Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou NEIHEISER ARGYROS.
1. decembra 2022, 13:30
Čas čítania 1:17
Richard Balog

FOTO: Z opustenej vily zo 70. rokov na pobreží Grécka spravili architekti čarovné miesto. Šikovne jej vdýchli modernú dušu

KULTÚRA GRÉCKO ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Atraktívne bývanie sa nachádza severne od Atén neďaleko dediny St Minas, kde stojí na mieste obklopenom stromami s výhľadom na Egejské more.

Milujeme kvalitnú architektúru v akejkoľvek podobe a obzvlášť, ak rešpektuje históriu miesta, kde sa nachádza.

Presne to je prípad projektu St Minas House od londýnskeho ateliéru NEIHEISER ARGYROS. Architekti zrekonštruovali prázdnu vilu zo 70. rokov na gréckom pobreží, ktorá ponúka moderný dizajn, prírodné materiály a skvelý výhľad na Egejské more.

Spoločnosť dostala za úlohu zmodernizovať existujúcu stavbu, ktorú navrhol grécky architekt Nikos Hadjimichalis. V posledných desiatich rokoch bola neobývaná. Atraktívne bývanie sa nachádza severne od Atén neďaleko dediny St Minas. Stojí na mieste obklopenom stromami a má približne 300 štvorcových metrov úžitkovej plochy. Vila St Minas House je ukrytá pred príjazdovou cestou vďaka olivovým hájom a borovicovým lesom.

St Minas House
Zdroj: Lorenzo Zandri
Odporúčané
Možno najkrajší dom, ktorý tento rok uvidíš. V Ivanke pri Dunaji vyrástol príbytok inšpirovaný škandinávskym štýlom minimalizmu Možno najkrajší dom, ktorý tento rok uvidíš. V Ivanke pri Dunaji vyrástol príbytok inšpirovaný škandinávskym štýlom minimalizmu 14. novembra 2022, 15:30

Štúdio zachovalo časti pôvodnej budovy vrátane mnohých modernistických prvkov. Zásahy, ako sú napríklad nové otvory a prístavby, zmenili orientáciu jednotlivých priestorov a zároveň zoptimalizovali výhľady. 

„Zatiaľ čo pôvodný dom bol zameraný výlučne na more, vyrezaním veľkých otvorov do pôvodnej stavby a rozšírením vonkajšieho priestoru všetkými smermi sa oslavuje rozmanitosť miesta – les, háj, trávnik, lúka a more,“ opisujú architekti.

Svahovitý terén pozemku sčasti ukrýva rad spální, ktoré sú vsadené do existujúcej krajiny. Nad spálňami je hlavný dvojpodlažný objem domu. Je otočený smerom k moru a zároveň sa otvára na všetky strany, vďaka čomu sú prepojené vonkajšie obytné priestory v podobe terás. 

Prízemie ponúka veľkorysý obývací priestor s posuvnými dverami, ktoré sa dajú zasunúť a otvoria tak priestor na priľahlú terasu. Architekti zaviedli hravé prvky a poctivé materiály v celom dome, čím adekvátne doplnili pôvodné modernistické detaily. V exteriérovej aj v interiérovej časti použili úzku paletu materiálov vrátane odhaleného betónu v podhľadoch a na stenách, tehál, drevených okenných rámov či oceľových zábradlí. 

Londýnske štúdio NEIHEISER ARGYROS niekedy odhaľuje stopy manipulácie a zásahov do originálnej stavby, vzápätí však kombinuje nové so starým či spája minulosť so súčasnosťou, voči čomu nemáme žiadne výhrady, naopak, obdobný prístup nás očaril. 

Nižšie nájdeš detailnú galériu fotografií od Lorenza Zandriho, vďaka ktorej si aspoň na chvíľu budeš môcť vychutnať túto prímorskú krásu.

St Minas HouseSt Minas HouseSt Minas HouseSt Minas House
Zobraziť galériu
(25)
Domov
Zdieľať
Diskusia