Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.
8. decembra 2022, 9:00
Čas čítania 1:18
Richard Balog

FOTO: Architekt na Morave šikovne premenil radovú zástavbu na dom snov. Na celý projekt mu stačilo 200-tisíc eur

FOTO: Architekt na Morave šikovne premenil radovú zástavbu na dom snov. Na celý projekt mu stačilo 200-tisíc eur
Zdroj: Tomáš Slavík
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Na prvý pohľad nenápadné bývanie v klasickej radovej zástavbe na predmesti Moravského Krumlova, ktoré ponúka vysoký štandard modernej architektúry.

Dom v klasickej radovej zástavbe nemusí byť nudný a tvarovo nezaujímavý, o čom sa dnes presvedčíš prostredníctvom projektu od architekta Radka Pasterného z ateliéru CL3. Novostavba Polánka sa nachádza na predmestí Moravského Krumlova a vyplnila miesto po pôvodnom dome, ktorý bol niekoľko rokov neobývaný a prázdny. 

Náklady na výstavbu a následné zariadenie sa vyšplhali na päť miliónov českých korún, čo je v prepočte približne 200-tisíc eur. Celková úžitková plocha domu je 257 štvorcových metrov, zatiaľ čo pozemok vrátane upravenej záhrady má takmer 1 800 štvorcových metrov. 

CL3
Zdroj: Tomáš Slavík
Odporúčané
FOTO: Z opustenej vily zo 70. rokov na pobreží Grécka spravili architekti čarovné miesto. Šikovne jej vdýchli modernú dušu FOTO: Z opustenej vily zo 70. rokov na pobreží Grécka spravili architekti čarovné miesto. Šikovne jej vdýchli modernú dušu 1. decembra 2022, 13:30

Tvarový archetyp domu je striktný a plne rešpektuje pôvodnú stavbu, ktorá stála na rovnakom mieste pred zásahom ateliéru CL3. Súčasný výraz domu je rázny a má nápadné tvary. Čo sa týka materiálov a farieb, priestor dostali provokatívne riešenia v kontrastnom vyhotovení. Fasáda je zahalená do čiernej stierkovej omietky a na streche nájdeš čiernu falcovanú krytinu, vďaka čomu vynikajú svetlé drevené obklady. 

Čierna farba nie je náhodnou voľbou, ale ukrýva skrytú symboliku diery, keďže novostavba vyplnila dieru po pôvodnom, dlhé roky neobývanom dome. Zatiaľ čo do ulice bývanie pôsobí zatvoreným dojmom, do záhrady sa, naopak, plne otvára cez veľké zasklené plochy. 

Interiér je farebne aj materiálovo postavený na hre textúr a odhalení základnej konštrukcie objektu (tehla a železobetón). Všetkým priestorom dominujú cementové stierkové podlahy, pohľadový betón na strope a biela stierka na stenách. Na túto farebnosť plynulo nadväzuje aj práca so vstavanými kusmi nábytkov, kde vyčnieva biela farba doplnená o masívne dubové prvky. 

Dispozične stavba reaguje na tradičné princípy miestnej zástavby. Funkčne je rozdelená do dvoch základných celkov – prejazdná garáž s podkrovím a časť určená na bývanie a každodenný život. Jednotlivé izby a spoločné priestory sú dizajnovo čisté a cítiť z nich inšpiráciu škandinávskou estetikou. Dom je vykurovaný pomocou tepelného čerpadla systému zem – voda, ktorý dokáže nielen vyhrievať v zime, ale v lete pasívne chladí. V objekte funguje aj rekuperácia vzduchu.

Lepší obraz o tomto minimalistickom bývaní vo vysokom štandarde zo Znojemského kraja si vytvoríš vďaka galérii fotografií od Tomáša Slavíka

CL3CL3CL3CL3
Zobraziť galériu
(25)
Anketa:
Presťahoval/-a by si sa do tohto minimalistického domu?
Áno, pokojne aj hneď.
Nie je to môj štýl.
Áno, pokojne aj hneď.
86 %
191 Hlasov
Nie je to môj štýl.
14 %
31 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia