Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2021, 16:26
Čas čítania 5:18
Viktor Kniš

Čo platí na terasách a v posilňovniach a aké ďalšie opatrenia sa uvoľňujú? (Otázky a odpovede)

Čo platí na terasách a v posilňovniach a aké ďalšie opatrenia sa uvoľňujú? (Otázky a odpovede)
Zdroj: TASR
ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Od 26. apríla vláda opäť uvoľnila časť opatrení. Povolená bude konzumácia jedla na terase aj návšteva posilňovne. Čo hovorí vyhláška hlavného hygienika?

Už pred týždňom Slovensko uvoľnilo pandemické opatrenia vzhľadom na zlepšujúcu sa situáciu. Predseda vlády aj minister zdravotníctva zároveň upozornili, že reprodukčné číslo je len tesne pod číslom jeden. Výrazne sa však uvoľnil nápor na slovenské nemocnice. 

Aj keď aktuálne platné opatrenia určuje primárne covid automat, do istej miery ich upravuje a spresňuje nová vyhláška hlavného hygienika Jána Mikasa. Slovensko je aj naďalej v tzv. bordovej fáze. 

Pripravili sme prehľad súčasných opatrení, ktoré platia od pondelka 26. apríla 2021 pre všetkých obyvateľov Slovenska. Aj počas nasledujúcich dní očakávame niekoľko zmien, ktoré by sa mali týkať (ne)predĺženia núdzového stavu, ale aj zmien v testovacej stratégii. Očakáva sa zrušenie plošného antigénového testovania. Tieto testy by sa mali využívať cieleným spôsobom v potenciálnych ohniskách nákazy. 

Odporúčané
Veronika Remišová: Od začiatku do konca koaličnej krízy hrozili predčasné voľby (Rozhovor) Veronika Remišová: Od začiatku do konca koaličnej krízy hrozili predčasné voľby (Rozhovor) 18. apríla 2021, 12:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo si uvoľnenie opatrení aj naďalej môžeme užívať len do 20.00 h.
  • Aké pravidlá platia pre terasy reštaurácií.
  • Či môžem cvičiť bez respirátora a rúška.
  • Ako sa mení režim na hraniciach a aké uvoľnenie sa týka pendlerov.
  • Čo bude s núdzovým stavom na Slovensku.
  • Ktoré školy sa otvárajú a aké podmienky musia splniť žiaci.

Môžem si dať konečne obed alebo večeru na terase v centre mesta?  

Áno, ak máš negatívny test starý najviac 7 dní. Od pondelka sa povoľuje otváranie vonkajších terás prevádzok. Za exteriér sa považuje priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán. Nie je povolený samoobslužný výdaj, ako je nakladanie šalátov alebo odber pečiva. Jedlo môže podávať len personál reštaurácie, ktorý musí zároveň dodržiavať prísne hygienické opatrenia. Aj tie definuje nová vyhláška.

Každý zákazník musí mať nasadené rúško alebo respirátor, keď na terasu reštaurácie prichádza a aj keď sedí za stolom, ak práve nekonzumuje jedlo alebo nápoj. 

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/AP

Môžeme si s kamošmi užiť pivo na terase? 

Áno, ale len posediačky, pričom medzi stolmi musia byť rozstupy minimálne dva metre. Samozrejme, musíš sa vedieť preukázať negatívnym antigénovým testom. 

Maximálne koľko ľudí môže sedieť pri stole? 

Vyhláška hlavného hygienika nedáva odpoveď na túto otázku. Nie je jasné, či je na prevádzkovateľovi, koľko stoličiek má pri jednom stole, a ani to, či by mali mať možnosť sedieť spolu pri stole len ľudia z jednej domácnosti. 

Môžem na terase sedieť aj po 20.00 h? 

Zatiaľ nie. Najprísnejší režim platí na Slovensku od 20.00 do 1.00 h ráno, keď zostáva zachovaný zákaz vychádzania s výnimkou cesty na nevyhnutný výkon práce a na nevyhnutné lekárske ošetrenie. Zákaz vychádzania neplatí od 1.00 do 5.00 h ráno.

Čo bude s núdzovým stavom?Núdzový stav bude platiť ešte minimálne do 28. apríla 2021. Vláda zatiaľ nevie, či bude žiadať o jeho predĺženie minimálne o ďalších 20 dní. Predseda vlády Eduard Heger povedal, že o prípadnom predĺžení sa budú rozprávať až tesne pred skončením núdzového stavu, aby vedeli čo najrelevantnejšie vyhodnotiť situáciu.

Minister životného prostredia Ján Budaj v sobotu povedal, že čas začiatku zákazu vychádzania by sa prípadne mohol predĺžiť vzhľadom na to, že sa predlžujú dni a čas západu slnka. 

Za akých podmienok môžem ísť cvičiť? 

Vo fitnescentrách bude môcť byť maximálne šesť osôb, pričom zároveň bude platiť obmedzenie jednej osoby na 15 štvorcových metrov pre menšie prevádzky. Počas posilňovania nemusíš mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom ani rúškom. Povinný je test. 

Jany Landlfitnesstréner
Zdroj: archív Janyho Landla

Je pravda, že najviac 7-dňový negatívny test potrebujem do každej prevádzky okrem obchodov s potravinami, lekárne a kostola?

Áno. Keď pred týždňom uvoľnili opatrenia, kostoly boli jediné, pri ktorých nesvietila poznámka o nutnosti absolvovať negatívny test. Hlavný hygienik napriek tomu dôrazne odporúča, aby si veriaci spravili pred vstupom do kostola test. „Tento test dôrazne odporúčame, ale nie je povinný,“ povedal Mikas. Vysvetlil, že v tomto prípade vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR odráža len to, na čom sa v uznesení dohodla vláda. Aj pre kostoly platí, že v nich môže byť maximálne šesť osôb, resp. jedna osoba na 15 štvorcových metrov. 

Mám rodinu alebo priateľku v inom okrese, môžem za nimi cestovať?Nie. Platí zákaz stretávania sa s inými ľuďmi okrem členov vlastnej domácnosti. Tento zákaz platí nielen v rámci iných okresov, ale aj v okrese, v ktorom žijeme. Výnimku rozšírili len na možnosť cestovať do iného okresu do prírody. 

Platí naďalej regionálny covid automat? 

Áno. Kým do prevádzok obchodov a služieb potrebuješ 7-dňový test, platí aj regionálny covid automat, ktorý určuje, aký test potrebuješ do práce. V bordovom a čiernom okrese potrebujú zamestnanci 7-dňový test, v tmavoružovom 14-dňový test a vo svetloružovom 21-dňový test. Bordové a čierne okresy v súčasnosti na Slovensku nie sú. 

Do akých obchodov môžem ísť so 7-dňovým testom a aké služby môžem využiť? 

Už od 19. apríla môžu mať otvorené všetky prevádzky, v ktorých si zákazníci nedávajú dole FFP2 respirátor. Otvorené môžu byť aj obchodné centrá, bazény (nie wellness a akvaparky), knižnice, múzeá, galérie, ZOO alebo botanické záhrady, kaderníctva a ďalšie skrášľovacie služby. Otvoriť už môžu aj ubytovacie zariadenia.

A čo nevestičky?

Svadby a iné oslavy zostávajú naďalej zakázané, dovolené sú sobáše, krsty a pohreby do šesť osôb ako doteraz. Toto obmedzenie sa zatiaľ týka všetkých hromadných udalostí. Ministerstvo kultúry predstaví tzv. kultúrny automat, na základe ktorého sa budú postupne môcť konať aj koncerty v kluboch, resp. na festivaloch. 

Môžem ísť von so psom aj po 20.00 h? Ako ďaleko od domu?

Áno. Povolená je cesta osoby so psom alebo s mačkou do vzdialenosti 1 000 m od bydliska, cesta na účely starostlivosti o hospodárske zvieratá alebo cesta na účely poskytnutia veterinárnej starostlivosti a cesta späť.

Musím byť povinne na home officee? 

Vláda home office už len dôrazne odporúča každému, komu to charakter práce umožňuje. Home office už nie je povinný.

Kde musím nosiť rúško alebo respirátor? 

Podmienky nosenia respirátora či rúška sa od minulého pondelka vo vybraných situáciách zmiernili. Povinnosť mať v exteriéri rúško, respirátor či ich náhradu sa už nebude týkať tých, ktorí budú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v spoločnej domácnosti, vzdialení viac ako päť metrov.

Namiesto respirátora budú môcť nosiť rúška v interiéri verejných budov všetci žiaci v škole alebo školskom zariadení i pedagogickí a odborní zamestnanci počas vyučovania. Možnosť nosiť rúško namiesto respirátora sa bude týkať aj tých zamestnancov, ktorých spôsob práce a pracovné podmienky nosenie respirátora neumožňujú, pričom na to stačí dohoda medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov.

Ostatné ustanovenia ostávajú v platnosti bez zmien. Respirátor je povinný vo všetkých interiéroch obchodov, ale aj v mestskej hromadnej doprave. 

Budú otvorené všetky školy? 

Zatiaľ nie. V okresoch Nitra, Nové Zámky, Sobrance, Topoľčany a Zlaté Moravce sa môžu od pondelka 26. apríla vrátiť do lavíc všetci žiaci základných aj stredných škôl.

V bordových okresoch budú tak ako doposiaľ otvorené materské školy, prvý stupeň základných škôl, 8. a 9. ročník základných škôl, špeciálne školy, stredné zdravotnícke školy, končiace ročníky stredných škôl, poradne a základné umelecké školy na individuálnu prácu so žiakom. 


V červených okresoch budú otvorené materské školy, prvý stupeň základných škôl a navyše sa otvorí celý druhý stupeň základných škôl a prvé štyri ročníky na osemročných gymnáziách.

škola koronavirus slovensko teplota holčička
Zdroj: TASR/František Iván

Za akých podmienok sa môžu žiaci vrátiť do škôl?

Pre školy aj rodičov a žiakov naďalej platia aktuálne protiepidemické pravidlá. To okrem iného podľa rezortu školstva znamená, že žiaci na základných a stredných školách sú povinní nosiť rúško, preukazujú sa negatívnym testom aspoň jedného zákonného zástupcu nie starším ako 7 dní bez ohľadu na farbu okresu a žiaci na druhom stupni základných škôl a na strednej škole aj vlastným testom.

Už som sa stihol dať zaočkovať. Ktoré z vyššie spomenutých opatrení pre mňa neplatia? 

Pre zaočkovaných neplatí povinnosť preukazovania sa negatívnym testom. Podmienkou je, aby bol človek aspoň 14 dní po druhej dávke vakcíny Pfizer-Biontech alebo Moderna, resp. 4 týždne od prvej dávky vakcíny Astrazeneca.

Oslobodení sú aj tí, ktorí prekonali ochorenie covid-19 a do 180 dní od vyliečenia ich zaočkovali prvou dávkou vakcíny. Od očkovania však v takom prípade muselo prejsť aspoň 14 dní. 

Môžem cestovať do zahraničia?

Cesta za rekreáciou do zahraničia je naďalej zakázaná. 

Aké pravidlá pre mňa platia, keď sa vrátim zo zahraničia? 

Podľa aktuálnych pravidiel musí každý cestovateľ, ktorý prichádza na územie Slovenska, podstúpiť 14-dňovú karanténu. Tá môže byť prerušená najskôr po 8 dňoch s negatívnym výsledkom testu. Taktiež musí každý cestovateľ vyplniť formulár e-hranica, ktorý môže kontrolovať polícia.

Ako sa zjemňujú pravidlá pre pendlerov?

Od pondelka od 6.00 h sa predlžuje diaľkový limit pre pendlerov zo susedných štátov z 30 na 100 kilometrov. Po novom sa teda karanténa nebude vzťahovať na osoby, ktoré majú trvalý či prechodný pobyt na území susedného štátu do 100 kilometrov od slovenských hraníc a pracujú na území Slovenska.

Domov
Zdieľať
Diskusia