Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2024 o 14:30
Čas čítania 7:15
Lukáš Čelka

Psy páchajú na škótskom moste samovraždy: Nevysvetliteľne z neho zoskočilo už 600 psov. Domáci veria, že ich posadla „temná sila“

Psy páchajú na škótskom moste samovraždy: Nevysvetliteľne z neho zoskočilo už 600 psov. Domáci veria, že ich posadla „temná sila“
Zdroj: Wikipedia Commons/@dave souza
ZAUJÍMAVOSTI STRAŠIDELNÉ DOMY STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Škótsky most Overtoun si vďaka početným desivým incidentom získal vo svete prezývku „Most smrti“.

Písal sa rok 2016, keď sa Lottie MacKinnon tak ako obvykle vybrala so svojím psom na prechádzku. Spočiatku vyzeralo byť všetko v poriadku, to sa však náhle zmenilo, keď sa so svojou sučkou Bonnie priblížila k mostu Overtoun. Jej štvornohý miláčik sa totiž z ničoho nič začal správať veľmi čudne.

„Len čo sa Bonnie priblížila k mostu, mala som pocit, že ju niečo posadlo. Najskôr celá zamrzla – a potom, akoby ju ovládala nejaká zvláštna energia, sa rozbehla a preskočila cez kamenné zábradlie mostu,“ zaspomínala si vášnivá psíčkarka MacKinnon pre portál NY Times.

Vydesená majiteľka borderskej kólie sa ihneď po incidente rozbehla dolu roklinou, s nádejou, že svojho štvornohého priateľa stihne zachrániť. Spustila sa strmým svahom pomedzi stromy a kríky, len aby bola pri Bonnie včas.

Keď po niekoľkých minútach zbadala v diaľke bezvládne telo psa, myslela na to najhoršie. Len čo sa k nemu priblížila, začula tiché kňučanie. Srdce Lottie v tom momente skoro puklo od šťastia. „Bonnie žije!“ uvedomila si a bežala ju ratovať. Kým k nej stihla pribehnúť, zbadala, že sa pes pokúša postaviť. „Bol to zázrak, že prežila,“ zhodnotila MacKinnon tri roky po desivom incidente.

Odporúčané
Strávil som desivú noc na oravskej šibenici, kde popravovali najhorších zločincov: hlboko pod zemou môžu byť ich pozostatky dodnes Strávil som desivú noc na oravskej šibenici, kde popravovali najhorších zločincov: hlboko pod zemou môžu byť ich pozostatky dodnes 26. júla 2024 o 9:30

Príbeh škótskej psíčkarky o „temnej sile“, ktorá donútila jej psa ublížiť si, môže prinajmenšom znieť ako pritiahnutý za vlasy. Pravdepodobne by mu ani nikto nevenoval pozornosť, keby neexistovali ďalšie stovky psov, ktoré na moste Overtoun v škótskom meste Dumbarton urobili niečo podobné.

Lokálne noviny informujú, že od 60-tych rokov minulého storočia do roku 2019 z mosta skočilo až šesťsto psov, pričom minimálne päťdesiat z nich po páde zahynulo. Keďže ide o miesto, ktoré je opradené legendami, domáci veria, že za podivným správaním zvierat môžu stáť duchovia a nadprirodzené sily. Majú poverčiví obyvatelia Dumbartonu pravdu, alebo sa čudné incidenty dajú racionálne vysvetliť?

Ešte predtým, než spoločne nahliadneme do tajomnej histórie mostu Overtroun,

aby sme rozlúskli túto záhadu, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto, ak sa ti naša práca páči, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

V tomto článku si prečítaš:
  • Výpoveď miestneho taxikára, ktorý tvrdil, že ako dieťa zazrel v okolí mosta ducha.
  • Legendu o Bielej panej, ktorá podľa miestnych nabáda psov k samovraždám.
  • O brutálnej vražde, ktorá sa na moste odohrala v roku 1994, keď z neho otec zhodil svojho malého syna. 
  • Výpovede ľudí, ktorým na moste zahynuli psy. 
  • Čo si o divnom správaní psov na moste myslia odborníci, a ako ho vysvetľujú. 

Súkromná „oáza pokoja“

Strašidelný most Overtoun sa nachádza v širšom okolí škótskeho mesta Dumbarton. Zatiaľ čo dnes ho obklopuje lesopark a záhrady, kam domáci chodia tráviť voľný čas v prírode, kedysi na tomto mieste stála farma, píše Ati.

Odporúčané
V ruinách lučeneckého internátu odfotili ducha dievčaťa. Na mieste sme strávili noc, vydesil nás neznámy narušiteľ (Reportáž) V ruinách lučeneckého internátu odfotili ducha dievčaťa. Na mieste sme strávili noc, vydesil nás neznámy narušiteľ (Reportáž) 21. júla 2024 o 12:30

Podľa zachovaných dokumentov vieme, že v roku 1859 získal rozľahlé farmárske pozemky istý James White Jr. – vyštudovaný právnik a syn úspešného podnikateľa Jamesa White. White spoločne so svojím otcom a strýkom riadili rodinnú firmu zaoberajúcu sa chemickou výrobou. Podnikanie im dobre vynášalo, keďže White Jr. nechal na pozemku postaviť honosnú usadlosť, dodnes známu ako Overtoun House.

Most a sídlo Overtoun.
Most a sídlo Overtoun. Zdroj: Wikipedia Commons/@dave souza

Rodinný kaštieľ bol spočiatku dlhé roky odrezaný od civilizácie, vďaka čomu pre svojich majiteľov predstavoval oázu pokoja. V roku 1884 sa však White krátko po smrti svojho otca rozhodol, že by usadlosť rád prepojil s okrajovou mestskou časťou Dumbartonu zvanou Garshake.

Jediným spôsobom bolo vybudovať most ponad roklinu, ktorý by zároveň slúžil ako nová príjazdová cesta do kaštieľa. White si preto najal uznávaného škótskeho architekta Henryho Ernesta Milnera, aby stavbu navrhol.

Do necelých desiatich rokov na mieste skutočne vyrástol most, a nie hocijaký. Svojim prešperkovaným dizajnom a troma oblúkovými klenbami dokonale ladil s kaštieľom škótskej barónskej architektúry.

Most mal prepájať sídlo s mestom.
Most mal prepájať sídlo s mestom. Zdroj: Wikipedia Commons/@Rosser1954

Rodina Whitových si sídlo užívala až do roku 1938, keď prepadlo v prospech obyvateľov Dumbartonu. Keďže sa nachádzalo v peknej lokalite, plnej stromov a zelene, jeho okolie sa v priebehu rokov stalo pre domácich obľúbeným miestom na prechádzky. Potom, čo sa po pozemkoch začalo premávať viac ľudí, sa začali šíriť aj fámy, že s lesoparkom – a predovšetkým s mostom, nie je niečo v poriadku.

„Most smrti“

Podivuhodné udalosti začali popisovať najmä psíčkári, ktorí tvrdili, že sa ich štvornohí miláčikovia správali v blízkosti mosta nevyspytateľne. Len čo sa zvieratá k stavbe priblížili, začali podľa slov ich pôsobiť ako „posadnuté temnou silou“.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo o moste povedali ľudia, ktorým na mieste zahynuli psy.
  • Ako znela výpoveď miestneho taxikára, ktorý tvrdil, že ako dieťa zazrel v okolí mosta ducha.
  • Ako znie legenda o Bielej panej, ktorá podľa miestnych nabáda psov k samovraždám.
  • Aká brutálna vražda z roku 1994, navždy poškvrnila toto miesto.
  • Čo si o divnom správaní psov na moste myslia odborníci, a ako ho vysvetľujú.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 166075 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia