Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2021, 14:30
Čas čítania 5:57
Kamila Šebestová

Novinára Ramana Prataseviča nepopravia, budú ho využívať ako zdroj informácií (Rozhovor)

Novinára Ramana Prataseviča nepopravia, budú ho využívať ako zdroj informácií (Rozhovor)
Zdroj: ČTK/AP
ZAUJÍMAVOSTI ALEXANDR LUKAŠENKO
Uložiť Uložené

Bieloruská vláda minulú nedeľu prakticky uniesla lietadlo spoločnosti Ryanair. Sedel v ňom totiž kritik prezidenta Lukašenka – 26-ročný novinár Raman Pratasevič.

Bieloruský novinár sedí za stolom s jazvou na čele a so stŕpnutým výrazom na tvári hovorí: „Policajti sa ku mne správajú maximálne korektne, v súlade so zákonom. Pokračujem v spolupráci s vyšetrovateľmi a priznávam sa k organizácii masových protestov v Minsku.“ 

Znepokojujúce video vzniklo po tom, ako EÚ sankcionovala Bielorusko za zatknutie Ramana Prataseviča na letisku v Minsku. 

 

Zámienkou bieloruskej vlády bola bomba, ktorú pilotom nízkonakladovej spoločnosti Ryanair nahlásili počas preletu nad Bieloruskom. Po evakuácii pasažierov však žiadnu bombu nenašli. Lietadlo s pasažiermi z celej Európy smerovalo z Atén do Vilniusu, kde žil novinár spolu so svojou priateľkou Sofiou Sapegovou v exile.

Raman Pratasevič je v Bielorusku zapísaný na zozname teroristov. Únos lietadla vraj nariadil sám bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Podľa politológa Aliakseia Kazharského mohlo ísť o pomstu voči novinárovi, ktorý je obvinený z organizovania protištátnych protestov prostredníctvom kanála Nexta na sociálnej sieti Telegram. Únos lietadla odsúdili viacerí európski lídri aj slovenskí politici.

Odporúčané
Ako čašníčka som na Slovensku zarobila viac ako mama doktorka v Minsku. Liza ako 17-ročná odišla z Bieloruska pred Lukašenkom Ako čašníčka som na Slovensku zarobila viac ako mama doktorka v Minsku. Liza ako 17-ročná odišla z Bieloruska pred Lukašenkom 4. júna 2021, 9:30

Odborník na európske záležitosti nám v rozhovore vysvetlil, aké je byť novinárom v Bielorusku, na čo chce Alexandr Lukašenko využiť svojho rukojemníka Ramana Prataseviča a čo spôsobil šokujúci únos lietadla spoločnosti Ryanair.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo sa odohralo pri únose lietadla, v ktorom bol bieloruský novinár Raman Pratasevič.
  • O čo ide bieloruskému prezidentovi, ktorý nariadil únos.
  • Prečo Bielorusko tvrdí, že bombu v lietadle im nahlásila palestínska organizácia Hamas. 
  • Ako sa k únosu postavili lídri Európskej únie.
  • Ako môže Bielorusko reagovať na sankcie zo Západu. 
  • Prečo Bielorusko využíva politických väzňov na obchodovanie so Západom.

 

Raman Pratasevič na opozičnom kanáli Nexta dlhodobo kritizoval bieloruskú vládu aj prezidenta, počas masových protestov na ňom uverejňoval videozáznamy, prinášal aktuálne informácie. Aký má k nemu Lukašenko vzťah? Bojí sa ho tak ako Putin opozičného lídra Navaľného, ktorý je tiež politickým väzňom?

Raman Pratasevič Lukašenka irituje. Novinárov kanál Nexta na sociálnej sieti Telegram zohral kľúčovú rolu v protestoch proti Lukašenkovi. Boli spontánne a vyšli zdola, demonštranti sa spoliehali na kanály Telegramu. Ich vplyv bol veľmi silný a režim vzhľadom na ne prehral informačný súboj – ľudia začali viac dôverovať kanálom Telegramu než štátnej televízii. Menovali aj policajtov, ktorí zasahovali voči demonštrantom; často ich aj bili a mučili. 

Odporúčané
Prečo Lukašenka nazývajú diktátor? Tu je 10 dôvodov Prečo Lukašenka nazývajú diktátor? Tu je 10 dôvodov 19. augusta 2020, 16:48

Do určitej miery teda ide bieloruskému prezidentovi o osobnú pomstu. Protesty boli veľkou traumou pre niekoho, kto je zvyknutý na autoritársku vládu a zároveň je paranoidný a pomstychtivý. 

Protesty po sfalšovaných prezidentských voľbách v Bielorusku.
Protesty po sfalšovaných prezidentských voľbách v Bielorusku. Zdroj: TASR/AP/Radio Free Europe/Radio Liberty via

Ide im teda o pomstu a demonštrovanie sily režimu.

Áno, okrem pomsty ide bieloruskej vláde aj o paušálne zastrašovanie ľudí. Predstavitelia režimu chcú dokázať svoju silu nielen ľuďom v Bielorusku, ale aj Bielorusom v exile. Dávajú najavo, že sú schopní potrestať aj Bielorusov v zahraničí. Je to odkaz Lukašenka pre viaceré publiká. 

Situácia sa zrejme vyostrila po protestoch proti sfalšovaným výsledkom prezidentských volieb, keď vyhral Lukašenko. Fungovala predtým v Bielorusku sloboda prejavu?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98812 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa odohralo pri únose lietadla, v ktorom bol bieloruský novinár Raman Pratasevič.
  • O čo ide bieloruskému prezidentovi, ktorý nariadil únos.
  • Prečo Bielorusko tvrdí, že bombu v lietadle im nahlásila palestínska organizácia Hamas.
  • Ako sa k únosu postavili lídri Európskej únie.
  • Prečo využíva Bielorusko politických väzňov na obchodovanie so Západom.
Domov
Zdieľať
Diskusia