Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2016, 1:37
Čas čítania 0:00
Ivan J.

Demoluje súperov a výhry venuje svojim zosnulým bratom. Kazach Golovkin sa postupne dostáva na piedestál svetového boxu

ŠPORT BOX
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Svetový box potrebuje výnimočných pästiarov ako soľ. Gennadij Golovkin je jedným z nich.

Minulý týždeň sme vás informovali o odvetnom zápase medzi Vladimírom Kličkom a Tysonom Furym, ktorý sa uskutoční už 29. októbra na horúcej anglickej pôde v Manchestri. Niet pochýb, že sa bude jednať o veľký športový sviatok, veď už len to, že legendárny Ukrajinec sľubuje víťazný návrat, je dostatočná motivácia na to zápas vidieť. Nemožno sa preto čudovať, že táto novina zatienila ostatné dianie na boxerskej scéne. Na nej sa v súčasnosti nie je moc na čo pozerať, ale stále sa nájde zopár svetlých výnimiek. Jednou z nich je aj rodák z Kazachstanu Gennadij Golovkin. Ten si v rovnaký týždeň dokráčal po svoje 36. víťazstvo u profíkov, ale väčšiu pozornosť médií v našich končinách mu to aj tak nepomohlo získať. Jeho meno predsa len ešte stále nemá taký cveng ako Mayweather či Kličko. Po odchode do dôchodku prvého menovaného sa však Golovkin postupne dostáva do pozície svetovej superstar číslo 1. Poďme si teda skvelého Kazacha priblížiť trošku viac.

Nádejný boxer bol už od mlada považovaný za veľký talent, rovesníkov pravidelne porážal a vyhrával rôzne turnaje. Vďačiť za to mohol predovšetkým dvom starším bratom Vadimovi a Sergejovi. Tí mu spolu s jeho dvojčaťom Maxom ukázali cestu do ringu a on ich za to miloval. Mal len 9 rokov, keď sa Sergej a Vadim pripojili k armáde a začali slúžiť svojej vlasti. Mladý Gennadij na nich myslel zakaždým, keď si nasadil rukavice. Svet sa mu však úplne obrátil naruby potom, ako sa jeho rodina dozvedela, že Vadim bol zabitý v akcii. Bola to pre nich ťažká skúška, zvlášť kvôli tomu, že sa od štátneho úradníka nedozvedeli žiadne podrobnosti. Pohreb sa preto musel uskutočniť bez tela a aj keď Gennadij vedel, že služba v armáde je nebezpečná, nečakal to. Len o pár rokov prišiel zásah opäť. Stratil aj Sergeja. Scénar taký istý, pretože znova sa nikto nedozvedel žiadne podrobnosti ohľadom smrti jeho brata. Nikto by v tej chvíli nemal právo vyčítať Gennadijovi, keby sa zriekol boxu. Namiesto toho sa však rozhodol pokračovať, vedel, že jeho bratia by mu prestať nedovolili. Odvtedy venuje každú výhru práve im. Kedykoľvek sa konal veľký zápas, neváhal si privstať a pozerať ho v televízii. Na páskach študoval techniku Sugar Raya Robinsona či Mikea Tysona a potom sa ich na tréningu snažil napodobňovať. Všetko to svedčí o obrovskej vášni, ktorá ho viaže k boxu.

Odporúčané
Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? 19. apríla 2024, 14:30

Kazachstan patrí medzi úzku svetovú špičku vo výchove mladých boxerov. Svedčia o tom nielen výborné výsledky na medzinárodnom poli, ale aj fakt, že na jeho územi sa nachádza boxerská akadémia AIBA, ktorá je okrem Kazachstanu už len v Kanade. Krajina má určitý vzťah k tomuto športu a aj preto je v nej Golovkin uznávanou osobnosťou. Ešte predtým, než vôbec prestúpil ku profíkom, podarilo sa mu pre Kazachstan získať niekoľko výnimočných úspechov medzi amatérmi. Zlato na majstrovstvách sveta a striebro na olympiáde v Aténach treba radiť medzi tie najväčšie. Práve po striebre z olympijských hier sa rozhodol, že sa chce posunúť na vyšší stupeň. Stal sa profi boxerom a presťahoval sa do nemeckého Stuttgartu.

Už od prvých zápasov v profesionálnom ringu nastavil trend, akým sa bude jeho ďalšia kariéra uberať. Porážal súpera za súperom a postupne si budoval auru neporaziteľnosti. Keď si ho onedlho pod svoje ochranné krídla vzal tréner Abel Sanchez, bola to predzvesť veľkých vecí. Sám Sanchez si ho vyhliadol už medzi amatérmi. Vtedy Gennadij sice prehral, ale podľa Sancheza bol ďaleko lepší než jeho oponent. Potreboval len nájsť niekoho, kto by tento diamant vyleštil. A tým niekým bol práve mexický tréner. Hneď potom, ako sa 178 centimetrov vysokého Kazacha ujal, zostavil zoznam z najväčších bojovníkov v histórii boxu. Nechýbali v ňom mená ako Mayweather, Ali, Sugar či Pacquaio. Následne mu povedal "Daj mi tri roky a ja ťa dostanem na vrchol tohoto zoznamu". Podľa Sancheza nebol problém v jeho technike. Golovkin však nutne potreboval zmeniť spôsob myslenia. Evidentne mu to pomohlo, pretože spolu ťahajú už 17 víťazných titulových zápasov v rade. 

Odporúčané
Michal robí zájazdy s luxusnými autami: Najrýchlejšie som šiel 347 km/h. V Chorvátsku nás naháňal policajný vrtuľník (Rozhovor) Michal robí zájazdy s luxusnými autami: Najrýchlejšie som šiel 347 km/h. V Chorvátsku nás naháňal policajný vrtuľník (Rozhovor) 4. apríla 2024, 16:30

Ten posledný sa uskutočnil len niekoľko dní dozadu a bola z toho poriadna mastenica, ktorú si každý fanúšik boxu musel užiť. Napriek veľkohubým vyhláseniam Brita Kella Brooka zostal kráľ strednej váhy nemenný. Vypredaná O2 Aréna v Londýne, dvaja neporazení šampióni, ale len jeden môže byť víťaz. V jednej vete hneď niekoľko dôvodov, prečo bolo treba súboj vidieť. Aj napriek tomu, že pred súbojom rozprával Brit hlavne o tom, ako Golovkina knokautuje, tak sa v zápase stal presný opak. Ukázalo sa, že so svojimi rečami sa 34-ročného boxera snažil len rozhodiť. Nanešťastie pre neho, neúspešne. Kazach sa v ringu opäť predviedol a zaslúžene vyhral v 5. kole technickým KO. Tréner domáceho pästiara si bol vedomý skutočnosti, že od kola s číslom 2 bojoval Brook so zranením v oblasti pravého oka. Kouč nechcel riskovať zdravie svojho zverenca a radšej hodil uterák do ringu. Okrem oka mal rozbitý aj nos. Kazach prejavil nesmiernu silu a prednou rukou mu spôsobil niekoľko nepríjemných zásahov.

Golovkin roztancoval Brita už v 1. kole. Nakoniec sme boli svedkami až 5 kôl.

Golovkin sa v 36. zápase radoval z rovnakého počtu víťazstiev, pričom posledným súbojom sa mu podarilo obhájiť tituly WBC, IBF a IBO v strednej váhe a zaznamenať už 33. KO. Pás organizácie WBA tentokrát v hre nebol, pretože nesúhlasili s tým, že Brook bude bojovať vo váhe, v ktorej nikdy predtým nesúťažil. Napriek tomu, Kazach je stále jeho platným držiteľom. Do zbierky mu chýba už len jediný titul, a to pás majstra sveta WBO. Jeho súčasným držiteľom je Billy Joe Saunders, a preto je už čoskoro veľmi pravdepodobný ich spoločný súboj. Túto teóriu potvrdzuje aj video, ktoré na Instagram umiestnil Saunders. Na ňom tvrdí, že videl jeho nedostatky v poslednom zápase a rád by sa s ním konfrontoval. Ďalšími možnými kandidátmi na zápas sú Chris Eubank Jr a Saul 'Canelo' Alvarez. Najbližším súperom sa však asi stane Daniel Jacobs. Toho preferuje boxerská organizácia WBA. Nech už napokon bude rodák z Karagandy bojovať s kýmkoľvek, bude sa jednať o udalosť, ktorú by už tentoraz nemal zmeškať nikto. Po odchode Floyda Mayweathera do dôchodku je totiž 34-ročný Kazach jedným z hlavných kandidátov na svetovú superstar číslo 1.

Domov
Zdieľať
Diskusia