Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2023, 7:27
Čas čítania 1:25
Peter Vnuk

Pripojenie na satelity už bude k dispozícii aj na telefónoch s Androidom

Pripojenie na satelity už bude k dispozícii aj na telefónoch s Androidom
Zdroj: Unsplash/Denny Muller/NASA
TECH ANDROID (OPERAČNÝ SYSTÉM) APPLE GARMIN IPHONE KOMUNIKAČNÉ SYSTÉMY MOBILNÍ OPERÁTORI MOBILY MODERNÉ TECHNOLÓGIE QUALCOMM SATELITNÁ KOMUNIKÁCIA SMARTFÓNY TECHNOLOGICKÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Krátko po tom, ako firma Apple prišla s možnosťou využívať satelitnú sieť na núdzovú komunikáciu, konkurencia sa obracia rovnakým smerom.

V čele zmeny bude stáť spoločnosť Qualcomm, ktorá vyrába mobilné procesory. Na CES 2023 sme sa dozvedeli, že „v ďalšej generácii prémiových smartfónov s Androidom“ možno očakávať príchod služby na obojstrannú komunikáciu s družicami okolo planéty.

Ide o službu, ktorá vznikne vďaka spolupráci so spoločnosťou Iridium, ktorá dlhodobo prevádzkuje 66 satelitov na nízkej orbite našej planéty. Spoločnosť Apple svoju funkciu na komunikáciu iPhonov so satelitmi prevádzkuje vďaka spolupráci s firmou, ktorá Iridiu konkuruje – Globalstar.

Funkčnosť bude oproti konkurencii rozšírená

V prípade telefónov s Androidom má služba dostať názov Qualcomm Satellite a primárne má podporovať obojsmernú komunikáciu s družicami v núdzovom prípade. To zahŕňa aj odosielanie a prijímanie SMS či správ v ďalších komunikačných aplikáciách. Príjemné prekvapenie je, že nebude chýbať ani podpora využitia satelitnej komunikácie mimo núdzových prípadov. Qualcomm uviedol, že službu bude možné používať prosto aj na „rekreačné účely v nedostupných oblastiach“.

Odporúčané
Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie 15. marca 2024, 12:00

Dôležité je, že podpora tohto spôsobu komunikácie začne v zariadeniach s čipmi Snapdragon 8 Gen 2 a na začiatku pôjde len o vybrané oblasti sveta. Podpora začne v druhej polovici roka 2023 a službu Snapdragon Satellite bude možné rozšíriť aj na ďalšie zariadenia, ako sú notebooky, tablety, autá či spotrebiče s podporou internetu vecí (IoT).

S Qualcommom bude na novej technológii spolupracovať aj firma Garmin, ktorá sa špecializuje na výrobu nositeľnej techniky zameranej na profesionálov a navigačných zariadení. Služba Garmin Response zaznamenáva ročne tisícky núdzových volaní a spolupráca s firmami Qualcomm a Iridium umožní takúto formu pomoci v núdzi rozšíriť o milióny nových smartfónov už na jej počiatku.

Apple má prvenstvo

Spoločnosť Apple prišla s možnosťou satelitnej komunikácie vo svojich iPhonoch skôr ako Qualcomm so svojím variantom pre Android. Možnosti sú však obmedzené na núdzové volania, ak žiadna iná komunikácia nefunguje, a na zdieľanie súradníc miesta, na ktorom sa ohrozený používateľ nachádza. Telefón dokáže v spolupráci s Apple Watch zaznamenať napríklad pád či dopravnú nehodu a automaticky volá o pomoc.

Systém, ktorý Apple ponúka od 14. generácie iPhonu na dva roky po aktivácii zadarmo, sa už vo viacerých prípadoch osvedčil. Najmä v prípade dopravných nehôd, keď sa stáva, že je majiteľ smartfónu v aute sám alebo aj početnejšia posádka môže skončiť v bezvedomí.

Domov
Zdieľať
Diskusia