Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Peter Vnuk
12. októbra 2022, 17:30
Čas čítania 2:47

Zuckerberg predstavil drahý VR headset. Pohltí metavesmír čierna diera?

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené
Zuckerberg predstavil drahý VR headset. Pohltí metavesmír čierna diera?
Zdroj: Meta

Event Meta Connect 2022 predostrel novinky z oblasti metavesmíru. Po tom, ako sa začalo klebetiť, že ho nenavštevujú ani samotní vývojári, uviedla Meta drahý VR headset, ktorý osloví hlavne majetnejších používateľov a profíkov.

Od chvíle, keď Mark Zuckerberg premenoval spoločnosť Facebook na Meta pre výraznejšiu spojitosť s metavesmírom, už prešiel rok. Sociálna sieť Facebook je v súčasnosti v inej pozícii ako vtedy. Mladú generáciu používateľov láka skôr konkurenčný Tiktok, takže noví používatelia Facebooku pribúdajú oveľa pomalšie ako kedykoľvek predtým.

Akcie firmy Meta klesli od začiatku roka o 60 percent, menšie projekty pozastavila a v rovnako „zmrazenom“ stave je aj najímanie nových zamestnancov.

Čím je Quest Pro zaujímavý

Zuckerberg v prezentácii Connect naznačil, že jeho tím buduje „úplne nové kategórie vecí“ a VR headset Quest Pro prináša niekoľko vylepšení v porovnaní s existujúcim Quest 2, ktorý bol doteraz na trhu s VR vybavením veľmi úspešný. Pozitívna správa je, že Quest Pro má vlastnú batériu, takže odpadávajú starosti s káblami, ktoré by mohli virtuálne zážitky kaziť.

Metavesmír ponúka okrem iných aj fitnes zážitky.
Metavesmír ponúka okrem iných aj fitnes zážitky. Zdroj: Meta

Nová súprava však nemá byť určená iba na použitie vo virtuálnej realite. V skutočnosti zvládne zmiešanú realitu a na tento účel je vybavená vonkajšími kamerami. Prostredníctvom nich dokáže streamovať v reálnom čase obraz prostredia okolo používateľa a ten môže používať prvky z virtuálneho sveta v tom reálnom. Napríklad zavesiť virtuálny obraz na skutočnú stenu či položiť neexistujúci hrnček na reálny stôl.

10. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 5:09 Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR)

Na to, aby bol používateľský avatar v metavesmíre čo najrealistickejší, headset obsahuje systém sledovania pohybov očí a mimiky. Vďaka tomu jeho spodobnenie dostáva možnosť priamo vyjadrovať emócie, čo je ďalší krok k tomu, aby bola VR trochu bližšie skutočnému ľudskému kontaktu.

Domov
Zdieľať
Diskusia