Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2021, 16:30
Čas čítania 6:21
Adam Novosad

Bizarné NFT bodky zarobili 91 miliónov dolárov za 48 hodín. Kryptoprojekt už skupuje pozemky a ponúka občianstvo v novom meste

Bizarné NFT bodky zarobili 91 miliónov dolárov za 48 hodín. Kryptoprojekt už skupuje pozemky a ponúka občianstvo v novom meste
Zdroj: Pixabay/elifxlite/volně k užití
TECH KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Svet kryptomien a NFT sa neustále posúva dopredu, a tak sa prispôsobujú aj platformy na obchodovanie či kolekcie a mince, ktoré vznikajú.

„Celý tento vývoj je nechutný a v rozpore so záujmami civilizácie,“ vyhlásil pred pár dňami 97-ročný miliardár Charlie Munger na margo digitálnych mincí, na čo mu komunita kryptomenových nadšencov odpovedala veľavravne. Odkázali mu, nech sa nestará do toho, čomu nerozumie, a nech zostane pri svojich tradičných investíciách.

Svet kryptomien sa však pohybuje dopredu tak rýchlo, že vyjadrenia investora na dôchodku nestihli ani poriadne zarezonovať a už sa na ne zabudlo. Na trhu vznikajú nové kryptomeny, ktoré chcú vyťažiť z popularity metaverza a stať sa v budúcnosti rezervnými mincami pre obrovské množstvo NFT kolekcií, ale ľudia sa už pokúsili poskladať aj na kúpu originálnej kópie americkej ústavy.

Najväčší ošiaľ spôsobila nová NFT kolekcia, v ktorej nezbieraš jednotlivé nemenné umelecké kúsky, ale iba biele bodky označené ako hmota. Čím viac ich vlastníš, tým väčšia hmota zostáva v tvojej peňaženke a jedného dňa by sa teoreticky zo stoviek tisíc kúskov hmoty mohla stať jedna obrovská bodka. Zaujímavé? Určite. Hodné 91 miliónov dolárov? To už musíš posúdiť sám.

bitcoin
Zdroj: Pexels

97-ročný miliardár neznáša bitcoin a najradšej by ho zakázal„Želal by som si, aby nikdy nevznikli,“ vyhlásil o kryptomenách Charlie Munger, ktorý dodnes zastáva pozíciu viceprezidenta investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway, ktorú založil legendárny investor Warren Buffett, uvádza CNBC.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Dnes 97-ročný Munger patrí medzi najväčších kritikov kryptomien, keďže sa v posledných rokoch pravidelne pripomínal vyjadreniami o tom, ako neznáša úspech bitcoinu, a počas prebiehajúcej pandémie sa jeho postoj k digitálnym minciam ešte zhoršil.

„Obdivujem Číňanov a myslím si, že urobili správne rozhodnutie, keď ich jednoducho zakázali,“ vyhlásil Munger na Sohn konferencii v austrálskom Sydney.

Munger operuje argumentmi, že kryptomeny naďalej slúžia najmä pre teroristov, kriminálnikov a vydieračov, ktorí vďaka nim zarábajú obrovské peniaze často ťažko vystopovateľné úradmi. „Celý tento vývoj je nechutný a v rozpore so záujmami civilizácie,“ zakončil.

Wikimedia Commons
Zdroj: Wikimedia Commons

Revolučná platforma, kde kúpiš aj predáš NFT ako nikde inde

Obchodovanie s NFT zberateľskými kúskami patrí medzi najvýhodnejšie aktivity, na ktorých dnes dokáže človek slušne zarobiť z pohodlia domova. V súčasnosti existuje viacero platforiem, ktoré sprostredkúvajú nákup a predaj týchto tokenov. Medzi najpopulárnejšie sa radí Opensea alebo Nifty Gateway. Veľkou konkurenciou sa však snaží stať NFTrade.

V posledných týždňoch spustila platforma veľkú ofenzívu, ktorej cieľom je spopularizovať nové funkcie medzi používateľmi a prilákať obchodníkov s NFT na svoju stranu. NFTrade sa pýši označením prvej NFT burzy podporujúcej hneď viacero blockchainov od etherea cez matic, avalanche až po binance coin, a tak je obchodovanie s NFT efektívne a bez väčších prekážok.

Odporúčané
Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) 16. novembra 2022, 12:30

Uplynulé týždne sa niesli v znamení kampane 10 Days of Growth, kde platforma oznamovala novú funkciu každý deň v priebehu 10 dní.

Najväčším ťahákom by sa mala stať pokročilejšia platforma na obchodovanie s predajnými aj nákupnými príkazmi. Vďaka tomu budú môcť nakupujúci zadať presný počet, sumu alebo rozsah, za ktorý sú ochotní svoje vysnívané NFT odkúpiť, čo doteraz na platformách ako Opensea nebolo možné.

Dostupný bude aj farming a staking NFT kúskov, ktorý ti môže pomôcť generovať profit navyše. Táto verzia platformy by mala poslúžiť aj na zvýšenie likvidity v NFT kolekciách.

O zvyšujúcej sa popularite NFTrade svedčí aj fakt, že na viacerých blockchainoch na čele s projektom Avalanche sa platforma NFTrade posúva na vrchol rebríčka najpopulárnejších decentralizovaných aplikácií, ktoré používatelia používajú, a spropagoval ju dokonca účet Coinbase Wallet patriaci jednej z najväčších kryptomenových búrz sveta.

NFTrade
Zdroj: NFTrade

Ako NFT projekt za 48 hodín zarobil 91,8 milióna dolárov?

Umelec známy len pod prezývkou Pak sa po uplynulom týždni zrejme stal žijúcim umelcom, za ktorého výtvor doteraz ľudia zaplatili najvyššiu sumu v histórii.

Odporúčané
Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory 12. mája 2022, 17:30

Tisícky ľudí zaujal projekt The Merge, ktorý pozostával z celkovo 312 686 separátnych NFT kúskov, ale čím viac týchto jednotiek „hmoty“ človek nakúpil, tým väčšia sa nakoniec stala výsledná hmota, ktorú po skončení 48-hodinovej aukcie získal. Do aukcie sa za dva dni zapojilo takmer 29-tisíc nákupcov a Pak si ako umelec nakoniec odniesol 91,8 milióna dolárov.

Aukcia prebehla na platforme Nifty Gateway, kde sa uskutočňuje obrovské množstvo NFT obchodov, a podľa spoluzakladateľa Duncana Fostera ide o rekordnú sumu za umelecké dielo od žijúceho umelca predávajúce sa na verejnej dražbe.

Algoritmus tejto série funguje tak, že čím viac NFT človek vlastní, tým sa jeho „hmota“ (názov pre NFT) zväčšuje. Ak si následne od niekoho kúpi novú hmotu, hmota sa zväčší, zatiaľ čo hmota nakupujúceho sa zničí. Teoreticky by sa jedného dňa mohlo stať, že sa všetky hmoty spoja dokopy vďaka obchodovaniu a z viac ako 300-tisíc kúskov vznikne jeden obrovský.

NFT
Zdroj: Pak

Nadšenci vyzbierali 30 miliónov dolárov v kryptomene na ústavu USA

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107520 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako si chceli kryptonadšenci kúpiť originálnu kópiu americkej ústavy.
  • Prečo na kúpu americkej ústavy nestačilo ani 30 miliónov dolárov v kryptomene.
  • Ako bizarný NFT projekt za 48 hodín zarobil 91,8 milióna dolárov.
  • Kto chce vybudovať prvé kryptomesto a už si kúpil aj pozemok vo Wyomingu.
Domov
Zdieľať
Diskusia