Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou KCA studio.
14. novembra 2022, 15:30
Čas čítania 1:14
Richard Balog

Možno najkrajší dom, ktorý tento rok uvidíš. V Ivanke pri Dunaji vyrástol príbytok inšpirovaný škandinávskym štýlom minimalizmu

Možno najkrajší dom, ktorý tento rok uvidíš. V Ivanke pri Dunaji vyrástol príbytok inšpirovaný škandinávskym štýlom minimalizmu
Zdroj: Ondrej Stanek
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Architekti z ateliéru KCA studio zhotovili návrh rodinného domu v škandinávskom duchu, ktorý osloví každého, kto preferuje jednoduchosť a šikovné riešenia.

Zaujímavá architektúra je čoraz častejším javom aj na Slovensku a dnes sa o tom presvedčíme vďaka projektu rodinného domu, ktorý je dielom architektov Petra Kucharoviča mladšieho a Kataríny Kucharovič Cambelovej z ateliéru KCA studio

Novostavba, ktorú dokončili tento rok, sa nachádza len niekoľko kilometrov od Bratislavy v obci Ivanka pri Dunaji a ponúka dokonalý domov pre mladú rodinu. Pozemok má výmeru približne 1 200 štvorcových metrov, zatiaľ čo zastavaná plocha predstavuje 204,2 štvorcového metra. 

Kompletná realizácia vrátane tvorby návrhov, všetkých stavebných prác a zariaďovania prebiehala medzi rokmi 2019 až 2022 a výsledok osloví každého, kto preferuje jednoduchosť a šikovné riešenia.

Majitelia sa rozhodli nájsť nový domov uprostred klasickej zástavby mimo ruchu veľkomesta a skúsení architekti zhmotnili všetky ich predstavy o dokonalom bývaní. Svojou prácou oslovili aj nás.

Odporúčané
FOTO: 130-ročná chata s betónovou saunou zapustenou v zemi a moderným interiérom FOTO: 130-ročná chata s betónovou saunou zapustenou v zemi a moderným interiérom 9. novembra 2022, 17:30
Ivanka pri Dunaji
Zdroj: Ondrej Stanek

Dom rozdelili na dve časti – vyššia má jemnú, bielu fasádu s malým tehlovým detailom zo strany ulice a sedlovú strechu. Obytná časť je situovaná v prízemí kvôli bezbariérovému prístupu, pričom prioritou bolo aj prepojenie dennej zóny s terasou a so záhradou. V podkroví je menej využívaná hosťovská izba a pracovňa. Druhá, nižšia časť domu má atraktívny tehlový obklad do výšky okien a rovnú strechu.

Konštrukcia stavby je prevažne tehlová. Vzhľadom na veľkosť a množstvo presklených plôch architekti vo zvýšenej miere použili betónové konštrukcie, vďaka čomu následne vytvorili dispozíciu bez akýchkoľvek kompromisov. 

Dispozične je bývanie rozdelené na dennú a nočnú časť. Všetky obytné izby, respektíve spálne a spodná kúpeľňa, sú opticky prepojené so záhradou vďaka veľkoformátovým oknám.

Útulný priestor, ktorému dominuje drevo

Interiér sa nesie na vlnách škandinávskeho dizajnu a dominuje mu množstvo drevených prvkov v podobe podláh, obkladov či jednotlivých kusov nábytkov a aj jednoduché čisté línie. Žiadne gýčové zariadenie alebo doplnky v tomto dome nenájdeš, voči čomu nemáme žiadne výhrady. 

Lepší obraz o tomto rodinnom kráľovstve v škandinávskom duchu si vytvoríš prostredníctvom detailných fotografií od Ondreja Staneka. Nič krajšie dnes už neuvidíš. 

Ivanka pri DunajiIvanka pri DunajiIvanka pri DunajiIvanka pri Dunaji
Zobraziť galériu
(15)
Anketa:
Ide o bývanie snov pre mladú rodinu?
Áno, je dokonalé. 
Nie, niečo tomu chýba. 
Áno, je dokonalé. 
64 %
349 Hlasov
Nie, niečo tomu chýba. 
36 %
194 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia