Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti kuchyneprezivot.sk.
23. apríla 2021, 15:48
Čas čítania 1:23
Sponzorovaný obsah

Úsporná kuchyňa v pár jednoduchých krokoch

Úsporná kuchyňa v pár jednoduchých krokoch
Zdroj: Pexels
KULTÚRA
Uložiť Uložené

Poradíme ti, na čo myslieť pri zariaďovaní úspornej kuchyne.

Kuchyňa je priestor, ktorý slúži predovšetkým na prípravu chutných a zdravých domácich jedál. Pravidelné používanie kuchyne si však vyžaduje premyslené kuchynské zariadenie a vybavenie. Ako si zariadiť úspornú kuchyňu, ktorá je ekonomická a ekologická?

Ekonomická úspora

Keď ide o ekonomickosť, najdôležitejšie je voliť úsporné spotrebiče a zariadenie. To, či je spotrebič úsporný, môžeš zistiť z informácií na energetických štítkoch. Napríklad úsporné práčky šetria energiu aj vodu, sú teda zároveň ekonomické aj ekologické, a preto sú skvelou voľbou do každej domácnosti. Rovnako je to aj so spotrebičmi do kuchyne, ktoré si môžeš vyberať na základe týchto štítkov, a šetriť tak pri pravidelnom varení a pečení.

Pokiaľ ide o energetické štítky, je nesmierne dôležité poznamenať, že od marca 2021 sa označovanie úsporných spotrebičov mení. Nové štítky sú oveľa prehľadnejšie a zároveň disponujú QR kódom, ktorý ti umožní získať o produkte viac informácií.

Kuchyna
Zdroj: Pexels

Ekonomická stránka vybavenia kuchyne môže byť náročná, určite ti však pomôže, keď budeš kupovať len naozaj praktické a užitočné veci. Vyhýbaj sa rôznym veľkým prístrojom, ktoré sa zložito používajú a zle umývajú. Aj tak ich nebudeš používať, pretože sa ti nebude chcieť vyťahovať ich a zároveň ti budú zaberať veľa miesta. Určite je teda potrebné premýšľať aj nad tým, čo nakupuješ – môže ti to pomôcť výrazne ušetriť.

Ekonomicky aj ekologicky

Udržateľnosť a ekológia sa čoraz viac dostáva do našich životov, pretože zelené témy sú nevyhnutnou súčasťou našej budúcnosti. V kuchyni je veľmi dôležité, aby sme správne hospodárili s jedlom. Bežné slovenské domácnosti produkujú obrovské množstvá biologického odpadu, ktorý je problémovou zložkou predovšetkým vtedy, keď skončí na skládke. Zároveň je nesmierne neekonomické, ak nakupuješ nadbytok potravín, ktoré nedokážeš spotrebovať.

Ekologické a ekonomické riešenie sa preto začína už pri samotnom nákupe. Snaž sa nakupovať len toľko, koľko dokážeš skonzumovať. Kupuj s rozumom a s ohľadom na životnosť jednotlivých potravín. Ak chceš nakupovať ešte ekologickejšie, nos si na nákupy vlastné tašky a vrecká, aby si nemusel/nemusela používať tie v obchodoch. Rovnako dôležité je aj to, vedieť nakúpené produkty riadne spotrebovať. Ak nechceš jesť jedlo viackrát, var skôr menšie množstvá, ktoré môžeš skonzumovať v priebehu jedného dňa.

chlebík, raňajky, chlieb, pečivo, avokádo, brunch, jedlo, zdravá strava
Zdroj: Pexels/Daria Shevtsová

Ak chceš žiť úspornejšie a dbať na ekonomické hľadisko svojej kuchyne, pravdepodobne prehĺbiš aj ekologickú stránku svojho života. Ekologická a ekonomická stopa tvojho varenia a pečenia nemusí byť obrovská, pokiaľ si vyberieš úsporné spotrebiče a naučíš sa potraviny nakupovať hospodárne, a pritom s dôrazom na kvalitu.

Domov
Zdieľať
Diskusia