Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2021, 9:30
Čas čítania 7:23
Tímea Krauszová

Vycestovali za lákavou brigádou a skončili ako otroci. Slováci sa stávajú obeťami obchodovania s ľuďmi

Vycestovali za lákavou brigádou a skončili ako otroci. Slováci sa stávajú obeťami obchodovania s ľuďmi
Zdroj: Eduardo Munoz Alvarez/VIEWpress/Corbis via Getty Images
REFRESHER OBCHODOVANIE S ĽUĎMI POLÍCIA SR
Uložiť Uložené

Vykorisťovanie alebo obchodovanie s ľuďmi je novodobé otroctvo, ktorému prepadávajú aj Slováci – dokonca ho niekedy aj majú na svedomí.

Mala čerstvých 18, pri odchode z detského domova dostala „štartovné“: finančný príspevok, aby sa mohla usadiť. Dievča rómskeho pôvodu bez blízkej rodiny a skúseností zo života sa napokon dostalo k vzdialeným príbuzným. Lákali ich peniaze, nezaujímali sa o jeho život.

„Ale to, že si u nás, si predsa musíš nejako zaslúžiť,“ povedali jej po čase. Zhabaný príspevok im nestačil, začali ju preto ponúkať rôznym mužom, ktorí boli ochotní zaplatiť za sex s ňou. Vlastná rodina takto vykorisťovala mladé dievča vo svojom meste tak dlho, až museli svoj „revír“ rozšíriť a ponúkať ju aj v širšom okolí. Vytvorili jej profil na sociálnej sieti, donútili ju nafotiť akty a spísali zoznam poskytovaných služieb.

Polícii sa ju podarilo zachrániť, páchatelia skončili za mrežami na 5 rokov.

Suma, ktorú mladí ľudia pri odchode z ústavu dostávajú, tvorí podľa úradu práce, sociálnych vecí a rodiny 10-násobok životného minima na nezaopatrené dieťa. Aktuálne je to až do konca júna 2021 dohromady 980,80 €.

Vykorisťovanie alebo obchodovanie s ľuďmi je novodobé otroctvo, ktorému prepadávajú aj Slováci – dokonca ho niekedy aj majú na svedomí. Koľko takýchto prípadov u nás odhalia ročne a ako je možné, že sa obchodníkom darí získavať ďalšie a ďalšie obete? 

Odporúčané
Je lepšie nič nerobiť alebo brániť sa zubami-nechtami? Tieto mýty o sebaobrane zbytočne znižujú tvoju šancu ubrániť sa Je lepšie nič nerobiť alebo brániť sa zubami-nechtami? Tieto mýty o sebaobrane zbytočne znižujú tvoju šancu ubrániť sa 27. marca 2021, 14:30

Pustíme ťa, keď splatíš dlhy

„Mali sme v programe mladého chlapca, ktorého zverbovali olaskí Rómovia a odviezli ho do Anglicka. Už po niekoľkých dňoch sa chcel vrátiť, ale nemohol. Neustále mu vravel, že si ešte musí splatiť tento dlh a tamten dlh,“ vysvetlila nám sestra Bohumila, ktorá s obeťami vykorisťovania pracuje dlhé roky v Slovenskej katolíckej charite. Zároveň je jednou z operátoriek linky pomoci pre obete.

Na základe zmluvného vzťahu s ministerstvom vnútra poskytuje pomoc a podporu obetiam obchodovania s ľuďmi v rámci programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi práve Slovenská katolícka charita a gréckokatolícka charita. S pracovníčkami katolíckej charity sme sa stretli, aby sme sa porozprávali o ich skúsenosti s touto prácou.

Podľa Bohumiliných slov je to bežný manéver obchodníkov s ľuďmi. Presvedčia ťa, že za teba zaplatili neskutočné peniaze: za cestovné, za ubytovanie, za jedlo, a to napriek tomu, že obete často žijú v mizerných podmienkach, absolútne nevhodných pre človeka.

Ilustračná fotka: na archívnej snímke z 30. júla 2008 colníci sprevádzajú stavebného robotníka na vypočúvanie v Berlíne. Viac než 1 900 príslušníkov spolkovej polície a colníkov v stredu 21. augusta 2019 prehľadalo pre podozrenia z obchodovania s ľuďmi približne sto bytov a obchodov v hlavnom meste Nemecka Berlín.
Ilustračná fotka: na archívnej snímke z 30. júla 2008 colníci sprevádzajú stavebného robotníka na vypočúvanie v Berlíne. Viac než 1 900 príslušníkov spolkovej polície a colníkov v stredu 21. augusta 2019 prehľadalo pre podozrenia z obchodovania s ľuďmi približne sto bytov a obchodov v hlavnom meste Nemecka Berlín. Zdroj: TASR/AP

Spomínaného chlapca neustále „splácanie dlhov“ (často fiktívnych) napokon unavilo a postupne stratil nádej a chuť bojovať. Prehĺbili to aj skutočné pôžičky či paušály, ktoré si vybrali na jeho meno (doklady mu zhabali). Nútene pracoval deväť rokov.

Odporúčané
Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) 16. marca 2024, 9:30

Už ako dospelý muž, zlomený, bez peňazí a bez rodiny, sa dostal späť na Slovensko. Páchateľov v Anglicku odsúdili a súd mu priznal aj odškodné. Peniaze však zrejme už neuvidí, obchodníci mu ich nemajú ako zaplatiť.

„Obchodníci si vedia veľmi dobre vytypovať svoje obete,“ vraví Mária Viglašová, koordinátorka dobrovoľných návratov v projekte STOP obchodovaniu s ľuďmi. „Hľadajú ľudí, u ktorých je istá submisivita, ktorí budú robiť to, čo sa od nich očakáva.“

Podľa jej slov nikto nechce obeť, ktorá ovláda cudzie jazyky, vie sa o seba postarať, má doma zázemie a ľuďom by chýbala. Vyberajú si ľudí na okraji spoločnosti, z veľmi chudobných pomerov, so základným vzdelaním, bez jazyka či príbuzných. Často to bývajú ľudia z rómskych komunít, ľudia bez domova či odchovanci detských domovov, alebo ľudia, ktorí napríklad zápasia so závislosťami.

Podľa Zuzany Vatráľovej z Medzinárodnej organizácie pre migráciu však dôvodom, prečo je Slovensko obľúbeným „rybníkom“ pre obchodníkov, nie je až tak naše vzdelanie. „Nie je to o tom, že Slováci sú naivní alebo hlúpi. Sú v tom ekonomické dôvody.“

Ľudia zo Slovenska prácu v zahraničí jednoducho vyhľadávajú, predovšetkým vo Veľkej Británii. V bohatších krajinách je zase podľa Vatráľovej dopyt po konkrétnych prácach, a keď sú nelegálne, jednoducho je to drahšie. Obchodníci len našli ideálne prepojenie a zneužívajú ľudí.

Upozornila však, že Slovensko je aj cieľovou krajinou; mali sme cudzincov napríklad v tabakovom priemysle. Minulý rok identifikovali na Slovensku dve obete zo zahraničia. Podľa Vatráľovej to postupne narastá tým, ako sa naša krajina rozvíja a bohatne.

Odporúčané
Spoznala ho cez Tinder, znásilnil ju u seba doma: Myslela som si, že je to moja vina, už viem, že to nie je pravda (Rozhovor) Spoznala ho cez Tinder, znásilnil ju u seba doma: Myslela som si, že je to moja vina, už viem, že to nie je pravda (Rozhovor) 20. apríla 2021, 9:30

Nepracuješ, dostaneš

Ďalší muž, ktorý skončil v rukách obchodníkov, bol nútený k práci veľmi dlhé obdobie. Išlo o ťažkú, fyzicky namáhavú robotu v lese bez ohľadu na počasie. Keď niečo nestihol, neurobil podľa predstáv svojich väzniteľov alebo jednoducho niečo pokazil, zmlátili ho.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99184 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa napokon spomínaný muž vyslobodil a aký bol jeho osud.
  • Od čoho závisí, či polícia nájde obete obchodovania.
  • Na čo si treba dávať pozor a ako spoznáš, že si obeťou.
  • V akom veku boli obete, ktoré naše úrady identifikovali minulý rok.
  • Ako skončila žena, ktorej prácu dohodila kamoška a napokon ju nútili k prostitúcii.
  • Ako sa obetiam darí po tom, čo sa vrátia na Slovensko.
Domov
Zdieľať
Diskusia