Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. apríla 2021, 21:49
Čas čítania 2:43
Marián Mauik Biel

Apple konečne ukázal AirTag. S aplikáciou Nájdi už nestratíš kľúče ani batoh s novým iPad Pro

Apple konečne ukázal AirTag. S aplikáciou Nájdi už nestratíš kľúče ani batoh s novým iPad Pro
Zdroj: Apple
TECH APPLE
Uložiť Uložené

Okrem toho mali premiéru vynovený iPad Pro, pestrofarebné iMacy a zlepšený prehrávač Apple TV 4k.

Apple jarný event bol hlavne o zlepšovaní už existujúcich produktov. Premiéru však mala aj jedna úplná novinka – AirTag – drobné placky na jednoduché vyhľadávanie pomocou rôznych senzorov. Vyzerá to, že Apple znova zobral niečo, čo konkurencia už nejaký čas ponúka, ale posunul to na ozaj praktický produkt. Prekvapivo nie je drahší než napríklad Samsung Smart Tag.

Odporúčané
Slúchadlá za 600 eur, stojan na monitor za 1 000 eur. Prečo má Apple svojskú cenotvorbu? Slúchadlá za 600 eur, stojan na monitor za 1 000 eur. Prečo má Apple svojskú cenotvorbu? 4. januára 2021, 12:30

AirTag funguje na princípe anonymného prepojenia miliónov Apple produktov cez Bluetooth. Na ochrane súkromia si Apple zakladá – žiadne údaje o polohe alebo majiteľovi či zariadení sa na AirTag neukladajú a prenosy do iCloudu sú šifrované.

Apple
Zdroj: Apple

Funguje to jednoducho. Spáruješ AirTag so svojím mobilom a pridáš mu menovku – napríklad Ferove kľúče. Ak ich potom nevieš nájsť, cez aplikáciu Nájdi sa zobrazia na mape. Môžeš ich nahlásiť ako stratené, a keď sa k nim nejaké Apple zariadenie priblíži, pošle ti správu. Alebo si môžeš nastaviť, že ak ich niekto AirTag iPhonom zoskenuje, uvidí kontakt na majiteľa.

Apple
Zdroj: Apple

V prípade, že kľúče sú niekde v blízkosti, spustí sa funkcia Precízne hľadanie. Pomocou akcelerometra, kamery a GPS ťa aplikácia Nájdi navedie akýmsi kompasom presne ku gauču, kde tie kľúče ležia. Precízne hľadanie podporuje len iPhone 11 a novšie modely.

AirTag má vlastný reproduktor, takže môžeš na diaľku zapnúť pípanie, alebo povieš cez iné Apple zariadenie so Siri, aby našla kľúče.

Apple
Zdroj: Apple

AirTag je odolný voči vode a prachu (IP67) a vymeniteľná batéria má pri bežnom používaní vydržať až jeden rok.

Jeden AirTag stojí 35 eur, balenie štyroch AirTagov výhodnejších 119 eur. Predobjednať sa dajú od 23. apríla.

Apple
Zdroj: Apple

Ďalšou novinkou, respektíve dizajnovým doplnkom, je iPhone 12 aj v ružovofialovej farbe.

Apple
Zdroj: Apple

Apple nakoniec ukázal tri novinky, ktorých spoločným menovateľom je viac výkonu.

Apple TV 4K 2021 dostal čip Apple A12 Bionic, ktorý používa napríklad iPhone XS. Nabral teda na výkone. Výrazne iný je aj diaľkový ovládač. Je z hliníka a navrchu má dotykovú plochu. Trochu pripomína ovládanie starých iPodov. Naboku má tlačidlo na vyvolanie Siri.

Apple
Zdroj: Apple

Zaujímavým doplnkom nového Apple TV 4K je podpora nastavenia obrazu televízora cez senzory iPhonu. Ten vie nahradiť svetelnú sondu a pomôcť s lepším nastavením farebnosti či kontrastu.

32 GB verzia Apple TV 4K stojí 199 eur, dvojnásobná interná pamäť stojí 219 eur.

Apple
Zdroj: Apple

Po dlhých rokoch Apple konečne inovoval aj svoje all-in-one počítače iMac. Generácia 2021 má výrazne zmenený dizajn. Hranaté hrany prevzal z iPadu Pro alebo iPhonu 12 Pro.

Apple
Zdroj: Apple

24-palcový 4,5K displej sa vďaka tenším rámikom takmer vošiel do tela starého 21-palcového iPacu. Spodná hrana však ostala masívna. V podstate sa v nej nachádza celý počítač.

Nové iMacy totiž už fungujú na novom čipe Apple M1, ktorý umožnil všetku elektroniku, ako aj aktívne chladenie extrémne zmenšiť. Preto má iMac hrúbku len 11,5 mm.

Dizajn predošlých iMacov.
Dizajn predošlých iMacov. Zdroj: Apple

Dizajn bol pri iMacoch stále zásadný. Nie je to inak ani teraz. Okrem štandardnej striebornej na výber je ešte šesť ďalších, pastelových farieb.

V rovnakej farbe je dokonca aj textíliou potiahnutý napájací a magneticky pripájaný kábel. Aby ostala zachovaná dizajnová čistota, ethernetový konektor sa presunul do externej nabíjačky iMacu. Praktické.

Apple
Zdroj: Apple

V rovnakých farbách sú dostupné aj myši Magic Mouse a klávesnice Magic Keyboard s podporou Touch ID.

Nové iMacy majú konečne full HD webovú kameru, zlepšené mikrofóny aj reproduktory. Reagujú tak na dobu videohovorov.

Na výber budú iMacy s operačnou pamäťou do 16 GB a interným diskom do 2 TB. Celý iMac má hmotnosť len 4,5 kg.

iMac 2021 s čipom M1 začína na cene 1 449 eur.

Apple
Zdroj: Apple

Výkonnostne sa týmto stolovým počítačom už vlastne vyrovnáva aj práve predstavená nová generácia iPadov Pro s 11- alebo 12,9-palcovým displejom.

Apple
Zdroj: Apple

Ako prvé tablety od Applu sú osadené čipom M1. Ich výkon sa teda v podstate dostáva na takmer rovnakú úroveň ako pri iMacu alebo poslednej generácii MacBook Pro. To, že už ide ozaj o pracovné mašiny, prezrádzajú ďalšie parametre, ako napríklad do 16 GB operačnej pamäte a tej internej až 2 TB. Pripomíname, že sa bavíme o 5,9 a 6,5 mm hrubých tabletoch.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Nové iPady Pro podporujú 5G a majú novú prednú ultraširokouhlú kameru s funkciou zmeny uhla podľa detekcie tváre. Našťastie ostáva napájanie cez USB-C konektor, po novom aj s podporou štandardu Thunderbolt.

Apple
Zdroj: Apple

Veľkou novinkou pri 12,9-palcovej verzii je prvá mini-LED technológia displeja v Apple produkte. Apple ho nazýva Liquid Retina XDR a dosahuje kvality jeho profesionálneho monitora XDR Display. To znamená rozlíšenie 2 732 x 2 048, ale hlavne kontrast 1 milión : 1 a maximálny jas až 1 600 nitov.

11-palcový iPad Pro začína na cene 879 eur, väčší 12,9-palcový na 1 199 eurách.

Apple
Zdroj: Apple

Len pre zaujímavosť, maximálna konfigurácia veľkého iPadu Pro s 2 TB pamäťou a 5G pripojením stojí 2 579 eur. S Magic Keyboard a perom Pencil 2 je to až neuveriteľných 3 113 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia