Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. marca 2023, 10:23
Čas čítania 1:59
Ema Stanovská

Užívaš pravidelne probiotiká? Môžu ti viac uškodiť ako pomôcť. Vedci tvrdia, že sú zrejme zbytočné aj po užívaní antibiotík

ZDRAVIE ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVÉ TRÁVENIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Podľa vedcov môže užívanie probiotických doplnkov narušiť rovnováhu v črevách a spôsobiť zdravotné problémy.

Náš tráviaci trakt je ako ekosystém rozmanitých mikróbov, ktoré medzi sebou spolupracujú aj súperia. Čím rozmanitejšie zloženie, tým lepšie. Niekedy sa pomer dobrých a zlých baktérií môže vychýliť z rovnováhy a spôsobiť nám rôzne tráviace ťažkosti. Aby si ľudia pomohli, často vtedy siahajú po probiotikách. V skutočnosti však môžu spôsobiť presný opak.

Novinár Anahad O’Connor, ktorý vyštudoval na Yalovej univerzite, pre portál Washington Post upozorňuje, že užívanie probiotických doplnkov môže narušiť rovnováhu v črevách a znížiť úroveň mikrobiálnej diverzity. To často vedie k mnohým zdravotným problémom.

„Môžete si neúmyselne vytvoriť určitú formu dysbiózy (nerovnováhy, pozn. red.) tým, že budete mať príliš veľa ‚dobrého‘. Okrem toho, že vytláčate zlé baktérie, vytláčate však aj tie dobré, prirodzene sa vyskytujúce baktérie, ktoré pomáhajú vytvoriť vysokú rozmanitosť mikrobiómu,“ vysvetlil pre portál Lorenzo Cohen, profesor z Univerzity v Texase.

Problémom je, že probiotické doplnky môžu mať u rôznych ľudí veľmi odlišné účinky. Kým pre niektoré osoby môžu byť prospešné, iným môžu zdravotný stav zhoršiť, hovorí pre prestížny portál Erica Sonnenburg, odborníčka v oblasti mikrobiológie a imunológie.

Probiotiká verzus antibiotiká

Štúdie v minulosti naznačili, že probiotické doplnky môžu pomôcť pacientom s ochoreniami tráviaceho traktu, zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva a zápalového ochorenia čriev, slúžiť ako prevencia cestovateľskej hnačky a znížiť niektoré vedľajšie účinky antibiotík.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Novšie štúdie však ukazujú, že užívanie probiotík nemá pri braní antibiotík v podstate žiaden veľký význam. Vedci z Weizmannovho vedeckého inštitútu v Izraeli skúmali tri skupiny ľudí, ktorí týždeň brali antibiotiká. 

Prvá skupina štyri týždne užívala populárny probiotický doplnok, ktorý obsahoval najmenej 10 druhov baktérií. Ďalšia skupina dostala transplantovanú stolicu (metóda obnovovania črevnej mikroflóry, kde pacientovi podajú zdravé baktérie zo stolice zdravého človeka bez zvyškového odpadu) obsahujúcu ich vlastné črevné mikróby, ktoré boli odobraté pred podaním antibiotík. Tretia skupina bola kontrolná.

Odporúčané
Mal som pacienta, ktorý roky jedol len dve potraviny, hovorí uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela Mal som pacienta, ktorý roky jedol len dve potraviny, hovorí uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela 24. septembra 2021, 14:30

Najlepšie sa darilo mikrobiómom ľudí, ktorí dostali transplantát stolice po liečbe antibiotikami. Stav sa im zlepšil už v priebehu niekoľkých dní. Mikrobióm ľudí v kontrolnej skupine sa vrátil do normálu približne tri týždne po užívaní antibiotík. 

Mikrobiómy ľudí, ktorí užívali probiotiká, sa však nevrátili do normálu ani po piatich mesiacoch. Vedci zistili, že mali aj menšiu rozmanitosť črevného mikrobiómu v porovnaní s ľuďmi v kontrolnej alebo druhej skupine.

Slovenskí lekári už minulý rok upozorňovali, že priobiotické doplnky sa používajú príliš nekontrolovane a mali by sme k nim pristupovať podobne ako k antibiotikám. Odborníci to zdôvodňujú tým, že každý kmeň v probiotikách má iné účinky. Ak máš tráviace ťažkosti, nesiahaj preto hneď po prvom probiotiku, ktoré ti odporučia influenceri na Instagrame. Tvoj lekár ti najlepšie poradí, ktorý produkt je pre teba najvhodnejší.

Dobrá strava pomôže viac

Hoci existuje množstvo značiek probiotických doplnkov, mnohé z nich obsahujú len limitovaný počet bakteriálnych kmeňov, predovšetkým zo skupín lactobacillus a bifidobacterium. Podľa odborníkov je oveľa dôležitejšie mať čo najrozmanitejšiu stravu.

Okrem probiotických potravín, ako je jogurt, kyslá kapusta, kimči či kefír, by sme mali jesť aj prebiotické potraviny, ktoré „kŕmia“ dobré baktérie v čreve. Sú to najmä jedlá bohaté na vlákninu ako rôzne druhy zeleniny a ovocia, orechy, semená, strukoviny a celozrnné výrobky.

Domov
Zdieľať
Diskusia