Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2017, 15:11
Čas čítania 0:00
Patrik O.

Nebezpečné opioidy si každoročne vyžiadujú tisíce životov pacientov. Virtuálna realita ich má úspešne nahradiť

ZAUJÍMAVOSTI VIRTUÁLNA REALITA
Uložiť Uložené

Technologické pokroky využité na správnu vec.

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií bolo v roku 2016 vydaných cez 83 miliónov balení liekov na lekársky predpis. Bez „papierika“ to bolo 37,5 milióna, čo je tiež obrovské číslo. Najpredávanejšími liekmi bez predpisu boli Paralen a Ibalgin.

Tieto analgetiká sú napriek obrovskému množstvu u nás, na Slovensku, len zanedbateľným problémom oproti tomu, čomu čelia v iných krajinách. Spojené štáty majú podiel na svetovej spotrebe tlmičov bolesti na báze opioidov až okolo 80 %. Rok 2017 však prináša riešenie, ktoré málokto čakal. Virtuálna realita sa ako fenomén rozmáha už dlhšiu dobu, no pri neustálych pokrokoch v hernom priemysle v spojení s VR, resp. multimediálnom prostredí, by málokto povedal, že táto vychytávka môže nájsť uplatnenie aj v lekárskych kruhoch.

Nebezpečné opioidy si každoročne vyžiadujú tisíce životov pacientov. Virtuálna realita ich má úspešne nahradiť
Zdroj: flickr.com/frankieleon

Jedna z kliník za veľkou mlákou snažiacich sa o prevrat v nastolenom trende predpisovania nespočetného množstva opioidov je PCET v Knoxville. Lekár a psychológ zameriavajuci sa na bolesť Ted Jones chce využívať VR ako jedno z riešení dvoch katastrof na spadnutie. Zneužívanie opiátov a chronická bolesť momentálne najviac trápia tamojšie zdravotníctvo, a pri počte približne 100 miliónov Američanov trpiacich na chronickú bolesť, sú podobné alternatívne riešenia kľúčové.

Odporúčané
Najväčšia hala na svete pre VR prichádza do Bratislavy. Prechádzali sme sa po Mesiaci, vstúpili do auta, počuli ruch ulice Najväčšia hala na svete pre VR prichádza do Bratislavy. Prechádzali sme sa po Mesiaci, vstúpili do auta, počuli ruch ulice 19. októbra 2022, 11:30

V roku 2015 zomrelo na predávkovanie liekmi proti bolesti v USA viac než 15 000 ľudí. Nové liečivá, ktoré prišli na trh s tým, že porazia bolesť, sa s odstupom času ukázali ako vysoko návykové a rezultovali v zbytočných úmrtiach. Najnebezpečnejšie sa lieky ukázali v menej rozvinutých oblastiach, kde ľudia rýchlo nahradili drahé drogy „z ulíc“ tými, pre ktoré si stačí prísť do lekárne.

Doktor Jones sa so svojimi pacientmi snaží rozprávať, keďže aj samotná klinika sa nachádza v oblasti s veľkým podielom zneužívania opioidov. Nevysádza liečbu úplne, no snaží sa ju doplniť aktivitami so schopnosťou priblížiť život v bolestiach tomu, aký žili predtým. Jedného dňa natrafil na startup FirstHand Technology podnikajúci v oblasti VR. Jeho zakladateľ, Howard Rose, spočiatku kariéry pracoval v laboratóriu na univerzite v Seattli. Jedným z najúspešnejších produktov bola simulácia SnowWorld, kde ošetrovaní pacienti s popáleninami lietali v ľadových kaňonoch a hádzali snehové gule po snehuliakoch a tučniakoch. VR sa ukázala ako dokonalý nástroj pri odvracaní pozornosti od nekonečnej bolesti.

Rose priznal, že práve virtuálna realita môže byť využitá aj ako nástroj na liečenie depresií a samoty. Tieto dva faktory zhoršujú bolesti viac, než by sa mohlo zdať. A únik do vzdialených svetov, ktoré sa zdajú ako skutočné, bol podľa doktora Jonesa možným riešením. Práve preto poslal Rose-ovi e-mail so znením: „Ty máš produkt, my máme pacientov.“

Nebezpečné opioidy si každoročne vyžiadujú tisíce životov pacientov. Virtuálna realita ich má úspešne nahradiť
Zdroj: pixabay.com

 

Produkt, ktorý Rose so svojim tímom implementoval na klinike, sa nazýva Cool!. Je to nová generácia simulácie s úlohou odvrátiť pozornosť pacientov od bolesti ešte efektívnejšie. Podarilo sa im to? Doktor Jones si nevie výsledky vynachváliť. Len jediný pacient z celkového počtu 40 nepocítil zmiernenie bolestí. Ostatní si na škále bolesti počas „VR session“ polepšili o 40-65 percent, vždy záleží od toho, ako ohodnotili svoje ťažkosti na začiatku. Hneď potom boli účinky tiež slušné, 30-50 %. Účinky morfia sú naproti tomu nanajvýš 30 %.

Odporúčané
Zuckerberg predstavil drahý VR headset. Pohltí metavesmír čierna diera? Zuckerberg predstavil drahý VR headset. Pohltí metavesmír čierna diera? 12. októbra 2022, 17:30

Prostredia, aké tieto simulácie ponúkajú, sú rôzne. Napríklad cesta prúdom rieky cez les, krásne stromy a prostredia, kde to žije. Pacienti sa často úplne pocitovo odpútajú od svojho tela a virtuálna realita im nedá čas myslieť na niečo iné. V tom je ten hlavný rozdiel. Boli pokusy so sledovaním televízie, hraním počítačových hier – no nikdy to nemalo taký silný účinok, ako VR. To človeka vtiahne stopercentne do svojho diania, a mozog uverí, že je inde.

Na tejto liečebnej metóde pracujú aj na Simon Fraser University v Kanade, kde vyvinuli hru Cryoslide, inšpirovanú starším SnowWorld-om. Zistilo sa totiž, že hry, kde pacient prechádza vo virtuálnom svete po rôznych prírodných prostrediach, ukľudňujú jeho tep a zvyšuje sa mu teplota povrchu pokožky – to znamená, že je viac uvoľnený.

Kvôli tomu, že všetky tieto metódy sú len „v plienkach“, ešte nikto nepotvrdil dlhodobý účinok VR pri liečbe chronickej bolesti. Pravdou však stále zostáva, že pre ľudí, čo neustále trpia bolesťami, môže byť aj chvíľková úľava zázrakom. Rose a Jones pracujú na softvéri, ktorý by umožnil pacientom vytvoriť si „monštrum“ reprezentujúce ich bolesť, a sami by ho dokázali poraziť a nechať navždy zmiznúť. To je však ešte veľmi ďaleko.

Najväčším problémom môže byť nedostatok financií. Napriek tomu, že dnes sa dá VR zažiť aj len pomocou lepšieho smartfónu a špeciálnych okuliarov, pre nemocnice to môže byť stále problém, ak to chcú robiť vo väčšom spektre.

Domov
Zdieľať
Diskusia