Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2021, 17:31
Čas čítania 6:12
Kamila Šebestová

Stojí tento rok Pohoda za to? Takýto bol prvý deň najväčšieho festivalu na Slovensku v menšom (Reportáž)

Stojí tento rok Pohoda za to? Takýto bol prvý deň najväčšieho festivalu na Slovensku v menšom (Reportáž)
Zdroj: Pohoda Festival
KULTÚRA FESTIVAL POHODA
Uložiť Uložené

Kapacita do tisíc ľudí, komunitná atmosféra a areál, v ktorom sa nestratíš ani bez orientačného zmyslu. Aj taký je tohtoročný festival Pohoda on the ground.

Pohoda sa vrátila zo vzduchu na zem. Z livestreamového vydania, ktoré bolo vlani, sa stala vďaka zlepšeniu pandemickej situácie opäť skutočná Pohoda, hoci v menšom. Okrem nového mena má festival Pohoda on the Ground tento rok veľa ďalších alternácií. Je menší, ekologickejší a akýsi komunitnejší. Pohodlný pre ľudí so zlým orientačným zmyslom, chutný najmä pre vegánov. Prvýkrát dostupný skejterom či bajkerom, ktorí sa na ňom môžu vyblázniť.

Alternatívnu Pohodu sme chceli zažiť na vlastnej koži. V stredu poobede sme sa vydali na cestu vlakom po klasickej festivalovej dráhe Bratislava – Trenčín. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Aký je tohtoročný festival Pohoda.
  • Či sa ti oplatí minúť 60 eur za jednodňový lístok.
  • Aké boli zahraničné kapely.
  • O kapele, ktorá musela na poslednú chvíľu vymeniť speváka, keďže sa nakazil koronavírusom.
  • Koľko trvá, kým ťa otestujú a dostaneš výsledok.

Vo vlaku to tento rok nežilo zvyčajnou festivalovou atmosférou. Bol plný tichých cestujúcich s poslušne nasadenými rúškami. Občas bolo vidno pár mladých ľudí s ruksakmi a karimatkami, ktorí mierili na festival. Návštevníci festivalu sa zrejme roztrúsili po viacerých vlakoch, najviac ich vyrážalo ráno. Cesta ubehla pomerne rýchlo a tento rok, bohužiaľ, celkom nudne.

Odporúčané
Outfity na Pohode: 20 rokov po sebe ten istý outfit, odhalené dekolty či Dior kabelka za 4 000 eur Outfity na Pohode: 20 rokov po sebe ten istý outfit, odhalené dekolty či Dior kabelka za 4 000 eur 9. júla 2023, 17:30

Na stanici v Trenčíne sme sa hneď po príchode stihli stratiť, a tak sme zmeškali kyvadlovú dopravu, ktorá návštevníkov v pravidelných intervaloch berie zadarmo na festival. Keď sme si zobrali taxík, taxikár nám vysvetlil, že k areálu sa taxislužby nemôžu priblížiť. 

Musel nás teda vysadiť pomerne ďaleko od festivalu, ku ktorému sme sa v 34 stupňoch po slnku plahočili ešte štvrťhodinku pešo. Cesta mala trvať dvanásť minút, no opäť sme sa stratili, tentoraz v trenčianskom poli. 

Keď sme sa po 15 horúcich minútach dostali konečne k vstupu na festival a chystali sa akreditovať, nastal mierny chaos.

Každý návštevník, vrátane novinárov, sa totiž musí vopred zaregistrovať online a zadať do systému, či je zaočkovaný alebo nie. V prípade, že nie je, musí podstúpiť antigénový test priamo na mieste. Ak má očkovanie za sebou, test môže podstúpiť dobrovoľne. Rozhodli sme sa ísť rovno k okienku „Akreditácia“, keďže sme antigén už nepotrebovali.

Tam nás zas poslali k okienku „Zaočkovaní“, to však bolo z nejakého dôvodu okolo piatej zatvorené. Na akreditáciu sme si teda chvíľu počkali. Nakoniec nám pomohli na helpdesku a situácia sa vyriešila. 

Od obeda prešlo už pár hodín, a tak sme sa po vstupe do areálu bez váhania vydali k stánkom s jedlom. Napriek mäsožravstvu sme sa rozhodli skúsiť vegánsku prevádzku Lunter. Dokonca sme zaexperimentovali s vegánskym hotdogom. Z celkom veľkej porcie za šesť eur sme sa na pár hodín najedli.

Odporúčané
Central Cee ukázal hviezdne maniere. Meškal a odohral polovičný koncert, Gleb mal pod pódiom viac ľudí a spravil lepšiu šou Central Cee ukázal hviezdne maniere. Meškal a odohral polovičný koncert, Gleb mal pod pódiom viac ľudí a spravil lepšiu šou 9. júla 2023, 15:08

Využili sme možnosť, že na Pohode sa dá všade platiť kartou (okrem kolotoča), a neminuli sme takmer žiadny cash. Chrumkavý hotdog sme si vychutnávali pri stagei Hangár na prvom koncerte skupiny FYASCO. Keď začali hrať, jedlo nám skoro vypadlo z ruky. Zo stageu znel „chaotický“ hardcore, hudobníci začali v istom momente dokonca screamovať. 

Skupina FYASCO.
Skupina FYASCO. Zdroj: Pohoda Festival/Nada Koscikova

Koncert FYASCO si užili milovníci metalu a hardcoru, pár z nich bláznivo, takmer zúrivo tancovalo pred stageom. Spevák spravil pre malé publikum poriadnu šou. My sme na koncerte vydržali pár minút, následne sme si museli ísť po pivko.

Cena bola okolo 2,50, no platili sme aj dvojeurovú zálohu za pohár. Dopriali sme si vynikajúci chladený Urpiner 12°, ktorý vtedy padol ako nikdy v živote. V horúcom počasí skvele schladil, ale aj silnejšie udrel.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100450 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký je tohtoročný festival Pohoda.
  • Či sa ti oplatí minúť 60 eur za jednodňový lístok.
  • O kapele, ktorá musela na poslednú chvíľu vymeniť speváka, keďže sa nakazil koronavírusom. 
  • Koľko trvá, kým ťa otestujú a dostaneš výsledok.
Domov
Zdieľať
Diskusia