Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2022, 14:00
Čas čítania 2:00
Ema Stanovská

Si lenivý na fitko? Vedci najnovšie hovoria, že život ti predĺži aj to, ak sa počas dňa na chvíľku zadýchaš

ŠPORT CVIČENIE FITNES ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Nezáleží na tom, či sa zapotíš pri behu alebo pri domácich prácach – život si môžeš predĺžiť rovnako.

Nový výskum austrálskych vedcov prišiel so zistením, ktoré poteší najmä „večne začínajúcich“ fitnesákov a ľudí, ktorí neradi športujú. Ukázalo sa, že už jedna minúta intenzívnej fyzickej aktivity tri- až štyrikrát za deň výrazne znižuje riziko predčasnej smrti, najmä spôsobenej srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Štúdia publikovaná v časopise Nature Medicine je prvá, ktorá presne meria zdravotné prínosy toho, čo výskumníci nazvali „intenzívna prerušovaná fyzická aktivita“ (v angličtine „vigorous intermittent lifestyle physical activity“), v skratke VILPA.

VILPA sú veľmi krátke úseky intenzívnej aktivity (do jednej až dvoch minút), ktoré robíš v podstate každý deň. Napríklad keď bežíš na autobus, drhneš zaschnutú špinu z pohovky alebo hráš hry so svojím hyperaktívnym synovcom.

Stačí trochu viac energie

Vedci zistili, že už tri-štyri prerušované minúty takejto aktivity za deň sú spojené so 40-percentným znížením rizika úmrtia na rakovinu a až 49-percentným znížením rizika úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia. Samozrejme, svalnaté lýtka a kondičku maratónca trojminútovým umývaním podlahy nezískaš.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

„Naša štúdia dokazuje, že podobné výhody, aké poskytuje vysoko intenzívny intervalový tréning (HIIT), možno dosiahnuť aj tým, že zvýšime intenzitu dennodenných aktivít – čím viac, tým lepšie,“ povedal hlavný autor Emmanuel Stamatakis z Centra Charlesa Perkinsa na Univerzite v Sydney. „Veľa bežných aktivít môžeme vykonávať tak, aby nám aspoň na minútu zvýšili frekvenciu srdca.“

Väčšina dospelých vo veku 40 a viac rokov sa nevenuje pravidelnému cvičeniu alebo športu, zdôraznil profesor Stamatakis s tým, že výsledky tejto štúdie môžu pomôcť prekonať mnohé prekážky, ktoré ľuďom bránia v pravidelnom pohybe.

„Zvýšenie intenzity denných aktivít si nevyžaduje žiadne časové nasadenie, žiadnu prípravu, žiadne členstvo v kluboch, žiadne špeciálne zručnosti. Znamená to jednoducho napríklad zrýchliť tempo chôdze alebo vykonávať domáce práce s trochu väčším nasadením,“ skonštatoval vedec.

Každý pohyb sa ráta

Výskumníci použili údaje z britskej Biobanky, rozsiahlej biomedicínskej databázy, pomocou ktorých zmonitorovali viac ako 25 000 „necvičiacich“ účastníkov, ktorí sami uviedli, že vo voľnom čase nešportujú ani necvičia. Touto metódou vedci dospeli k záveru, že akákoľvek aktivita zaznamenaná touto skupinou bola náhodná fyzická aktivita vykonávaná v rámci každodenného života.

Tím potom získal prístup k ich zdravotným údajom, ktoré mu umožnili monitorovať účastníkov počas siedmich rokov.

Ukázalo sa, že 93 percent všetkých VILPA aktivít, ktoré vykonávali „necvičiaci“ účastníci, trvalo do jednej minúty. V priemere každý deň absolvovali osem VILPA aktivít, ktoré trvali približne 45 sekúnd. Denný priemer bolo šesť minút VILPA.

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

Ukázalo sa, že čím viac VILPA aktivít, tým vyšší zdravotný prínos. 11 VILPA denne sa spájalo so 65-percentným znížením rizika úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia a 49-percentným znížením rizika úmrtia na rakovinu – v porovnaní s tými, ktorí sa nezadýchali ani raz.

Zaujímavé je, že porovnávacia analýza intenzívnej aktivity 62 000 ľudí, ktorí sa pravidelne venovali cvičeniu, priniesla porovnateľné výsledky. Z toho vyplýva, že to, či sa energická aktivita vykonáva v rámci štruktúrovaného cvičenia alebo domácich prác, nijako nemení celkový zdravotný prínos.

Z doterajších poznatkov vyplývalo, že prínos fyzickej aktivity možno dosiahnuť len prostredníctvom štruktúrovanej fyzickej aktivity, ako je šport alebo beh. Až v roku 2020 WHO uznala, že „každá aktivita sa počíta“, a zrušila ustanovenie, že prínosný je len pohyb, ktorý trvá aspoň desať minút v kuse. 

Domov
Zdieľať
Diskusia