Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2023, 13:30
Čas čítania 2:36
Ema Stanovská

Transplantácia stolice zachraňuje životy. Je ako „reštart softvéru“ a môže byť efektívnejšia ako antibiotiká

ZDRAVIE ZDRAVÉ TRÁVENIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

.

V našich črevách žijú dobré aj zlé mikróby, ktoré ovplyvňujú fungovanie celého tela. Za posledné desaťročia sa tie zlé rozrastajú oveľa rýchlejšie, za čo môže najmä zlá životospráva. Uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela v dávnejšom rozhovore pre Refresher povedal, že už teraz máme o 30 percent menej dobrých mikróbov, ako mali naši praprapredkovia.

Keď máme ťažkosti, často sa obraciame na probiotiká, ktoré nám však paradoxne môžu viac uškodiť ako pomôcť. Je to preto, že nimi vytláčame nielen zlé, ale aj tie dobré baktérie, ktoré vytvárajú v črevnom mikrobióme rozmanitosť. Navyše, každý kmeň v probiotikách má iné účinky. Novšie štúdie dokonca dokázali, že užívanie probiotík má slabý efekt aj po liečbe antibiotikami.

trávenie, brucho
Zdroj: Pexels

Keď vedci zisťovali, ako by mohli zachrániť náš umierajúci mikrobióm, napadlo im, či by mohli použiť podobnú metódu, aká sa používa pri transplantácii obličiek. Výhodou je, že v tomto prípade nie je nutné nahradiť celý tráviaci trakt – stačí, keď darca pacientovi venuje len malú vzorku črevných baktérií. Tie mu rozhodne chýbať nebudú – v črevách je ich totiž približne 100 triliónov (dokopy vážia 1,5 kila).

Liečba na syndróm dráždivého čreva?

Tzv. fekálna transplantácia (FMT = transplantácia fekálnej mikrobioty) je zatiaľ schválená len ako experimentálna liečba, no už teraz sa javí ako mimoriadne sľubná a bezpečná. Pomôcť by mohla napríklad pri funkčných poruchách tráviaceho traktu, pri ktorých sa nedá liečiť príčina, len potláčať príznaky. Jej prínos môže trvať mnoho rokov.

Odporúčané
Laktózovou intoleranciou trpí až 68 % ľudí na svete. Prečo niekto s intoleranciou môže jesť syry a iným robia problémy? Laktózovou intoleranciou trpí až 68 % ľudí na svete. Prečo niekto s intoleranciou môže jesť syry a iným robia problémy? 16. mája 2024, 16:00

Najrozšírenejšou funkčnou poruchou je syndróm dráždivého čreva, ktorý spôsobuje chronické tráviaceho ťažkosti. Pacientom často pomôže až výrazná zmena životného štýlu či psychologická pomoc. 

Vo výskume lekári dvom skupinám pacientov s týmto syndrómom transplantovali buď 30 gramov, alebo 60 gramov stolice od zdravého darcu. Tretej skupine dali „placebo transplantát“, ktorý obsahoval ich vlastnú stolicu. Výskumníci zistili, že FMT zlepšila symptómy, a to až na tri roky po podaní.

Vedci skúmajú aj spojenie medzi mikrobiómom, imunitným systémom a liečbou rakoviny. Celosvetovo prvá klinická štúdia, zverejnená v júli tohto roka, naznačila, že onkologickí pacienti, ktorí podstúpili fekálnu transplantáciu, reagovali lepšie na imunologickú liečbu. Ľudský mikrobióm, v ktorom sa nachádza až 70 percent imunitného systému, by mohol mať potenciálne vplyv aj na takú vážnu chorobu, akou je rakovina.

Reset črevného softvéru

Možné pozitívne účinky FMT zasahujú do širokého spektra zdravotných ťažkostí. Vedci sa domnievajú, že by mohla mať pozitívny efekt aj na zápalové ochorenie čriev, obezitu, cukrovku, artritídu, autoimunitné ochorenia, Alzheimerovu chorobu, bipolárnu poruchu, vypadávanie vlasov, depresiu, neurodegeneratívne ochorenia či opakujúce sa infekcie močových ciest.

medicína
Zdroj: Unsplash.com

FMT sa momentálne používa hlavne na liečbu infekčného ochorenia Clostridium difficile (C diff). Toto ochorenie spôsobuje zápal a vytvára toxíny, ktoré postupne zabíja výstelku čreva. Ak nezafungujú antibiotiká, starší pacienti môžu na toto ochorenie aj umrieť.

Odporúčané
Dana prekonala anorexiu: Stratila som menštruáciu aj chuť na sex. Spúšťačom boli poznámky o mojich stehnách a Instagram Dana prekonala anorexiu: Stratila som menštruáciu aj chuť na sex. Spúšťačom boli poznámky o mojich stehnách a Instagram 12. mája 2024, 12:30

Väčšina ľudí s CDI sa uzdraví už po jednej fekálnej transplantácii. FMT je v tomto prípade účinnejšia ako antibiotiká, ktoré navyše zabijú aj veľa dobrých baktérií. Mikroorganizmy zo stolice darcu toxíny skonzumujú a rozložia. Fekálnu transplantáciu preto môžeme prirovnať k zapnutiu a vypnutiu počítača – je to úplný reset črevného imunologického softvéru, píše lekár James Kinross pre Guardian.

Prehltnúť či neprehltnúť?

Pred transplantáciou musí byť stolica čo najčerstvejšia, proces teda musí prebiehať rýchlo. Darcovia najskôr podstúpia dôkladné zdravotné vyšetrenie, ktoré vylúči prítomnosť parazitov či iných škodlivých látok. Keď lekár dostane čerstvú vzorku, zriedi ju s fyziologickým roztokom, premieša, precedí a naleje do sterilnej fľaše. 

Transplantácia najčastejšie prebieha kolonoskopiou, čo znamená, že do hrubého čreva sa „zospodu“ zavedie ohybná trubica, ktorá črevo obalí „balzamom mikróbov“. Vo výnimočných prípadoch sa transplantát môže podať aj cez trubicu zavedenú cez nos, ktorá siaha do dvanástnika – oblasti, kde sa žalúdok spája s tenkým črevom.

V apríli 2023 už našťastie v USA schválili aj kapsulu so živými baktériami pod značkou Vowst, ktorú stačí prehltnúť. Niektorí ju ľudovo prezývajú „crapsule“ (crap = hovienko + capsule = kapsula). 

Kým začnú lekári FMT využívať vo väčšej miere, vedci ešte musia lepšie pochopiť jej fungovanie a riziká. Niektorých ľudí však potenciál tejto liečby oslovil natoľko, že cez internet začali ponúkať vlastné „súkromné vzorky“. Lekári na to majú len jeden názor – toto doma určite neskúšaj.

Domov
Zdieľať
Diskusia