Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2022, 16:30
Čas čítania 10:03
Ema Stanovská

Gastroenterológ Kužela odpovedá na otázky o trávení: Škodí dlhé sedenie na WC? Môžem zapíjať ovocie vodou? Kam idú zadržané plyny?

ZDRAVIE ZDRAVÉ TRÁVENIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nezapíjaj čerešne vodou! Nepi počas jedla! Nevysedávaj na záchode, lebo budeš mať bolestivé hemoroidy! Pátrali sme, ktoré z týchto tvrdení sú založené na pravde a ktoré sú len hlúpe mýty.

Už si sa s niekým (okrem svojho lekára) s vážnou tvárou rozprával o frekvencii stolice či vhodnej polohe pri vyprázdňovaní? Dali by sme ruku do ohňa za to, že nie. Tieto témy by si zrejme nevytiahol na pive s kamošmi, a to aj preto, že trávenie a vyprázdňovanie je v našej spoločnosti stále veľké tabu. Veľa ľudí pritom ani netuší, za čo všetko môžu byť svojim črevám vďační.

V čreve máme asi 39 triliónov mikróbov. Pod nimi je vrstva hlienu a črevné bunky, ktoré chránia imunitný systém, aby nemusel neustále bojovať s cudzorodými látkami. Ako povedal gastroenterológ Ladislav Kužela v minuloročnom rozhovore pre Refresher, v našich črevách sa v skutočnosti ukrýva až 70 percent imunitného systému.

O tráviacom trakte hovoríme málo a väčšina ľudí ani netuší, že mu vďačí za silnú imunitu a dobrú náladu.
O tráviacom trakte hovoríme málo a väčšina ľudí ani netuší, že mu vďačí za silnú imunitu a dobrú náladu. Zdroj: Unsplash.com

No nielen to – črevám vďačíme aj za veselú náladu a dobré psychické zdravie. Výskum preukázal, že až 95 percent sérotonínu (jeden z „hormónov šťastia“) si vieme vytvoriť vo vlastných črevách. V mozgu sa pritom tvorí len „slabých“ päť percent. Dobrá strava výrazne pomáha aj pri liečbe vážnych psychických ochorení, akým je napríklad depresia.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Tieto fakty nie sú všeobecne známe a okolo trávenia kolujú aj mnohé nepravdivé mýty. Väčšinu z nich si nesieme už detstva, pretože nám ich vštepili rodičia, hoci v skutočnosti nemajú žiadne vedecké opodstatnenie. 

Oslovili sme preto opäť uznávaného gastroenterológa Ladislava Kuželu, ktorý dlhé roky pôsobil ako riaditeľ najväčšej detskej nemocnice v strednej Európe. Okrem toho je autorom mnohých odborných publikácií a pôsobí ako vysokoškolský pedagóg a bývalý hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gastroenterológiu. Ľudí vzdeláva aj na svojom instagramovom profile, kde má v súčasnosti vyše 17-tisíc sledovateľov.

Odporúčané
Mal som pacienta, ktorý roky jedol len dve potraviny, hovorí uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela Mal som pacienta, ktorý roky jedol len dve potraviny, hovorí uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela 24. septembra 2021, 14:30

Položili sme mu 11 najčastejších otázok o trávení, ktoré sa väčšina ľudí hanbí dať svojmu obvodnému lekárovi a odpovede často hľadá u „uja Googlu“. Tam, kde to bolo možné, sme preskúmali aj názory iných odborníkov a aktuálne štúdie.

Keď ide o zdravie, v Refresheri si dávame záležať na správnosti informácií. Preto každý fakt poctivo overujeme prostredníctvom odborníkov a relevantných štúdií.

Veľmi nám v tom pomôžeš, ak sa staneš členom Refresher+ klubu. Garantujeme ti nielen prístup ku všetkým článkom zadarmo, ale aj benefity ako zľavy na tenisky či donášku jedla. Všetky témy o zdraví nájdeš pod témou zdravie, nezabudni ju sledovať, nech ti nič neujde.

Veľkú potrebu by sme mali vykonávať v drepe, nie posediačky, pretože je to pre nás prirodzenejšie a zdravšie. Je to pravda?

Vedci už pred niekoľkými rokmi priniesli dôkazy o tom, že splachovací záchod môže mať na naše črevá negatívny vplyv. Vo svojej štúdii opísali, že keď sedíme, naše hrubé črevo je stiahnuté tzv. puborektálnou kľučkou – svalom, ktorý pomáha zadržovať stolicu v tele. Vyprázdňovanie v sede je preto ťažké a núti nás to tlačiť. Naopak, v podrepe sa tento sval uvoľní a hrubé črevo sa zarovná s konečníkom, vďaka čomu sa vyprázdniš oveľa ľahšie.

Toto zistenie inšpirovalo vynálezcov „záchodových stolčekov“, prezývaných aj „squatty potty“, ktoré imitujú polohu v podrepe. Výrobcovia stolčekov tvrdia, že táto poloha pomáha predchádzať vzniku zápchy, hemoroidov či dokonca rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Slovensko si už niekoľko rokov drží smutné popredné miesta v rámci celého sveta vo výskyte rakoviny hrubého čreva a konečníka. Spomedzi krajín OECD sme dokonca na prvom mieste v úmrtnosti na toto ochorenie (každoročne naň zomrie takmer dvetisíc pacientov). 

Vo väčšine prípadov pacienti prichádzajú k lekárovi neskoro, s rozvinutými zdravotnými komplikáciami. Riešením je prevencia v podobe bezplatného skríningu hrubého čreva, ktorý však absolvuje len tretina poistencov ročne.

Zdroj: NPZ

Gastroenterológ Ladislav Kužela to potvrdzuje. „Dôkazy, ktoré v súčasnosti máme, naznačujú, že tieto stolčeky naozaj fungujú. Problém sedenia na toalete je v tom, že udržuje zatočenie v dolnej časti čreva. To vás núti viac pracovať, aby ste vytlačili stolicu,“ vysvetľuje odborník.

Rovnako ako vedci v štúdií, aj Kužela tvrdí, že čupenie alebo vyvýšenie nôh pomocou takéhoto stolčeka viac uvoľní puborektálny sval. „Ide o sval v tvare U, ktorý sa obopína okolo vášho konečníka. Tento sval udržuje spodnú časť čreva ohnutú, aby udržal stolicu vnútri, kým nebudete pripravení ísť na stolicu,“ vraví s tým, že to funguje podobne ako zalomenie záhradnej hadice, ktoré zabraňuje vytekaniu vody.

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

„Mierny ohyb v hrubom čreve zabráni tomu, aby ste dostali ,nehodu‘, a narovná hrubé črevo, čím sa stolica dostane von priamejšou cestou. V dôsledku toho sa môžete ľahšie a s menšou námahou vyprázdniť,“ hovorí gastroenterológ.

Môžem si dlhým vysedávaním na toalete spôsobiť hemoroidy?

Viac ako polovica Slovákov strávi na toalete viac ako 15 minút, pričom až 47 percent z nich si na „kráľovský trón“ berie aj knihu alebo časopis. Takmer štvrtine robí pri vykonávaní potreby spoločnosť mobilný telefón. Najväčší „vysedávači“ sú Španieli, ktorí strávia na toalete viac ako 30 minút denne. 

Dlhé vysedávanie na toalete skutočne môže spôsobiť vážne problémy.
Dlhé vysedávanie na toalete skutočne môže spôsobiť vážne problémy. Zdroj: Unsplash.com

Ak si aj ty na toalete rád užiješ chvíľku pokoja a samoty a čas, ktorý tam stráviš, venuješ aj iným aktivitám okrem vyprázdňovania, možno by si mal tento zvyk prehodnotiť. Mnohí odborníci varujú, že dlhé vysedávanie na toalete zvyšuje tlak na konečník, čo môže viesť k vzniku (alebo zhoršeniu) hemoroidov. Čo na to hovorí uznávaný gastroenterológ?

„Keďže ,sedadlo‘ na záchode je vyrezané, váš konečník je nižšie ako zvyšok chrbta. V takomto prípade doslova ,prevezme nadvládu‘ gravitácia a krv sa začne hromadiť a tuhnúť v žilách konečníka, čo vedie k zvýšenému výskytu hemoroidov,“ objasňuje problém Ladislav Kužela.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117290 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či by si nemal zapíjať ovocie vodou.
  • Čo sa môže stať, ak budeš zadržiavať plyny alebo veľkú potrebu.
  • Či je v poriadku piť po jedle mliečne nápoje či piť počas jedenia vodu.
  • Akú farbu a tvar by mala mať zdravá stolica.
  • Či ti môže uškodiť, ak budeš jesť priveľa mliečnych výrobkov.
  • Či je pravda, že ochoreniach tráviaceho traktu postihujú iba ľudí, ktorí sa nezdravo stravujú.
  • Čo všetko môže spôsobovať divné škvŕkanie v bruchu, ktoré nesúvisí s hladom.
Domov
Zdieľať
Diskusia