Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2022, 16:30
Čas čítania 9:13
Daniel Mikolášik

Nechcú sa podieľať na financovaní vojny: zoznam značiek, ktoré odchádzajú z Ruska, stále narastá. Ako to ovplyvní bežných ľudí?

Nechcú sa podieľať na financovaní vojny: zoznam značiek, ktoré odchádzajú z Ruska, stále narastá. Ako to ovplyvní bežných ľudí?
Zdroj: Refresher
NEWS RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Odrezanie Ruska od sveta môže podľa analytika viesť k zvyšovaniu cien a k prepadu životnej úrovne v krajine.

Svetové spoločnosti, veľké zahraničné korporáty a medzinárodné značky postupne bojkotujú Rusko. V krajine prerušujú svoju výrobu alebo z nej úplne odchádzajú. Dôvodom je ruská invázia na Ukrajine, ktorá trvá od 24. februára. Dotkla sa takmer všetkých odvetví priemyslu.

Mnohé firmy preto pozastavujú distribúciu a predaj svojich produktov v obchodoch i na internete v rámci územia Ruskej federácie. Nejde však len o symbolický bojkot ruského trhu. Tieto značky nechcú obchodovať s krajinou, ktorá vedie vojnu, a odmietajú ju preto podporovať. Veľké spoločnosti totiž prostredníctvom odvádzania daní v Rusku nepriamo pomáhajú financovať vojenský konflikt.

Čo môže v Rusku spôsobiť masívny odchod veľkých zahraničných firiem, aké sú ich hlavné dôvody a aký bude mať odrezanie Ruska od zvyšku sveta vplyv na bežného spotrebiteľa? S týmito otázkami sme sa obrátili na ekonomického analytika Tatra banky Andreja Martišku.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/DPA

Dôvodom odchodu sú sankcie, ale aj imidž

Svetové značky podľa jeho názoru v súčasnosti opúšťajú ruský trh z troch dôvodov – existujúce sankcie, hrozba ďalších a odvetných sankcií a imidž. „Sankcie, ktoré boli doteraz uvalené na Rusko, sú svojím rozsahom bezprecedentné a zahraničným firmám výrazne komplikujú podnikanie na ruskom trhu, i keď sa ich priamo nedotýkajú,“ tvrdí Martiška.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Nedá sa navyše vylúčiť, že v blízkom čase prídu ďalšie sankcie Západu či odvetné sankcie Ruska, ktoré by im pôsobenie na ruskom trhu ďalej sťažili či dokonca úplne znemožnili.

Nezanedbateľnú rolu pri rozhodnutiach opustiť ruský trh však podľa analytika hrá aj imidž spoločností.

Ekonomický analytik Tatra banky Andrej Martiška.
Ekonomický analytik Tatra banky Andrej Martiška. Zdroj: Tatra banka

Odrezanie Ruska od sveta môže viesť k zvyšovaniu cien a k prepadu životnej úrovne v krajine

Odchod veľkých zahraničných firiem môže viesť napríklad k nedostupnosti mnohých tovarov a služieb, neschopnosti produkovať a servisovať výrobky, ktoré potrebujú „západné“ komponenty. Sem podľa analytika patria aj lietadlá či IT infraštruktúra. Taktiež môže odstrihnutie Ruska od medzinárodných firiem viesť k ďalšiemu rastu cien, nezamestnanosti a prepadu životnej úrovne v krajine.

Bežný ruský spotrebiteľ nenájde v obchodoch mnohé tovary, na ktoré je zvyknutý. Tie, ktoré nájde, budú drahšie a niektoré služby nebudú dostupné. Nezamestnanosť a prepad životnej úrovne nad rámec nedostupnosti tovarov budú takisto veľkým problémom.

Ľudia kráčajú okolo zmenárne s výmenným kurzom amerického dolára a eura voči rubľu v centre Moskvy.
Ľudia kráčajú okolo zmenárne s výmenným kurzom amerického dolára a eura voči rubľu v centre Moskvy. Zdroj: TASR/AP

„Treba povedať, že také tvrdé a rozsiahle sankcie, ako vidíme v súčasnosti, sprevádzané navyše masívnym bojkotom medzinárodných firiem a organizácií, ešte nikdy nezasiahli takú veľkú a globalizovanú ekonomiku, ako je Rusko,“ hovorí Martiška.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111288 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia