Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. augusta 2021, 19:15
Čas čítania 3:44
Dominik Vetrák

RECENZIA: Muž v temnote 2 je pokračovanie vynikajúceho trileru. Je rovnako kvalitný alebo sa do kina ani neoplatí ísť?

RECENZIA: Muž v temnote 2 je pokračovanie vynikajúceho trileru. Je rovnako kvalitný alebo sa do kina ani neoplatí ísť?
Zdroj: Screen Gems
FILMY A SERIÁLY DON'T BREATHE 2 FILMY 2021 NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM)
Uložiť Uložené

Oplatí sa zájsť do kina na Don’t Breathe 2?

Na Don’t Breathe 2 sme do kina šli celkom naslepo. Nevideli sme žiadne trailery a vyhýbali sme sa akýmkoľvek informáciám o deji. Vedeli sme len to, že sa bude Blind Man (Stephen Lang) starať o malé dievčatko. Vo filme sme zistili, že oň začal dbať potom, čo zhorel dom dievčaťa a ono sa ocitlo na ulici. Čoskoro však začne byť jasné, že Blind Man skutočnú pravdu skrýva a dievčatku menom Phoenix klame. 

Práve dej je pozitívnym prekvapením. Rovnako ako nás svojím skvelým zvratom dokázala prekvapiť jednotka, aj pokračovaniu sa darí vyjsť z konvenčného prúdu skladania príbehu a charakterov postáv.

Blind Man má ďalšie tajomstvá a ukazuje ďalšie negatívne stránky svojho správania a osobnosti. Veľmi sme sa totiž báli, že sa tvorcovia pokúsia spraviť z neho kladného hrdinu ochraňujúceho malé dievčatko pred zlými ľuďmi.

Odporúčané
5 skvelých seriálov, pri ktorých chytíš aj niekoľko záchvatov smiechu. Všetky nájdeš na Netflixe 5 skvelých seriálov, pri ktorých chytíš aj niekoľko záchvatov smiechu. Všetky nájdeš na Netflixe 20. augusta 2021, 14:30

Blind Man je stále záporák, nemusíš sa báť trápneho humanizovania

Sčasti sa to vlastne stalo, keď režisér Rodo Sayagues (vystriedal režiséra jednotky Fedeho Alvareza) donúti Blind Mana znova zabíjať, tentoraz v mene dobra. Odmieta však humanizovať vraha, ktorý uniesol a znásilnil ženu.

Nemusíš sa tak báť rozprávkového a príliš naivného príbehu, ktorý by búral koncept tejto postavy a jej motivácie. Blind Man je stále nechutný a zlý človek. Nevyhľadáva zlo a neubližuje ľuďom dobrovoľne, akurát žije podľa svojej zvrátenej predstavy o spravodlivosti a férovosti.

Keď sa teda bude musieť postaviť gangu feťákov a predajcov drog, ocitneš sa v divnej situácii. Uvedomíš si, že je ti vlastne jedno, ako veľmi sa medzi sebou ubijú k smrti. Blind Man je iba jeden, no bojuje v známom prostredí, čo mu pomôže nakloniť misky váh. V dvojke však nestojí proti tínedžerom a bezbranným mladíkom. Jeho nepriateľmi sú bývalí vojaci a agresívni zločinci. 

Don’t Breathe 2.
Don’t Breathe 2. Zdroj: Sony Pictures Releasing

Snímka robí dobrú prácu v pokrývaní agresívnych a násilných zločinov v USA, no neodpustí si pri tom niekoľko logických nezrovnalostí a divné správanie postáv. Hnevalo nás hlavne to, keď Blind Man nezaútočil včas. Hovoríme o scénach, keď sa jeho nepriatelia prechádzajú v tme, zapália svetlo a on sa zrazu objaví za nimi, pričom je jasné, že tam už určitý čas bol a mohol kedykoľvek zaútočiť.

Odporúčané
Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac 28. februára 2024, 10:00

Lenže z nejakého dôvodu tak nespravil a vždy čakal, kým si ho nepriatelia všimnú. Nevieme, či chcel režisér natočiť pekné scény, v ktorých z tmy vykukne Blind Man, alebo len neprišli na lepší spôsob, ako zdramatizovať dianie na plátne a vytvoriť napätie, no keď to urobili už asi tretíkrát, krútili sme očami. 

Tvorcom došli nápady s nevidiacim faktorom už po pol hodine

A to je súčasť najväčšieho problému, ktorý s filmom máme. Nie je dostatočne nápaditý a originálny v budovaní scén a bitkách. Tvorcovia mali pri jednotke akoby nevyčerpateľnú studnicu nápadov na rozmiestnenie ľudí v scéne a ich následný pohyb a útoky. Blind Man neustále niečím prekvapoval, objavoval sa na nečakaných miestach a tvorcovia ohurovali nápadmi, ako zaujímavo natočiť aj obyčajnú scénu.

Dont Breathe
Zdroj: Dont Breathe

Navyše celkovo skvelo pracovali s tichom a so zvukom. Blind Man je totiž nevidiaci vojnový veterán, ktorý sa orientuje hlavne podľa zvukov a znalosti svojho okolia. Dvojka však koncept hry celkom prevrátila. Z Blind Mana sa stala korisť, takže viac utekal a uhýbal sa pred útokmi, čo je úplný opak jednotky. Pokračovanie je zároveň ešte drsnejšie a z hľadiska zranení postáv aj nechutnejšie.

Diváci obľubujúci klasickú brutalitu v akčných trileroch budú spokojní, no my sme sa viac tešili na technickú stránku filmu, skvelú prácu s kamerou a to, čo robilo pôvodný film výnimočným kinozážitkom. Trochu sme to dostali v podaní malého dievčatka, ktoré sa na začiatku skvele skrývalo pred votrelcami, ale tam sa to viac-menej končilo.

Odporúčané
Duna 2 či Vojna policajtov. Vo februári vyjde rekordne veľa skvelých kinonoviniek ako pred pandémiou covidu-19 Duna 2 či Vojna policajtov. Vo februári vyjde rekordne veľa skvelých kinonoviniek ako pred pandémiou covidu-19 31. januára 2024, 12:30

Výslednú kvalitu a spokojnosť budeš vnímať najmä v závislosti od toho, čo si od filmu očakával. Ak ti bude stačiť brutálna, dobre natočená a drsná šou s nevidiacim starcom, budeš nadšený. Ak budeš čakať pokračovanie v štýle jednotky, keď sa režisér a spol. vyhrajú s prekvapivými momentmi a naplno využijú potenciál nevidiaceho „hrdinu“, budeš jemne sklamaný. V podstate rozmýšľame nad tým, či by sa film výrazne zmenil, keby Blind Man vlastne ani nebol Blind a normálne by videl. Asi ani veľmi nie, čo je veľká škoda. 

Don’t Breathe 2
Zdroj: Screen Gems

Čo má film spoločné s Tichým miestom 2?

Popravde, je to tak trochu opak Tichého miesta 2. John Krasinski opäť stavil na technickú dokonalosť, pričom posun v príbehu odstavil na druhú koľaj. Dostali sme tak to isté, ale v inom balení, no skvele to fungovalo.

Don’t Breathe 2 pre zmenu výrazne zmenilo dejovú štruktúru a opäť raz dokázalo príbehom diváka zaskočiť, no po technickej stránke upustilo od vynikajúcich prvkov jednotky. Bijú sa tak v nás viaceré pocity. 

Radi by sme sa venovali aj soundtracku, ale uvedomujeme si, že už deň po premiére nám vyfučal z hlavy. Nedá sa teda povedať, že by bol veľmi výrazný. To však nemožno povedať o strihu, ktorý sa stará o väčšinu skvelých scén a prekvapivých momentov, čo sa súbojov týka.

Vo finále nám prekážalo aj tempo snímky, nevedeli sme sa zbaviť pocitu, že snímka mohla byť o 10 až 15 minút kratšia. Na konci sa film vlečie, mení sa v ňom totiž prostredie. A aj keď to pomôže nakopnúť akčné scény a ponúknuť funkčný, hoci v dejovej rovine nechutný zvrat, cítili sme, že film už nemá kam eskalovať a točí sa s využívaním svojho konceptu na jednom mieste.

Don’t Breathe 2
Zdroj: Screen Gems

Muž v temnote 2 je fajn jednohubka, ktorá však mala potenciál byť oveľa lepšou. Užiješ si skvelého Stephena Langa v hlavnej role nevidiaceho monštra a poteší ťa aj dej, no ak si čakal podobné dramaturgické a filmárske postupy ako pri jednotke, z kina budeš odchádzať neuspokojený.

Odporúčané
V januári 2024 vyjdú v kine 3 filmy, ktoré bude chcieť vidieť každý (nové filmy v kinách – program) V januári 2024 vyjdú v kine 3 filmy, ktoré bude chcieť vidieť každý (nové filmy v kinách – program) 20. decembra 2023, 9:30

Z hercov vynikol asi iba Lang, zvyšok si odviedol dobrú prácu, no ničím nevyčnieval. Čakali sme asi viac, no nakoniec sa film musí uspokojiť so šiestimi bodmi z desiatich.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia