Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2023, 9:30
Čas čítania 7:01
Daniel Mikolášik

„Kamaráti mi dávali pocítiť, že mám kúty.“ Títo známi Slováci a Česi si dali napichať vlasy, koľko ich to stálo?

„Kamaráti mi dávali pocítiť, že mám kúty.“ Títo známi Slováci a Česi si dali napichať vlasy, koľko ich to stálo?
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya
MÓDA VLASY A ÚČESY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Transplantáciu vlasov podstúpili aj Stallone či Elon Musk, no posledné roky je to trendom aj medzi slovenskými influencermi. Oplatí sa do zákroku investovať?

Vypadávanie vlasov je prirodzená vec. Zatiaľ čo u žien sú častým dôvodom hormonálne zmeny v tele, napríklad po pôrode, po menopauze alebo pri antikoncepčnej liečbe, u mužov za to poväčšine môže genetika.

Často totiž ide o prejav androgenetickej alopécie, a teda citlivosti vlasov na mužský pohlavný hormón testosterón. Tá sa prejavuje vtedy, ak je hladina testosterónu v krvi vyššia, v dôsledku čoho sa zvyčajne ničia vlasové korienky a vlasy začnú vypadávať. Ide o generačné ochorenie, ktoré sa dedí.

Je prirodzené, že muži sa dobrovoľne nechcú vzdať svojej koruny krásy, a preto skúšajú rôzne formy liečby. Okrem zdravotných však existujú aj estetické zákroky na pomoc pri vypadávaní vlasov, ktoré sú v súčasnosti čoraz viac populárne aj medzi obyčajnými ľuďmi. Reč bude o „nastreľovaní vlasov“ alebo odborne o transplantácii vlasov.

Podľa dermatologičky Nadezhdy Brabcovej, ktorá pracuje v Prahe a špecializuje sa na zdravie vlasov a vlasovej pokožky, môžeš pri geneticky danom vypadávaní rovno siahnuť po transplantácii.

Odporúčané
KVÍZ: Dokážeš uhádnuť desaťročie, v ktorom sa nosili tieto účesy? KVÍZ: Dokážeš uhádnuť desaťročie, v ktorom sa nosili tieto účesy? 26. marca 2024, 16:00

U mužov bola kedysi omnoho viac tabuizovanou témou, aktuálne sa k nej však priznávajú mnohí hollywoodski herci či futbalové hviezdy. A to je dobre. Dávajú tak najavo aj „bežným“ ľuďom, že ide o normálny zákrok, ktorý ti navráti nielen šarm, ale aj sebavedomie.

Jeden z prvých významných futbalistov, ktorí sa k transplantácii vlasov otvorene priznali, bol anglický útočník Wayne Rooney.

Bývalý anglický futbalista Wayne Rooney v roku 2010 a 2016.
Bývalý anglický futbalista Wayne Rooney v roku 2010 a 2016. Zdroj: Wikimedia/BikeMike, TASR/AP

Ten v roku 2011 dokonca zverejnil tweet, v ktorom svojim followerom potvrdil, že podstúpil transplantáciu vlasov. „Vo svojich 25 rokoch som totiž oplešatel, tak prečo nie? Z výsledku som nadšený,“ uviedol na sociálnej sieti. Rooney neskôr podstúpil zákrok opakovane, pretože sa mu nové vlasy spočiatku neprijali stopercentne.

Ako prvý tak začal s búraním tohto tabu vo svetovom futbale. Po ňom podstúpili transplantáciu vlasov aj mnohí ďalší známi futbalisti, ako napríklad Jordi Alba, David Silva, Youngster Aaron či Ter Stegen.

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Medzi ďalšie známe celebrity, ktoré podstúpili tento zákrok, patria napríklad John Travolta, Tom Hanks, Sylvester Stallone, Kevin Costner, Mel Gibson, Elton John, Jude Law, Sean Penn či Elon Musk. V článku sa dozvieš, ako zákrok prebieha, ale aj to, aké s ním majú skúsenosti známi česko-slovenskí influenceri.

Na našom webe sa pravidelne venujeme kozmetike a estetickým procedúram, o ktorých si prečítaš v tejto sekcii článkov. Tvorbu kvalitných článkov, na ktorých spolupracujeme aj s odborníkmi, môžeš podporiť tým, že sa staneš členom klubu Refresher+. Všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

Prečo mužom padajú vlasy?

Dôvodov môže byť hneď niekoľko. Najčastejšie ide o dedičnosť, stres, depresie či ochorenie kože. Čo sa týka androgenetickej alopécie, Americká akadémia dermatológie objasňuje, že sa zvyčajne prvýkrát objavuje pred dovŕšením 30. roku života, ba čo viac, množstvo ľudí sa s ňou stretne už v detstve či v puberte.

Dermatológovia upozorňujú, že alopécia síce spôsobuje napádanie vlasových folikulov vlastným imunitným systémom, čo zapríčiňuje vypadávanie vlasov, ale len zriedkavo folikuly kompletne zničí. Aj preto u mnohých pacientov existuje šanca, že vlasy začnú opätovne rásť, prípadne je možné naštartovanie rastu podporiť liekmi. Ak však nepomáhajú, možnosťou je práve transplantácia.

Časté dôvody vypadávania vlasov:
– Nesprávna starostlivosť o vlasy (nefénuješ ich, chodíš spať s mokrou hlavou, používaš nesprávne produkty na tvoj typ kože a vlasov).
– Stres (fyzický aj psychický) – vlasy môžu vypadávať po chirurgických zákrokoch alebo pri veľkých životných zmenách.
– Po prekonaní infekčných ochorení ako chrípka či covid sa stav takisto sám po pár mesiacoch obnoví.
– Môže ísť o symptóm iného ochorenia. Dermatológ musí najskôr vylúčiť problémy so štítnou žľazou či s málokrvnosťou.
– Ochorenia kože, ako sú psoriáza alebo seborea. V takom prípade vlasom najviac pomôže liečba daného ochorenia, nie snaha vyriešiť estetický problém kozmetikou či plastikou.
– Geneticky dedené ochorenia.
– K vypadávaniu vlasov môže viesť aj nedostatok živín, niektoré druhy liekov či nesprávna starostlivosť o vlasy a vlasovú pokožku. Vlasom ubližujú aj extrémne diéty či zlý spánok.

Z dermatologickej ambulancie podľa anamnézy môžeš dostať aj výmenný lístok k inému špecialistovi. Takmer vždy sa pri vypadávaní vlasov vyšetruje aj krv.

Ako prebieha transplantácia vlasov?

Je veľa mužov, ktorí svoj „osud“ nechcú prijať a nemienia sa zmieriť s vypadávaním vlasov. Často to totiž môže byť nielen estetickým problémom, ale aj psychickým. Mnohí muži prichádzajú s vlasmi aj o sebavedomie. Vytvárajúcu sa plešinu zakrývajú pokrývkami hlavy, príčeskami, parochňami či púdrami s umelými vlasovými vláknami. To však môže byť postupom času obťažujúce a nepraktické.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Preto sa mnohí uchyľujú k trvalému riešeniu, a to k transplantácii vlasov. Tú je možné podstúpiť aj na rôznych súkromných klinikách na Slovensku. S odborníkmi a lekármi najprv absolvuješ úvodné sedenia a prehliadky stavu, na ktorých posúdia, aký vážny je problém a či transplantáciu skutočne potrebuješ alebo by úplne postačila menej drastická a hlavne finančne nenáročnejšia forma riešenia problému vo forme liečby.

Český youtuber Freescoot po transplantácii vlasov v Istanbule.
Český youtuber Freescoot po transplantácii vlasov v Istanbule. Zdroj: archív Jakuba Smreka

Samotné „nastreľovanie“ funguje nasledovne: vlasy pacienta sa transplantujú z jedného miesta na druhé, zvyčajne sa odoberajú tie na zátylku, pretože nie sú citlivé na androgény, teda mužské hormóny. To zabezpečuje trvácnosť výsledku, keďže ich hormonálne zmeny neovplyvnia a nevypadnú nanovo. Tam, kam sa zo zátylku vlasy presunú, by už plešina znovu vznikať nemala.

Zákrok trvá niekoľko hodín, líši sa to v závislosti od počtu štepov, ktoré chceš transplantovať. Pár dní po zákroku dochádza k opuchnutiu hlavy a v niektorých prípadoch aj hornej časti tváre. Je úplne bežné, že do mesiaca všetky nové vlasy vypadnú a približne 2 až 3 mesiace trvá, kým sa reaktivujú „cibuľky“ a začnú rásť nové vlasy. Na výsledok tak pacienti čakajú aj pol roka, niekedy aj dlhšie. Všetko závisí od toho, ako sa nové vlasy prijmú.

Odporúčané
Toto sú dôvody, prečo si saunovanie zamiluješ. Takto z neho vyťažíš maximum benefitov Toto sú dôvody, prečo si saunovanie zamiluješ. Takto z neho vyťažíš maximum benefitov 20. marca 2024, 10:00

Existujú dva spôsoby transplantácie, a to metódou S.H.E. a metódou F.U.E. Obe sa vyznačujú tým, že ide o minimálne invazívne metódy odberu, pri ktorých sa manuálnou technikou pomocou ostrej dutej ihly navŕtavajú vlasové folikuly. S.H.E. je ešte o niečo kvalitnejšia, pretože prebieha pomocou ešte tenšej ihly. Oproti F.U.E. je drahšia, no docieli nielen väčšiu hustotu vlasov, ale aj rýchlejšiu regenerácia po zákroku.

Koľko stojí transplantácia a oplatí sa do nej investovať? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 129144 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Od akej ceny začína transplantácia vlasov.
  • Kedy podľa dermatologičky nie je zákrok vhodný.
  • Ktorí známi Slováci a Česi podstúpili tento zákrok.
  • Akú majú s transplantáciou skúsenosť.
  • Koľko ich stála.
  • Či im pomohla transplantácia so sebavedomím.
Domov
Zdieľať
Diskusia