 %.

Nauč sa pohybovať v kryptomenách. Ako urobiť svoj prvý vklad alebo nakúpiť mince ti ukážeme pomocou šikovného návodu
Zdroj: Refresher/Binance
 

Pri zvolení záložky Market väčšinou nemusíš čakať na to, aby sa ti mince pripísali na účet, ale ak zvolíš záložku Limit, budeš musieť počkať do momentu, kým cena dosiahne tvoju zvolenú cenu a objednávka môže úspešne prejsť cez systém. Zároveň objednávku zadávaš v jednotkách satoshi a nie priamo v dolároch, takže na cenu v dolároch netreba pozerať až tak výrazne, keďže vymieňaš Ethereum za svoju alternatívnu mincu a nie za doláre. Satoshi je najmenšia jednotka Bitcoinu, pričom každý Bitcoin obsahuje 100 000 000 satoshi a jednotka samotná je pomenovaná po dodnes neznámom tvorcovi Bitcoinu Satoshim Nakamotovi.

 

Pripísanie mincí na účet a uskladňovanie na burze

Po úspešnom pripísaní mincí na tvoj účet si už môžeš na chvíľku oddýchnuť, avšak mince ti však v tej chvíli svojím spôsobom stále nepatria, pretože nemáš kontrolu nad svojím public ani private kľúčom. Ponechanie mincí na burze je spojené s rizikom, že sa burza stane obeťou útoku hackerov a ty o svoje mince navždy prídeš, alebo sa ti niekto dostane na účet pomocou prihlasovacích údajov a mince si pošle na svoju adresu. O peňaženkách a spôsoboch uchovávania mincí si povieme bližšie v ďalšom pokračovaní nášho návodu. 


Na záver snáď už len opäť pripomíname, že s kryptomenami treba narábať a výlučne s peniazmi, o ktoré si môžeš dovoliť prísť. Kryptomeny sú veľmi rizikové a pred každým obchodom je potrebné naštudovať si o projekte, do ktorého vkladáš svoje peniaze, bližšie informácie a pochopiť, či je vôbec dôveryhodným a vhodným. Pred prvým nákupom kryptomien si treba premyslieť, či je to vhodná cesta. 

Domov
Zdieľať
Diskusia