Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2021, 18:56
Čas čítania 2:37
Jakub Paulík

Recenzia: Trpí Amy Adams preludmi alebo skutočne videla vraždu? Mysteriózna novinka od Netflixu je sklamaním

Recenzia: Trpí Amy Adams preludmi alebo skutočne videla vraždu? Mysteriózna novinka od Netflixu je sklamaním
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY THE WOMAN IN THE WINDOW
Uložiť Uložené

Od skúseného režiséra Joea Wrighta sme určite očakávali viac.

Psychologička Anna (Amy Adams) je celé dni zavretá v obrovskom dome, z ktorého vôbec nevychádza. Trpí totiž agorafóbiou, čiže chorobným strachom z toho, že by mala ísť do otvorených priestorov.

S manželom Edom (Anthony Mackie) žijú oddelene, no udržujú aspoň telefonický kontakt. Anna v dome býva s mačkou, nájomníkom Davidom (Wyatt Russell) a každý týždeň ju navštevuje psychológ. Zápletka nového trileru, ktorý pustil Netflix 14. mája do obehu, sa točí okolo údajnej vraždy u Anniných susedov.

Tú hlavná hrdinka na vlastné oči spozoruje cez okno svojho domu, cez ktoré pravidelne špehuje ľudí bývajúcich oproti – z čoho vlastne vychádza aj samotný názov Žena v okne (The Woman in the Window).

The Woman in the Window.
The Woman in the Window. Zdroj: Netfix

V prvej tretine filmu sa režisérovi Joeovi Wrightovi (Najtemnejšia hodina, Anna Kareninová, Pokánie) pomerne úspešne darí udržovať stiesnenú atmosféru priestorného, no zároveň veľmi prázdneho domu bez takmer akejkoľvek ľudskej spoločnosti. Postupne diváka zoznamuje s ťažkosťami hlavnej hrdinky, stereotypným denným režimom a problematickým vzťahom s mužom. 

Odporúčané
Tvorca vizuálnych efektov Vlado Valovič prezrádza, ako robia počítačové efekty pre Harryho Pottera, Pirátov Karibiku či Aquamana Tvorca vizuálnych efektov Vlado Valovič prezrádza, ako robia počítačové efekty pre Harryho Pottera, Pirátov Karibiku či Aquamana 11. mája 2021, 9:30

Wright v malých dávkach vhodne stupňuje napätie krátkymi stretnutiami so susedmi. Z ich tajomného a miestami značne nervózneho správania môžeme usúdiť, že s rodinou odvedľa čosi nie je v poriadku. Vyvrcholenie tejto predtuchy prichádza v momente, keď Anna cez okno spozoruje vraždu.

Ako už však naznačili tvorcovia v upútavke, verzia hlavnej postavy bude od začiatku spochybňovaná. Všetko sa jej iba zdalo, obklopujú ju preludy spôsobené zlým duševným zdravím, alkoholom a liekmi alebo ako jediná vidí pravdu, ktorej nikto neverí? 

The Woman in the Window.
The Woman in the Window. Zdroj: Netflix

Hlavným problémom Ženy v okne je skutočnosť, že väčšia časť filmu je postavená výhradne na konflikte medzi pravdou a delúziami. S takouto klišéovitou zápletkou však treba narábať veľmi opatrne. Mnohí tvorcovia sa v danej forme spoliehajú na to, že diváka stačí ťahať celý čas za nos jednou línou len preto, aby mu malými náznakmi dávali chrobáka do hlavy, že všetko môže byť v skutočnosti inak, a na konci sa ho pokúsili prekvapiť menším zvratom.

Pokiaľ máš s takýmito mysterióznymi typmi trilerov skúsenosti, dobre vieš, o čom hovorím. V tom prípade však zároveň tak ako ja zrejme očakávaš, že sa tvorcovia budú snažiť túto neoriginálnu schému narušiť niečím kreatívnym, čím by nás nadchli a vyviedli z priemerného filmového zážitku.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia