Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti DoktorPRO.
22. júna 2023, 16:31
Čas čítania 3:09
Sponzorovaný obsah

Kedy by ste mali absolvovať laboratórne testy?

Kedy by ste mali absolvovať laboratórne testy?
Zdroj: DoktorPRO
ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Testy je možné absolvovať samostatne na preventívne účely, ako aj na základe predpisu lekára.

Laboratórne testy umožňujú preskúmať ľudský biomateriál (krv, moč, výkaly) s cieľom diagnostikovať zdravotný stav a odhaliť choroby v ich počiatočných štádiách. Testy je možné absolvovať samostatne na preventívne účely (na posúdenie fungovania vnútorných orgánov a systémov), ako aj na základe predpisu lekára (stanoviť diagnózu a predpísať liečbu).

Kto potrebuje absolvovať krvné testy?

Keďže krv prechádza všetkými orgánmi a systémami, jej rozbor vám umožňuje posúdiť aktuálny zdravotný stav a odhaliť poruchy v tele. Krvné testy by sa mali vykonať v prípade zhoršenia stavu: ospalosť, zvýšená únava, slabosť.

Indikácie pre krvný test:

  • akútne respiračné ochorenia (chrípka, parainfluenza, koronavírus)
  • príznaky intoxikácie (nevoľnosť, vracanie, bolesť svalov)
  • poruchy trávenia (hnačka, zápcha)
  • zvýšenie alebo zníženie krvného tlaku
  • arytmia, bolesť srdca

Všeobecný krvný test poukazuje na prítomnosť zápalu v tele, anémiu, príznaky bakteriálnej a vírusovej infekcie. Biochemické ukazovatele krvi umožňujú odhaliť funkčný stav vnútorných orgánov a zlyhanie metabolických procesov v tele.

doktorpro
Zdroj: DoktorPRO

Hormonálne testy sú predpísané pri problémoch s reprodukčným systémom (neplodnosť, neskoré tehotenstvo), pri menštruačnej dysfunkcii (nepravidelnosť alebo absencia menštruácie) a sexuálnych poruchách (zníženie libida, erektilná dysfunkcia).

Odporúčané
Mýty o strese: Pomôže ti poldeci na uvoľnenie či čokoláda na lepšiu náladu? Mýty o strese: Pomôže ti poldeci na uvoľnenie či čokoláda na lepšiu náladu? 19. mája 2024, 9:30

Test nedostatku vitamínov a minerálov je potrebný v prípade zhoršenia stavu vlasov, pokožky a nechtov a pri plánovaní tehotenstva, aby sa zabránilo patológiam vývoja plodu.

Indikácie na stanovenie nádorových markerov môžu byť nasledujúce: prudká zmena hmotnosti, strata chuti do jedla, bolesť rôznej lokalizácie a zvýšenie telesnej teploty. Vyšetrenia sa môžu vykonať na samokontrolu (ak majú príbuzní onkológiu v anamnéze).

Predoperačné krvné testy umožňujú predvídať výskyt patologických stavov, čo je dôležité pred operáciou. Povinné testy pred operáciou zahŕňajú všeobecný krvný test, koagulogram (test na zrážanlivosť krvi), testy na hepatitídu B, C a syfilis.

Alergické testy preukazujú prítomnosť špecifických imunoglobulínov na jednotlivé alergény. Alergia sa prejavuje nádchou, vyrážkami na koži alebo poruchami trávenia.

doktor, test
Zdroj: DoktorPRO

Kedy je potrebné vykonať test moču?

Laboratórne testy moču umožňujú detegovať baktérie, soli, enzýmy a taktiež určiť prítomnosť vedľajších produktov (napríklad bielkovín, glukózy, leukocytov, erytrocytov), ​​čo umožňuje vyhodnotiť metabolizmus.

Indikácie pre test moču:

  • bolesť v oblasti obličiek
  • poruchy močenia (chorobná, komplikovaná, častá)
  • cukrovka

Vyšetrenie moču ukazuje infekcie a zápaly močového systému, umožňuje diagnostikovať cystitídu, uretritídu, pyelonefritídu, urolitiázu. Všeobecná analýza moču je povinná počas tehotenstva na posúdenie stavu obličiek.

Aké sú príznaky na absolvovanie testov zo stolice?

Testy zo stolice sú potrebné na zistenie gastroenterologických ochorení. Príznaky, pri ktorých by ste mali absolvovať test zo stolice:

  • bolestivé, ostré alebo ťahavé bolesti v bruchu
  • nevoľnosť a zvracanie
  • dlhotrvajúca hnačka alebo častá zápcha
  • krv, hlien alebo hnis v stolici

Test zo stolice ukazuje patológie a infekcie gastrointestinálneho traktu (gastritída, pankreatitída, cholecystitída). Na stanovenie diagnózy sa gastroenterológ odvolá na inštrumentálne vyšetrenia (gastroskopia, ultrazvuk brušných orgánov).


V závislosti od príznakov môže lekár predpísať konkrétne testy.

Typy testov zo stolice:

  • koprogram (všeobecná analýza výkalov)
  • test na Helicobacter pylori
  • testy na parazity

Koprogram ukazuje črevnú dysbakteriózu a prítomnosť zápalu gastrointestinálneho traktu. Test na červy vám umožňuje odhaliť parazity (helminty, lamblia, prvoky). Včasné odhalenie helikobakterovej infekcie môže zabrániť vzniku vredovej choroby žalúdka a dvanástnika.

mikroskop
Zdroj: DoktorPRO

V akých prípadoch je potrebné STD testovanie?

Hlavným spôsobom prenosu STD je nechránený pohlavný styk. Testy na pohlavné choroby je potrebné absolvovať v prípade bolesti, svrbenia a pálenia v oblasti genitálií, nezvyčajného výtoku z pošvy alebo močovej trubice, vyrážok na genitáliách, ako aj bolesti a nepohodlia počas pohlavného styku. Pre prevenciu by sa mali vykonávať STD testy raz ročne, ak ste mali viac ako jedného sexuálneho partnera. Na stanovenie sexuálnych infekcií u žien sa zvyčajne používa mikroskopické vyšetrenie - výter zo sliznice vagíny a krčka maternice. U mužov sa na zistenie pohlavne prenosných chorôb používa zoškrabanie z močovej trubice. 

Príprava na testy

Na získanie spoľahlivých výsledkov je dôležitá správna príprava na laboratórne testy. Príprava na venózny odber krvi zahŕňa:

  • odber krvi striktne nalačno (zdržiavať sa jedenia 8 až 10 hodín pred testom, dojčatá musia medzi kŕmeniami počkať 3 až 4 hodiny)
  • vylúčenie tučných, vyprážaných a korenených jedál zo stravy deň pred vyšetrením;
    odmietnutie alkoholických nápojov 24 hodín pred analýzou
  • fajčenie - 1 hodinu
  • obmedzenie fyzického a emocionálneho preťaženia deň pred odberom krvi

Je potrebné upozorniť lekára na užívanie liekov (hormonálna antikoncepcia, antikoagulanciá) a biologických doplnkov, pretože môžu ovplyvniť výsledky testov. V deň zberu biomateriálu môžete vypiť až 200 mililitrov čistej neperlivej vody.

Odber moču na analýzu sa vykonáva ráno, biomateriál sa zhromažďuje v špeciálnej sterilnej nádobe.

Príprava na test moču:

  • hygiena vonkajších genitálií bez použitia hygienických výrobkov
  • odmietnutie alkoholu a ťažkých jedál 1 alebo 2 dni pred testom
  • vylúčenie takých produktov zo stravy, ktoré môžu zmeniť farbu moču (napríklad cvikla, mrkva) 3 dni pred testom

Na odber moču na test pri deťoch môžete použiť nočník, ktorý bol umytý bez chemikálií. Nádobu s močom je potrebné doručiť do laboratória do dvoch hodín.


Na rozbor stolice je potrebné odobrať 20 gramov (približne čajová lyžička) výkalov do sterilnej nádoby. Zber biomateriálu sa vykonáva počas rannej defekácie. Pred odberom výkalov na analýzu nie je dovolené užívať laxatíva a používať klystíry.

Domov
Zdieľať
Diskusia