Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2023, 9:30
Čas čítania 3:37
Ema Stanovská

Čo sa deje s tvojím telom na Mount Evereste? V „zóne smrti“ začne telo pomaly umierať, nedostatok kyslíka môže vyvolať psychózu

ZDRAVIE ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ... ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Jeden horolezec raz povedal, že výstup na Everest je ako beh na bežiacom páse, pri ktorom dýchaš len cez slamku. Tvoje telo má tak málo kyslíka, že pomaly umiera.

V roku 2019 zomrelo na Mount Evereste jedenásť ľudí po tom, čo sa na najvyššej hore sveta vytvoril dlhý rad horolezcov snažiacich sa dosiahnuť vrchol. Horolezci čakali 12 hodín natlačení v tzv. „zóne smrti“, oblasti vo výške nad 8 000 metrov nad morom, kde je tak málo kyslíka, že ľudské bunky začínajú pomaly odumierať. Keďže boli zaseknutí v tlačenici a nemohli sa pohnúť, viacerí umreli na vyčerpanie.

Podľa horolezca a filmára Davida Breashearsa je výstup na Everest ako beh na bežiacom páse, pri ktorom dýchaš len cez slamku. Horolezci sa pred zdolaním „strechy sveta“ musia najskôr niekoľko týždňov aklimatizovať a podniknúť niekoľko výstupov.

Tlačenica na Mt. Evereste stála v roku 2019 mnohých ľudí život.
Tlačenica na Mt. Evereste stála v roku 2019 mnohých ľudí život. Zdroj: Twitter/Nirmal Purja MBE

Aj napriek tomu môže dlhší čas strávený na vrchole viesť k vážnym zdravotným problémom a dokonca až k smrti – aklimatizácia na „zónu smrti“ totiž nie je možná. V momente, ako sa horolezec dostane nad nadmorskú výšku 7 000 až 8 000 metrov, začínajú sa doslova preteky s časom.

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

V Refresheri sa ti snažíme prinášať zaujímavé a poctivo overené informácie. Ak si chceš prečítať podobné články ako tento, sleduj našu sériu Čo sa deje s tvojím telom, keď... Pre prístup k prémiového obsahu sa nezabudni stať členom klubu Refresher+.

Nepomôže ani dobrá kondícia

Tento týždeň zomrel pri Mount Evereste 68-ročný Slovák, ktorý vraj dostal výškovú chorobu. To je jeden z prvých problémov, s ktorým sa musí tvoje telo vyrovnať. „Výškovka“ netrápi len skúsených horolezcov, ale aj trochu pokročilejších turistov. Pocítiť ju môžeš v nadmorskej výške 2 500 metrov, v zriedkavých prípadoch už vo výške 2 000 metrov nad morom.

Ak horu zdoláš príliš rýchlo, do 6 až 48 hodín ťa môžu začať trápiť rôzne ťažkosti, ktoré pripomínajú horšiu „opicu“. Najčastejšie ide o bolesť hlavy, nevoľnosť, vracanie, nechutenstvo, zlý/prerušovaný nočný spánok, závraty či únavu. Ťažšie prejavy zahŕňajú aj silný kašeľ, poruchu koordinácie či neschopnosť močiť.

Pri výškovej chorobe ti nepomôže ani dobrá kondícia.
Pri výškovej chorobe ti nepomôže ani dobrá kondícia. Zdroj: Pexels

S rastúcou nadmorskou výškou môžeš pociťovať aj trochu bizarné prejavy ako neprimerané nafukovanie a s tým súvisiace... áno, prdenie. Podľa lekárov je to preto, že vo vysokej nadmorskej výške býva menší atmosférický tlak, ktorý rozširuje plyny v črevách.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 133070 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako je možné, že ti môže v horách opuchnúť mozog.
  • V akej výške už je vysoká pravdepodobnosť, že budeš mať vážne zdravotné problémy.
  • Ako vyzerá psychóza horolezca.
  • Ktorý symptóm môže spôsobiť taký silný kašeľ, že hrozí poškodenie rebier.
Domov
Zdieľať
Diskusia