Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. marca 2017, 9:37
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Lacné nabíjačky a káble bez certifikácie môžu zničiť tvoj smartfón. Na čo by sme si mali pri kúpe dávať pozor?

TECH CCC ČÍNA IPHONE
Uložiť Uložené

Niekoľko užitočných rád, ako predísť problémom.

Dnes nie je vďaka internetu absolútne žiadny problém zaobstarať si nabíjačku alebo nabíjací kábel za podstatne nižšiu sumu, akú si pýtajú v bežných obchodoch z našich končín. S tým však narástlo aj riziko, že niekto technicky menej zdatný poškodí svoj drahý smartfón alebo nastane drobná ujma na zdraví. To podstatné tu ale je, že niečo také nastane len z dvoch dôvodov. Buď v tom má prsty nezodpovedný výrobca, čo sa v podstate stalo Samsungu pri Galaxy Note7. Stačila menšia chyba vo výrobnom procese a na pulty obchodov prišiel nezanedbateľný počet nebezpečných elektronických produktov, ktoré vedeli počas nabíjania nečakane zbĺknuť.

 

Ten druhý, výrazne frekventovanejší dôvod predstavujú pochybné nabíjačky, respektíve nabíjacie káble z čínskych e-shopov. Pretože mnohé z nich neprešli žiadnou certifikáciou, ich cenovka je neodolateľne nízka a v tom spočíva čaro. Často ale zabúdame, že ak šetríme na takomto type príslušenstva, prídu neočakávané náklady a tie vedia veľmi rýchlo narásť až do niekoľkonásobne väčšej výšky, ako v akej je suma, ktorú sme týmto nerozumným krokom na pár dní ušetrili. Na čo si teda musíme pred výberom dávať pozor, aby sme tak preventívne predišli potenciálnym problémom?

 

Nabíjacie káble

Či už vlastníte iPhone alebo niektorý smartfón s Androidom, v oboch prípadoch hrá podstatnú rolu aj samotný kábel, nie len nabíjací adaptér, ktorý sa zasúva do zásuvky elektrickej siete. S necertifikovanými kúskami sú však prevažne v kontakte práve jabĺčkari. Prsty v tom má nadštandardne drahé iPríslušenstvo, preto sa mnohí z majiteľov mobilných zariadení s ikonickým logom obracajú na lacný čínsky tovar častejšie ako majitelia zariadení z opačného tábora.

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

Zaplatiť za jeden obyčajný Lightning kábel len 2 eurá miesto 20 je bez akýchkoľvek debát výhodnejšie, no len do doby, kedy nenastane komplikácia, kvôli ktorej trvalo poškodíme náš mobil alebo tablet. Poškodenie môže niesť podobu spáleného konektora a portu alebo zasiahne hardvér v útrobách zariadenia. Aby kalifornský gigant zabezpečil, že sa podobná situácia len tak nestane, zaviedol niekoľko preventívnych opatrení, a to vrátane povinnej certifikácie pre každého jedného externého dodávateľa príslušenstva, kam logicky zapadajú aj samotné nabíjačky a všetko ostatné, čo s nimi súvisí. A keďže nejaký Lightning kábel za pár eur týmto MFi (Made For iDevice) certifikátom viac ako určite nedisponuje, dá sa od neho očakávať všetko, len nie kvalita.

 

Lacné nabíjačky a káble bez certifikácie môžu zničiť tvoj smartfón. Na čo  by sme si mali pri kúpe dávať pozor?
Zdroj: support.apple.com

Káble s microUSB konektorom alebo jeho modernejším a hlavne obojstranným nasledovníkom USB-C musia miesto MFi certifikácie prejsť cez USB certifikáciu, na ktorú logicky dohliada špeciálne vytvorená organizácia na usmerňovanie každého výrobcu, ktorý chce mať so štandardnom niečo dočinenia. Pokiaľ produkt cez certifikačný proces úspešne prejde, na jeho krabičke a aj priamo na ňom nájdeme špecifické označenie, viď obrázok nižšie.

Lacné nabíjačky a káble bez certifikácie môžu zničiť tvoj smartfón. Na čo  by sme si mali pri kúpe dávať pozor?
Zdroj: www.belkin.com

Keďže ale v Číne sfalšujú čokoľvek, ani toto označenie hneď nemusí zaručovať, že si kupujeme riadne certifikované príslušenstvo. V takom prípade je dôležité, aby bola pozornosť zameraná na sumu, za ktorú sa predáva. Pokiaľ je príliš nízka, tak snáď každému ihneď napadne, že tu niečo nesedí. To niečo tu však nesedí ani v prípade, ak sa cenovka pohybuje na úrovni certifikovaného príslušenstva, no ázijský predajca o žiadnej certifikácii nehovorí. Keď však narazí na nepozorného zákazníka, vie tak ušetriť náklady, ktoré by musel ešte pred spustením predaja vynaložiť na získanie záruky kvality, čiže jednej zo spomínaných certifikačných značiek a zároveň zarobiť, akoby predával skutočne certifikovaný tovar. Stačí si iba jednoducho všímať podstatné detaily.

 

Nabíjacie adaptéry

Ak nabíjačku, alebo inými slovami nabíjací adaptér kupujeme mimo Európskej únie, tak mu s nemalou pravdepodobnosťou chýba pomerne dôležitá značka CE. O čo však ide? Certifikát pod označením CE znamená, že produkt, ktorý ho získal, je z používateľského hľadiska bezpečný. V Spojených štátoch amerických majú svoju vlastnú certifikačnú alternatívu so značením UL a v Číne tiež, kde sa na produkty uvádza CCC (3C). Čo sa ale týka účelu, žiadny markantný rozdiel medzi uvedenými certifikátmi zrejme nenájdete. Ako pri európskom CE, tak aj pri UL alebo CCC ide o kvalitu a najmä o ochranu zdravia spotrebiteľa.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Ukážkový adaptér bez CE, UL aj CCC. Stál niečo cez 1 euro a pochádza z čínskeho e-shopu.
Keď ho ale zapojím do siete, začne vydávať abnormálne zvuky a po pár minútach nabíjania smartfónu je celá žeravá.

Lacné nabíjačky a káble bez certifikácie môžu zničiť tvoj smartfón. Na čo  by sme si mali pri kúpe dávať pozor?
Zdroj: www.businessinsider.com

Adaptér z jedného zo slovenských e-shopov za asi 10 eur, s ktorým neboli za dva roky používania vôbec žiadne problémy. Vidieť môžeme značku CE a aj FCC, čo je americká certifikačná agentúra, ktorá má za úlohu reguláciu komunikácie cez elektronické zariadenia, ako sú smartfóny.

Lacné nabíjačky a káble bez certifikácie môžu zničiť tvoj smartfón. Na čo  by sme si mali pri kúpe dávať pozor?
Zdroj: www.businessinsider.com

Pokiaľ ho teda vaša nabíjačka má, môžete ju bez akýchkoľvek obáv používať od rána do večera. V opačnom prípade existuje nemalá pravdepodobnosť, že nastane situácia, kedy z ničoho nič pocítite typický odor spálenej elektroniky a plastu, z čoho vie celkom rýchlo vzniknúť rozmernejší, výrazne nebezpečnejší požiar

Existuje hneď niekoľko ukážkových príkladov, čo sa asi tak stane, keď siahneme po nabíjačke bez označenia zodpovedného regulačného úradu. Samozrejme, zhorieť môže aj tá certifikovaná, no šanca, že sa to stane, tu s vyššou kvalitou citeľne klesá. Keď výrobca dodržiava striktné pravidlá certifikačnej autority, v prvom rade sme to my, koho má táto na prvý pohľad zbytočná byrokracia za úlohu chrániť. Pokiaľ ich však nedodržiava, lebo sú mu z určitých dôvodov úplne ukradnuté, môže kedykoľvek nastať niektorý z nižšie uvedených prípadov.

 

Lacné nabíjačky a káble bez certifikácie môžu zničiť tvoj smartfón. Na čo  by sme si mali pri kúpe dávať pozor?
Zdroj: www.youtube.com
My cheap Iphone charger exploded.

Na čo teda dávať pozor?

Zaobstaranie novej nabíjačky pre smartfón možno niekomu príde ako primitívne jednoduchá činnosť, nie však každý z nás vie, že keď na nej šetrí, môže sa mu to všetko vrátiť aj s nemalými úrokmi. Aby sa teda katastrofické scenáre nenaplnili, najbezpečnejším spôsobom, ako sa vyhnúť prípadným problémom je, aby sme prostredníctvom ázijských e-shopov nenakupovali príliš lacné alternatívy. Už len samotná cena totiž dáva najavo, že výrobca musel predsa niekde šetriť. A keď šetrí až príliš, tak ho nejaká povinná certifikácia alebo bezpečnosť používateľa na druhom konci sveta určite absolútne nezaujíma.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Technicky menej zdatný človek by pred kúpou mal dbať na tri základné veci - cenucertifikáciu kábla, kde všetko záleží iba od toho, aké mobilné zariadenie momentálne používa a certifikáciu adaptéra. Pri iPhonoch a iPadoch treba na krabičke hľadať nápis “vyrobené pre iZariadenie” a pri smartfónoch s operačným systémom Android zase “certifikované USB”. Pri nabíjacích adaptéroch si pre zmenu treba všímať značenie CE (prípadne čínsku alternatívu CCC alebo americkú UL), ktoré je v rámci Európskej únie povinné pre každý jeden elektronický produkt s potenciálom ohroziť niekomu zdravie či dokonca život.

Ak si niečo kupujeme z pultov našich obchodov, strach mať nemusíme. Ak si ale miesto nich radšej objednávame od neporovnateľne lacnejšieho predajcu z Číny a nedáme si pritom pozor, treba počítať s tým najhorším. Rovnako netreba zabúdať na skúsenosti iných zákazníkov, ktorí sa o ne podelili priamo na webe predajcu. Občas vedia byť nápomocné viac, než si myslíme.

 

Tri kľúčové zásady pri výbere kvalitnej nabíjačky a kábla:

  • Cena by nemala byť v porovnaní s bežnou cenovkou príliš nízka - napríklad, keď predajca miesto 20 eur pýta iba 1 alebo 2 eurá

  • Bezpečný nabíjací kábel musí mať USB certifikát (Android smartfóny, tablety) alebo MFi certifikát (iOS smartfóny, tablety)

  • Bezpečný nabíjací adaptér musí mať CE certifikát o zhode, resp. UL/CCC alternatívu, čo však tovaru priamo z Ázie často chýba a my to potom pocítime na chrumkavej cene

Domov
Zdieľať
Diskusia