Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.
9. novembra 2022, 17:30
Čas čítania 1:20
Richard Balog

FOTO: 130-ročná chata s betónovou saunou zapustenou v zemi a moderným interiérom

FOTO: 130-ročná chata s betónovou saunou zapustenou v zemi a moderným interiérom
Zdroj: BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Mjölk architekti vsadili na kontrasty a zároveň harmóniu medzi klasickou stavbou a modernou prístavbou. Výsledok je skvelý.

Je neuveriteľné, koľko krásnych architektonických projektov vzniklo na území Slovenskej, respektíve Českej republiky v posledných rokoch. Teší nás, že množstvo z nich sme predstavili a v nastolenom trende pokračujeme aj dnes vďaka rekonštrukcii 130-ročnej chaty v Jizerských horách, ktorá je prácou architektov z ateliéru Mjölk architekti.

Architekti hľadali v starej stavbe rôzne kvality, materiály a miesta, ktoré sprístupnili a zviditeľnili. V priestore za chatou, kde stál altánok, pridali presklenú hmotu, ktorá rozširuje obytný priestor spodného podlažia. Pri tvorbe návrhov vsadili na kontrasty a zároveň harmóniu medzi klasickou stavbou a modernou prístavbou. Výsledok je skutočne originálny.

Dom sa nachádza na pozemku s výmerou viac ako 3 350 štvorcových metrov a úžitková plocha je 121 štvorcových metrov, ktorú architekti rozdelili do dvoch poschodí vrátane spomínanej presklenej prístavby. 

Odporúčané
Interiér ušitý na mieru pre mladých ľudí. Bytu v Prahe dominujú sofistikované riešenia, nadčasový dizajn a rôzne textúry     Interiér ušitý na mieru pre mladých ľudí. Bytu v Prahe dominujú sofistikované riešenia, nadčasový dizajn a rôzne textúry 2. novembra 2022, 15:30

Hlavnou myšlienkou rekonštrukcie boli myšlienky na budúcnosť, ale architekti zároveň neplánovali prísť o všetky tie krásne, divoké a nepohodlné vlastnosti, ktorými dom disponoval v minulosti. Zachovali všetko, čo bolo možné, a ostatné doplnili novou kvalitou, ktorá nesúťaží s pôvodným vybavením.

Napríklad vymenili a doplnili drevené prvky konštrukcie, pridali nový obklad obvodových stien zo sibírskeho smrekovca a nová je aj strešná krytina zo šindľa. 

Stredobodom domu je kachľová pec spoločne so sporákom v obývacej izbe, nachádza sa pri schodisku a vizuálne prepája celý spodný priestor s jedálenskou aj s oddychovou časťou pre majiteľov. Horné poschodie patrí spánku a ponúka štyri spálne, pričom veľká detská izba je zároveň herňou, kde môžu najmenší členovia rodiny tráviť čas v nepriaznivom počasí. 

Pri zariaďovaní interiéru stavili architekti na decentnosť a jednoduché prvky, čo uzatvára celkovú filozofiu ich prístupu k rekonštrukcii. Nasilu neumiestňovali známe dizajnérske kúsky. Väčšinu nového vybavenia tvorí autorský nábytok a doplnky z dielní ateliéru Mjölk architekti. Starý nábytok vyberali spoločne s klientmi. 

Bonusom je nová, takmer neviditeľná sauna z betónu, ktorá leží mierne zapustená v zemi niekoľko desiatok metrov od chaty a čaká na to, aby majiteľom spríjemnila večer po dni strávenom na bežkách.

Teraz si vychutnaj detailný pohľad na exteriér aj interiér tohto víkendového útočiska v Libereckom kraji prostredníctvom galérie fotografií od BoysPlayNice

KořenovKořenovKořenovKořenov
Zobraziť galériu
(35)
Domov
Zdieľať
Diskusia