Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
20. marca 2023 o 14:30
Čas čítania 7:43
Ema Stanovská

Šéfkuchár steakárne: Na Valentín sa pri stole rozišiel pár. Chlapík bol napriek tomu šťastný, lebo mu ostali dva steaky (Rozhovor)

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL MÄSO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Šéfkuchár Ľubomír Lovecký pôsobil v najprestížnejších steak housoch v Bratislave. Pracoval aj s Jaroslavom Žídekom a michelinskými kuchármi. Rozprávali sme sa s ním v reštaurácii Meat Meet, kde teraz pripravuje steaky netradičnou metódou.

Ľubomír Lovecký sa venuje steakom už 13 rokov. V minulosti pôsobil ako šéfkuchár v známych bratislavských reštauráciách ako El Gaucho, Al Faro, Towers či v hoteli Blue. S Jaroslavom Žídekom spolupracoval v dnes už zaniknutej reštaurácii Camouflage, kde stážovalo aj mnoho michelinských kuchárov z celého sveta.

Dnes môžeš Loveckého kuchyňu ochutnať v petržalskom steak house Meat Meet, kde nájdeš tie najlepšie prémiové steaky. V rozhovore pre Refresher prezradil, prečo si skutoční znalci steakov nedávajú sviečkovicu, aké chyby robia pri príprave steakov laici a ako chutí mäso z krokodíla či zo zebry.

Šéfkuchár Ľubomír Lovecký pôsobil ako šéfkuchár v najvychytenejších steak housoch v Bratislave.
Šéfkuchár Ľubomír Lovecký pôsobil ako šéfkuchár v najvychytenejších steak housoch v Bratislave. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

V Refresheri objavujeme a navštevujeme zaujímavé miesta a prinášame ti výber toho najlepšieho, čo na Slovensku ochutnáš. Pre viac podobného obsahu sleduj tému Gastropriemysel. Nezabudni sa stať členom Refresher+ klubu, ktorý ti odomkne všetky prémiové články.

Aký bol ten najlepší steak, čo ste kedy jedli?

Kobe steak z Japonska. Pochádza z rovnomennej prefektúry a je to svetový unikát. Je strašne drahý, dve kilá tohto mäsa stoja 700 eur. Na druhej strane, 100 gramov steaku vás neskutočne zasýti, keďže toto mäso je veľmi tučné – má asi 80 % tuku, ale je lahodné.

Kde ste ho jedli?

Tu v reštaurácii Meat Meet. Doniesol som si ho z Japonska. Chcel som si spraviť „malú radosť“, tak som pozval pár priateľov na večeru. Na to, aby ste tento steak mohli predávať, potrebujete certifikát, ktorý tiež stojí peniaze. 

Odporúčané
Robert „Yogy“ Žáček: Chuťovo je obrovský rozdiel, či dobré korenie pridáš počas varenia alebo až na záver Robert „Yogy“ Žáček: Chuťovo je obrovský rozdiel, či dobré korenie pridáš počas varenia alebo až na záver 19. júla 2024 o 13:45

Ako by ste laikovi opísali hlavný rozdiel v chuti a konzistencii najznámejších druhov steakov – flank steak, sviečkovica (filet), vysoká roštenka (rib eye)?

Filet alebo sviečkovica je najjemnejší, najkrehkejší a najobľúbenejší kus mäsa. Keď je kvalitný, rozplýva sa vám v ústach. Nie je pokrytý prakticky žiadnym tukom. Slováci z takého mäsa odpadávajú. Pre nás chlapov mäsožravcov je skôr nudný, lebo je to len jeden sval, a teda celý čas jeme to isté. V Brazílii, Uruguaji vám povedia, že filet nebudú jesť, lebo je to blato – potrebujú žuť a cítiť chuť hovädziny. 

V Meat Meet môžeš ochutnať sviečkovú, ktorá sa rozplýva v ústach, ale aj tuhšie časti ako vysoká a nízka roštenka.
V Meat Meet môžeš ochutnať sviečkovú, ktorá sa rozplýva v ústach, ale aj tuhšie časti ako vysoká a nízka roštenka. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Vysoká roštenka alebo rib eye je označovaná ako kráľ steakov. Je to najchutnejší steak na svete, má aj ocenenia. Skladá sa zo štyroch svalov, v strede má tukové oko. Pre chlapov je zábavný, lebo má lahôdkový tuk. Je to skrátka mäso pre ľudí, ktorí už majú v tom steakovom svete niečo odžité.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo šéfkuchár spolupracuje len s jednou slovenskou firmou a väčšinu mias dováža zo zahraničia.
  • Ako pripraviť dokonalý steak.
  • Ako chutí zebra, krokodíl, bizón či pštros.
  • Ktorý steak zo supermarketu Lovecký jednoznačne odporúča.
  • Aké prílohy a omáčky sa hodia k steakom najviac.
  • Čo si šéfkuchár myslí o umelých steakoch z laboratória.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 132797 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia