Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2022, 16:09
Čas čítania 1:07
Eduard Starkbauer

Nemecká firma Bionic predstavila revolučný exoskelet. S telom používateľa má byť v dokonalej symbióze

Nemecká firma Bionic predstavila revolučný exoskelet. S telom používateľa má byť v dokonalej symbióze
Zdroj: German Bionic
TECH VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Firma sľubuje zníženie záťaže pracovníkov a zníženie počtu dní pracovnej neschopnosti.

Exoskelety patria k vynálezom, ktoré začínajú meniť pracovný trh aj pohľad na fyzickú zručnosť zamestnancov. Tieto sofistikované typy konštrukcií kompenzujúce telesné limity nositeľov si z armádneho prostredia postupne nachádzajú cestu do skladov a fabrík.

Nemecká firma German Bionic teraz predstavila podľa vlastných slov revolučnú 5. generáciu exoskeletu Cray X. Používateľ si ho nasadí ako ruksak a ten mu na revanš zaručí elimináciu zranení a podporu všetkých končatín pri manipulácii s bremenami až do váhy 30 kg.

Vedúca oddelenia IoT (internet of things) z German Bionic Norma Stellerová pre Engadget vysvetľuje, že Cray X nepretržite kontroluje telesné funkcie svojho nositeľa a v prípade rizika či preťaženosti ho bezodkladne upozorní.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? 17. januára 2024, 13:30

Cray X okrem používateľa monitoruje aj vonkajšie podmienky a pomocou strojového učenia (machine learning) sa dokáže aktívne zlepšovať a prispôsobovať konkrétnemu človeku a jeho prostrediu. Ukazovatele z prevádzky sa zobrazujú na vstavanom monitore a súčasne putujú aj do dátového centra, ktoré všetky pohyby analyzuje, prepája s firemnou databázou a poskytuje tak možnosť na optimalizáciu pracovných výkonov.

Exoskelet
Zdroj: German Bionic

Norma Stellerová hovorí predovšetkým o prínose v oblasti prevencie a zariadenie nepovažuje za zdravotnícku pomôcku. Cray X nepoškodí prach ani voda a bez nabíjania vydrží celý osemhodinový pracovný čas. „Myslím, že špecializované exoskelety sa postupne stanú dostupnejšími a rozšíria sa do takmer všetkých industriálnych odvetví. Vždy keď ľudia mali možnosť vylepšiť svoje telo, využili ju.“

Vedúci komunikácie German Bionic Eric Eitel si budúcnosť nebezpečných prác predstavuje zautomatizovanú robotmi, pričom exoskelety budúcnosti vraj budú ešte menšie a inteligentnejšie. „Ešte stále totiž ostane množstvo pracovísk, kde sa výroba nedá úplne zautomatizovať.“

Domov
Zdieľať
Diskusia