Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. apríla 2021, 12:30
Čas čítania 10:38
Viktor Kniš

Veronika Remišová: Od začiatku do konca koaličnej krízy hrozili predčasné voľby (Rozhovor)

Veronika Remišová: Od začiatku do konca koaličnej krízy hrozili predčasné voľby (Rozhovor)
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
REFRESHER
Uložiť Uložené

S predsedníčkou strany Za ľudí sme sa rozprávali o aktuálnej politickej situácii, nálade vo vláde po koaličnej kríze aj o súkromí.

Veronika Remišová viní za chaos okolo vakcín z Ruska exministra Mareka Krajčího. „Celá téma Sputnik V je jeden veľký chaos a neporiadok, ktorý spôsobilo minulé vedenie ministerstva zdravotníctva,“ povedala Refresheru. Je momentálne na súčasnom šéfovi rezortu, aby upratal všetky nejasnosti. Remišová nevylučuje, že keď Igor Matovič gratuloval idiotom, myslel tým koaličných partnerov. 

Andrej Kiska ako zakladateľ strany, ktorej je dnes predsedníčkou, podľa jej názoru v politike chýba, on sám je však rád, že z verejného života odišiel. 

Covid automat by sa mal podľa šéfky najmenšej koaličnej strany zmeniť. Navrhnúť chce voľnejšie podmienky pre zaočkovaných a zjednodušenie opatrení. 

Koaličná kríza podľa Remišovej dopadla pre Za ľudí dobre, lebo bolo vyhovené požiadavkám strany. Po celý čas zároveň hrozilo, že sa vláda rozpadne a prídu predčasné voľby. „Vnímala som to a hovorila som si, že nesmiem dopustiť to, čo sa stalo za vlády Ivety Radičovej, keď sa vláda po roku rozsypala,“ povedala v rozhovore Veronika Remišová. 

Odporúčané
Ján Benčík zo Za ľudí: Nemám výhrady, ak by sa Eduard Heger stal premiérom (Rozhovor) Ján Benčík zo Za ľudí: Nemám výhrady, ak by sa Eduard Heger stal premiérom (Rozhovor) 25. marca 2021, 20:32
V tomto článku si prečítaš:
  • Či si Veronika Remišová myslí, že ju Igor Matovič nazval idiotom.
  • Ako vníma chaos okolo vakcíny Spunik V a či súhlasí s očkovaním ruskou vakcínou na Slovensku, ak to schvália maďarské laboratóriá.
  • Prečo je podľa Remišovej v poriadku, keď Sme rodina nedala ruky preč od voľby šéfa SIS.
  • Ako vníma Igora Matoviča ako ministra financií a na čom by mal ako šéf rezortu pracovať.
  • Aké seriály sleduje šéfka Za ľudí, ako trávi voľný čas a akú hudbu počúva.

Minister financií Igor Matovič minulý týždeň gratuloval idiotom, keď nás Rusi požiadali o vrátenie Sputnika V. Komu presne gratuloval? Povedal, že vedci to neboli, Eduard Heger dokonca naznačil, že to mohli byť koaliční partneri. 

Snažím sa čo najmenej času tráviť lúštením statusov iných politikov. Ale je možné, že sa to týkalo nás. 

 

Nepýtali ste sa ho?

Nepýtala som sa ho, mám dosť inej práce. 

Remišová
Zdroj: Facebook/Veronika Remišová

 

Cesty do Moskvy a Budapešti s pochybnými delegáciami zatiaľ nevysvetlil, nevieme, čo sa udialo, čo kto povedal a ani to, aké sú závery rokovaní. Vy viete? 

Informácie, s ktorými pracujeme, sú, že minister zdravotníctva požiadal Maďarsko o preverenie šarže, ktorá je na Slovensku. Samozrejme, celá téma Sputnik V je jeden veľký chaos a neporiadok, ktorý spôsobilo minulé vedenie ministerstva zdravotníctva. Momentálne je na novom ministrovi zdravotníctva, aby chaos upratal. 

 

Je záver taký, že maďarskí vedci rozhodujú, či sa bude na Slovensku očkovať Sputnikom? 

Maďarské certifikované laboratórium neposudzuje účinnosť. Môže posúdiť len to, či je vakcína bezpečná z pohľadu jej zloženia. To, či je aj účinná, posudzuje Európska lieková agentúra. Pán minister zdravotníctva by mal navrhnúť presný postup – či, kedy a za akých podmienok budeme Sputnikom V očkovať. Očakávam od neho odpovede, dali sme takúto požiadavku aj na vláde. Odpovedal, že s týmto plánom príde. 

Budete súhlasiť s tým, aby sa na Slovensku očkovalo len so schválením ministra zdravotníctva bez schválenia EMA? Lengvarský dnes povedal, že ak bude o vakcíne vnútorne presvedčený na základe argumentov vedcov, výnimku podpíše.

Poviem vám, čo urobím ja. Konečne je otvorená čakáreň pre ľudí od 40+. Prihlásila som sa do čakárne a dám sa očkovať ktoroukoľvek vakcínou, ktorá je registrovaná Európskou liekovou agentúrou. Len čo bude registrovaný aj Sputnik V, veľmi rada sa ním dám zaočkovať. Pre mňa ako občana je veľmi podstatná pečiatka od inštitúcie, kde pracujú desiatky medzinárodných renomovaných expertov, ktorí majú zaručiť účinnosť a bezpečnosť vakcíny. To isté som odporučila aj svojej rodine a blízkym. 

Odporúčané
Tomáš Valášek: Matovič má potenciál rozbiť Hegerovu vládu, svoj odchod z koalície neľutujem (Rozhovor) Tomáš Valášek: Matovič má potenciál rozbiť Hegerovu vládu, svoj odchod z koalície neľutujem (Rozhovor) 11. apríla 2021, 13:30

 

Toto bola skôr ľudská rovina, ale ešte tu máme aj tú politickú. Ako by ste ako koaličný partner reagovali, keby pán Lengvarský podpísal výnimku na očkovanie Sputnikom V na Slovensku?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97151 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vníma Igora Matoviča ako ministra financií a na čom by mal ako šéf rezortu pracovať.
  • O čom sú jej telefonáty s Andrejom Kiskom.
  • Ako vníma odchod svojich poslancov Tomáša Valáška a Miroslava Kollára.
  • Prečo počas koaličnej krízy hrozilo, že sa vláda definitívne rozpadne a prídu predčasné voľby.
  • Ako vníma Veronika Remišová prácu svojho rezortu za posledný rok, čo sa jej podarilo a čo, naopak, nie.
  • Ako máme podľa nej vnímať odchod štátneho tajomníka Ledeckého, ktorý naznačoval, že Remišovej ministerstvo nepomôže marginalizovaným skupinám v dostatočnej miere.
Domov
Zdieľať
Diskusia