Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2023, 12:30
Čas čítania 4:35
Ema Stanovská

Toto sa deje s tvojím telom, keď letíš lietadlom: od plynatosti až po bolesti zubov

Toto sa deje s tvojím telom, keď letíš lietadlom: od plynatosti až po bolesti zubov
Zdroj: Pexels
ZDRAVIE CESTOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Šíria sa vírusy v lietadle rýchlejšie? Prečo máš podráždené hrdlo a oči? Z čoho vzniká nepríjemný tlak v ušiach a prečo ťa nadúva? Odborníci vysvetľujú zaujímavé procesy, ktorými sa naše telo snaží vyrovnať s dlhým letom.

Očakáva sa, že do roku 2030 bude lietadlom cestovať vyše 5,9 miliardy ľudí. Čo by na to povedalo naše telo? Zrejme by nebolo nadšené. Hoci lietanie patrí medzi najbezpečnejšie a najrýchlejšie formy dopravy, podmienky na palube nie sú pre náš organizmus ani zďaleka ideálne. V tomto článku sa dozvieš, čo sa vlastne deje v tvojom tele, keď letíš vo výške 10 kilometrov nad zemou.

V Refresheri ti v rámci série Čo sa deje s tvojím telom, keď... prinášame vedecky podložené fakty a zaujímavosti o úžasných mechanizmoch ľudského tela. Pre prístup k prémiovému obsahu sa nezabudni stať členom klubu Refresher+.

Prečo sa neudusíme?

Lietadlá komerčných spoločností lietajú zvyčajne vo výške 9 150 – 13 000 metrov nad morom, kde je hladina kyslíka taká nízka, že by to pre človeka znamenalo istú smrť. Ako je potom možné, že naše telo zvládne aj 12-hodinové lety?

Kabíny lietadiel sú totiž upravené na atmosférický tlak, ktorý býva vo výške 1 530 – 2 440 metrov nad morom, teda napríklad taký, ako je na vrchole Chopku. V takejto výške sa v drvivej väčšine prípadov neobjavuje výšková choroba, citlivejší jedinci môžu mať mierne príznaky.

Odporúčané
Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) 14. marca 2024, 9:30

V porovnaní s tlakom na úrovni hladiny mora je to však stále rozdiel, najmä z hľadiska koncentrácie kyslíka, ktorá je v kabíne lietadla nižšia, než na akú je naše telo zvyknuté. Pri dlhých letoch môže preto spôsobiť miernu hypoxiu (nedostatok kyslíka v mozgu), ktorú zažívajú napríklad horolezci pri výstupoch.

V kabíne lietadla je nižšia koncentrácia kyslíka ako na zemi. Citlivejšie osoby preto môžu trápiť bolesti hlavy a únava.
V kabíne lietadla je nižšia koncentrácia kyslíka ako na zemi. Citlivejšie osoby preto môžu trápiť bolesti hlavy a únava. Zdroj: Pexels

Mierna hypoxia spôsobuje bolesti hlavy, pokles krvného tlaku (a s ním spojené závraty) aj zvýšenú srdcovú frekvenciu. Lietanie môže znížiť aj saturáciu krvi kyslíkom (teda okysličenie krvi) známu ako SpO2, ktorú si vieš odmerať aj na smart hodinkách.

Zdravé hodnoty SpO2 sa pohybujú na úrovni 90 – 100 %. V rámci jednej štúdie zmerali pasažierovi saturáciu krvi na zemi a v lietadle. Kým na zemi mal zdravých 94 %, počas letu mu klesla na 85 %. Ak by mal takúto úroveň na zemi, niektorí lekári by pravdepodobne navrhli suplementáciu kyslíka.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 137269 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo by si nemal v lietadle nosiť šošovky.
  • Prečo ti v lietadle chutí menej ako na zemi.
  • Prečo ťa v lietadle nafukuje a čo robiť, keď potrebuješ uvoľniť plyny.
  • Z čoho vzniká nepríjemný tlak v ušiach a ako si pomôcť.
  • Či môže pravidelné lietanie zvýšiť riziko vzniku rakoviny.
  • Tipy, ako zvládnuť jet lag.
Domov
Zdieľať
Diskusia