Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Počas pandémie sme najviac nakupovali parfumy. Toto sú najpredávanejšie značky za posledné tri roky

Plusom je, že licenčné spoločnosti zastupujú značky vo všetkých postupoch bez toho, aby sa samy museli orientovať v procesoch výroby, distribúcii či komunikácii s dodávateľmi. 

Na druhej strane značky často strácajú kontrolu nad tým, ako vyzerajú ich produkty, kampane a v neposlednom rade aj to, kto sú ich zákazníci. Parfum je veľakrát vstupným bodom pre spotrebiteľa pri zoznamovaní sa so značkou. V prípade, že by sa zákazníkovi parfum nepozdával, je celkom možné, že sa neuchýli ani k nákupom ostatných produktov značky. Ak sa vedenie samotných značiek napríklad nestotožňuje s kampaňou, proti licenčnej spoločnosti je takmer bezbranné. 

Je celkom možné, že Johnnymu flek v kampani Dior Sauvage zachránil fakt, že módny dom Dior si všetky licencie necháva pre seba.
Je celkom možné, že Johnnymu flek v kampani Dior Sauvage zachránil fakt, že módny dom Dior si všetky licencie necháva pre seba. Zdroj: Dior

Skvelým príkladom tohto fenoménu sú napríklad značky Chanel a Dior, ktoré o procesoch rozhodujú interne v rámci módneho domu. Majú tak pod palcom všetky kreatívne procesy pre parfumy aj kozmetiku vrátane ambasádorov.

Odporúčané
Najlepšie parfumy ako vianočný darček: Pižmo od Harryho Stylesa, vôňa vzácnej ruže aj skutočný luxus Najlepšie parfumy ako vianočný darček: Pižmo od Harryho Stylesa, vôňa vzácnej ruže aj skutočný luxus 3. decembra 2023 o 11:00

Ak si fanúšikom Diora, zrejme ti neunikla minuloročná kauza pre kampaň parfumu Sauvage, ktorej tvárou je Johnny Depp. Hercov súdny spor s exmanželkou Amber Heard a obvinenie z domáceho násilia prinútilo viacero značiek, ako aj filmových spoločností s Johnnym ukončiť spoluprácu. Módny dom Dior sa, naopak, postavil na stranu Deppa a spoluprácu neukončil.

V prípade, že by licencie na parfumy Dior vlastnila externá spoločnosť, pokojne by sa mohlo stať, že sa s kampaňou na Sauvage herec rozlúči, a to bez ohľadu na to, čo si myslí tím módneho domu.

Azda netreba pripomínať, že hviezdne kampane dokážu značke pomôcť, ale rovnako dokážu zničiť jej renomé. Diorov riskantný krok v tomto prípade vypálil pozitívne. Len minulý rok v marci stúplo vyhľadávanie značky na o 48 %, pričom vyhľadávanie na sociálnych sieťach vzrástlo až o 68 %.

Medzi najúspešnejšími vôňami na trhu nechýba Chanel ani Giorgio Armani. Posledné roky zažíva hype aj anglická značka John Malone London.
Medzi najúspešnejšími vôňami na trhu nechýba Chanel ani Giorgio Armani. Posledné roky zažíva hype aj anglická značka John Malone London. Zdroj: Jo Malone, Chanel, Dior

Držanie licencií slávnych vôní dokáže licenčným spoločnostiam zarobiť stovky miliónov. V prípade niektorých spoločností závisí celé ich podnikanie práve od zisku z prevádzkovania parfumových licencií. 

V prípade americko-francúzskej spoločnosti Coty, ktorá je držiteľom licencie parfumov Gucci, predstavovali v roku 2022 zisky z parfumov až 60 % ročného príjmu. Už spomínaný L'Oréal si len na značke Saint Laurent, jej vôňach, starostlivosti o pleť a mejkape v ročnom obrate dokáže zarobiť viac ako 1 miliardu.

Záujem rastie, licencie si berú späť

Obrovský nárast záujmu o luxusné parfumy a následne aj nárast ziskov si začali uvedomovať aj samostatné módne domy. Podľa Retail Gazette už v roku 2021 prebrala napríklad plnú kontrolu nad svojím kozmetickým biznisom značka Dolce & Gabbana, keď ukončila licenčné zmluvy so Shiseido Group. Začiatkom tohto roka predstavila nový subjekt Dolce & Gabbana Beauty, ktorý má stopercentnú moc nad portfóliom vôní a mejkapov, ale aj distribúciou, výrobou a samotným predajom produktov.

Odporúčané
8 luxusných značiek parfumov, ktoré ti ponúkajú výhodné testovacie sety. Baccarat Rouge 540 či Bal d'Afrique môžeš mať za pár eur 8 luxusných značiek parfumov, ktoré ti ponúkajú výhodné testovacie sety. Baccarat Rouge 540 či Bal d'Afrique môžeš mať za pár eur 13. septembra 2023 o 11:00

Podobne spoločnosť Coty prišla v decembri minulého roka o licenciu na Lacoste (zároveň sa jej však podarilo obnoviť licenciu na parfum Hugo Boss, profituje z Gucciho, Marca Jacobsa, Burberry či Chloé).

Estée Lauder, ktorá si chcela zachovať úspešnú kozmetickú líniu Tom Ford (preslávená je najmä parfumami), sa stihla poistiť a v novembri 2022 kúpila pre istotu celú značku Tom Ford za 2,8 miliardy dolárov. Estée Lauder sa takisto sústreďuje na zlatú baňu menom Jo Malone.

Celebritné kampane dokážu značkám pomôcť, ale aj uškodiť. V prípade, že svoje licencie prenechávajú externým spoločnostiam, nerozhodujú o kreatívnych procesoch týkajúcich sa produktu.
Celebritné kampane dokážu značkám pomôcť, ale aj uškodiť. V prípade, že svoje licencie prenechávajú externým spoločnostiam, nerozhodujú o kreatívnych procesoch týkajúcich sa produktu. Zdroj: Lancôme

Podľa Maria Ortelliho, ktorý je vedúcim partnerom v poradenskej firme pre luxusné stratégie (Ortelli & Co.), krok osamostatniť sa nefunguje pre každého rovnako a takéto rozhodnutie môže byť veľmi riskantné. 

V minulosti už samostatnosť oľutovala napríklad značka Burberry, ktorá sa po štyroch rokoch osamostatnenia rozhodla „odovzdať“ svoje licencie parfumov spoločnosti Coty. Tím britskej značky sa podľa WWD vyjadril, že chce „vyťažiť z hlbokých odborných znalostí Coty v kozmetickom priemysle a prvotriednej globálnej distribúcie“.

Boom pretrváva, no jeho budúcnosť je neistá

Pri momentálnom parfumovom boome chystajú spoločnosti (či už materské, alebo licenčné) stratégie, ako ďalej postupovať na trhu. Momentálna situácia so sebou prináša aj veľa otáznikov. Priemysel už teraz naráža na prekážky v dodávateľskom reťazci, ktoré by mohli výrazne spomaliť aj tempo rastu parfumového úspechu. Výrobcovia vôní majú problémy so získavaním nádob, uzáverov a sprejových pumpičiek, ktoré potrebujú na zostavenie flakónov. Niektorí dodávatelia mali takisto problémy držať krok s vysokým dopytom spotrebiteľov.

Istotu v predaji parfumov vidia aj celebrity. Značky oblečenia vymenili za biznis s vôňami či kozmetikou. Výnimkou nie sú ani slávne sestry Kardashianové.
Istotu v predaji parfumov vidia aj celebrity. Značky oblečenia vymenili za biznis s vôňami či kozmetikou. Výnimkou nie sú ani slávne sestry Kardashianové. Zdroj: Khloé Kardashian, Kim Kardashian, Kourtney Kardashian

Svet parfumov si momentálne užíva svoje tri roky slávy. Aká je jeho budúcnosť, zostáva zatiaľ záhadou. Na druhej strane, v predaji parfumov či kozmetických výrobkov stále panuje určitá istota. Aj mnoho celebrít začalo vymieňať vlastné značky oblečenia za značky kozmetiky. Vyzerá to tak, že získať cieľovku na dizajnový parfum či rúž je dnes oveľa ľahšie ako predať celú kolekciu odevov.

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia