Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. februára 2024, 9:30
Čas čítania 6:12
Dominik Vetrák

Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia)

Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia)
Zdroj: Dominik Vetrák/Archív Refresher
TECH APPLE APPLE VISION PRO TECHNOLOGICKÉ RECENZIE
Uložiť Uložené

Strávili sme niekoľko hodín s headsetom Apple Vision Pro na hlave. Nadchol nás, ale k dokonalosti má ďaleko.

Keď Apple oznámilo Apple Vision Pro, headset, ktorý kombinuje VR a AR (ďalej len AVP), smial sa im celý svet. 

„Vyzerá to ako lyžiarske okuliare. Je to príliš veľké a nevkusné. Nebude to až také praktické.“ 

Odporúčané
Obvinený Róbert Z. ma predal 50 chlapom. Jeden z nich sa na mňa vymočil (Rozhovor) Obvinený Róbert Z. ma predal 50 chlapom. Jeden z nich sa na mňa vymočil (Rozhovor) 6. februára 2024, 11:30

Prišiel však deň vydania a headsety zaplavili USA. Zrazu si AVP chcel vyskúšať takmer každý a aj tí, ktorí po tom netúžili, boli minimálne zvedaví. Rovnako ako my. Spojili sme sa teda s Michalom, ktorý vlastní prvý AVP na Slovensku.

Zatiaľ sa totiž dá kúpiť len v USA. Michal nám headset nasadil na hlavu a nechal nás ponoriť sa do virtuálneho sveta a rozšírenej reality. Čo sme tam zažili?

Apple Vision Pro
Zdroj: Dominik Vetrák/Archív Refresher

Svet plný (takmer) neobmedzených možností. Headset dovolí vytvoriť používateľovi virtuálny svet, ale v roku 2024 už nikoho, kto na sebe mal VR headset, nič podobné neohromí. Výhody AVP spočívajú v jeho rozšírenej realite, ktorá dovoľuje skombinovať digitálny svet s tým skutočným. 

Okolie som cez headset videl takmer identicky, ako ho vnímam vlastnými očami. Pozerať sa na svet okolo bolo ako pozerať sa naň cez filter slnečných okuliarov. 

Apple Vision Pro recenzia
Zdroj: Archív Dominik Vetrák/Refresher
Apple Vision Pro recenzia
Technológia Foveated rendering v praxi, vďaka ktorej headset zobrazuje v čo najvyššej možnej kvalite sekciu, na ktorú sa používateľ pozerá. Okolie je menej ostré, ale zase sa zaostrí, keď sa naň používateľ pozrie priamo. Zdroj: Archív Dominik Vetrák/Refresher

Headset je návykový

Zatiaľ čo som sa rozprával s Mišom a kolegami, ktorí ma fotili, na stene som mal youtubové video ukazujúce, čo všetko vlastne môžem s AVP robiť. Pred sebou som zase mal klávesnicu s poznámkovým blokom, aby som si svoje dojmy z používania headsetu mohol zapisovať.

Prekvapilo ma, ako rýchlo som si na headset a jeho funkcie zvykol. Okamžite som si začal rozkladať okná, a to nielen v rámci jednej miestnosti. 

V kancelárii si človek môže rozložiť prehliadač, svoje digitálne pracovisko (admin, programovací software, e-maily, Slack...) a pokojne si k tomu hodiť Youtube do pozadia. Trochu zamrzí, že sa súbežne nedajú pustiť dve a viaceré videá (ideálne s odlišnou hlasitosťou), ale úplne praktické by to aj tak nebolo. Aj multitasking má svoje hranice. 

Odporúčané
Michal je prvý Slovák s Apple Vision Pro. Dá sa vôbec normálne využiť alebo je to len predražený gadget? (Rozhovor) Michal je prvý Slovák s Apple Vision Pro. Dá sa vôbec normálne využiť alebo je to len predražený gadget? (Rozhovor) 17. februára 2024, 12:30

V obývačke si následne môže rozložiť multimediálny kútik so streamingovými službami či s Apple Arcade a ich videohrami a hudbou cez Apple Music. Na záchode ho zase môže čakať Instagram. Pokiaľ ich používateľ nepresunie, tieto okná tam ostávajú aj po tom, čo si dá headset dolu z hlavy. V mojom prípade mi jeho funkcie hneď chýbali. Rozhodne ide o návykový a praktický hardware.

Ako sa ovláda?

Celkom jednoducho. Scrollovanie a presúvanie okien funguje pohybmi ruky a potvrdzovanie stisnutím palca a ukazováka. Headset mal občas problém správne zamerať moje prsty a ruky (zrejme skrz dlhé rukávy na kabáte).

APV môžeš pokojne ovládať rukou opretou o telo a nemusíš ju mať vystretú. Ja som mal však stále tendenciu dvíhať ju (zrejme svalová pamäť z využívania ovládačov na VR headsety).

Apple Vision Pro
Zdroj: Dominik Vetrák/Archív Refresher
Apple Vision Pro
Zdroj: Dominik Vetrák/Archív Refresher

Písať sa dá ťukaním do virtuálnej klávesnice, ale pohodlnejšie je hýbať kurzor očami a následne stlačením prstov potvrdiť písmeno. Headset disponuje sledovaním pohybu očí (eye tracking), a aj keď nie je dokonalý, nevyžaduje používanie fyzickej klávesnice (k headsetu sa dá pripojiť myš aj klávesnica).

Sledovanie filmov pripomína zážitok v kine

AVP disponuje micro-OLED displejom s 23 miliónmi pixelov a rozlíšením necelých 4K. Pozeranie seriálov a filmov cez headset je tak ďalším úžasným zážitkom. Používateľ si pri tom môže zväčšiť či zmenšiť okno, cez ktoré pozerá, takže sa môže cítiť ako v kine.

RPReplay Final1707488955 (online video cutter.com)
RPReplay Final1707488955 (online video cutter.com)

Stále budem preferovať svoju LG OLED C3, ale klamal by som, keby som tvrdil, že ma neohúrilo, aký kvalitný obraz a zážitok AVP poskytuje. Dokonca navodí kinoatmosféru, keď pri pozeraní filmov a seriálov stmavne celé okolité prostredie.

Odporúčané
Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie 14. januára 2024, 9:00

Počas tých niekoľkých hodín som si nedokázal zvyknúť na to, že všetky tie okná a aplikácie vo vzduchu vidím len ja. Bolo pre mňa nepredstaviteľné, že to nedokážu všetci. Aj preto som si podvedome dával pozor na súkromie a na obsah okien, ktoré otváram.

Headset občas nefunguje na 100 %. Keď nefunguje hlasové ovládanie a hapruje tracking, môže to dopadnúť aj takto (pozri video nižšie).

Headset dokáže vytvoriť aj virtuálny svet. Stačí si navoliť pozadie a priestor, v akom sa človek chce nachádzať. Môžu to byť zasnežené hory či vesmír. Je to ideálne pre situácie, keď sa chce človek naplno ponoriť do používania headsetu a nechať sa pohltiť virtuálnym prostredím bez okolitého ruchu.

Aj headset za 3 500 eur má svoje muchy

AVP nie je dokonalý nástroj a nefunguje ani ako úplná náhrada PC či smatfónov. Určite by sa to zmenilo množstvom dní používania, ale aj po niekoľkých hodinách som sa stále obracal k svojmu smartfónu. Keď som si chcel zapísať poznámky alebo niečo vygoogliť, bolo to jednoducho rýchlejšie na mobile. 

Avšak, ide o prvú generáciu celkom novej a revolučnej technológie. Je jasné, že sa nezaobišla bez nedostatkov a chýb. Ďalšou z nich sú aplikácie. AVP naplno podporuje len 600 aplikácií, ktoré využívajú výhody zariadenia a 3D používateľské rozhranie. Dá sa nainštalovať množstvo ďalších, ale nemusia fungovať úplne správne. 

Odporúčané
Nové produkty PanzerGlass pre iPhone 15: Týmito revolučnými vlastnosťami si ťa získajú Nové produkty PanzerGlass pre iPhone 15: Týmito revolučnými vlastnosťami si ťa získajú 9. októbra 2023, 14:30

Aplikácie pre headset nevyvinuli ani Netflix, Youtube či Spotify. Niektoré sa dajú obísť cez prehliadač, ale nie je to ono a toto riešenie zaostáva za funkciami plnohodnotnej aplikácie. Vývojári aplikácií ešte nenašli plnohodnotné využitia funkcií headsetu, ako je kombinovanie AR a VR či interakcie s aplikáciami v 3D priestore. 

Apple Vision Pro recenzia
Zdroj: Archív Dominik Vetrák/Refresher
Apple Vision Pro recenzia
Zdroj: Archív Dominik Vetrák/Refresher

Apple neuvádza oficiálny rozsah zorného poľa (Field of view), ale je to niečo medzi 100 až 110, takže na úrovni ostatných VR headsetov. V tomto prípade by sa však zišlo širšie zorné pole. Narážali sme totiž do vecí okolo nás a obmedzené periférne videnie spôsobilo, že sme strácali prehľad o svojom okolitom prostredí.

Pekne to vidieť aj na našom krátkom videu na Instagrame, kde som mal problém zachytiť sa držiaka v autobuse. Bol som zvyknutý, že ho periférne vidím, takže môj mozog automaticky navigoval ruku tam, kde by ho približne navigovali moje oči. Tentoraz však mozgu chýbali dáta z očí, a tak som „trafil“ trochu vedľa. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa REFRESHER Slovensko (@refreshersk)

Headset má slabšiu baterku, ktorá vydrží cca dva a pol hodiny. Tá musí byť navyše pripojená k headsetu káblom a je zbytočne veľká a ťažká, čo je nepraktické. Pre dlhodobé používanie je navyše nutné vlastniť aj silnejší externý powerbank. Osobne v tom však nevidím až taký veľký problém, keďže si nedokážem predstaviť mať headset na hlave dlhšie ako niekoľko hodín denne, a aj to s prestávkami. 

Odporúčané
Takto vyzerá práve predstavený iPhone 15. Za jeho najvýkonnejšiu verziu zaplatíš skoro 2 000 eur Takto vyzerá práve predstavený iPhone 15. Za jeho najvýkonnejšiu verziu zaplatíš skoro 2 000 eur 12. septembra 2023, 20:35

Headset zachytáva fotky a videá vo veľmi vysokej kvalite a vďaka funkcii Spatial photo and videos si používateľ môže užiť prezeranie fotiek a videí v obmedzenom 3D priestore a vidieť tak napríklad aj za hranice videa a fotky. Bohužiaľ, má problém s nasvietením, a tak dokáže nahrávať videa zvnútra len v exteriéroch s prirodzeným svetlom.

Apple Vision Pro
Zdroj: Dominik Vetrák/Archív Refresher

Pri vnútornom displeji/kamere nám chýbala možnosť priblížiť si čokoľvek v našom zornom poli pri normálnom používaní. Povedzme, že používateľ niečo vidí v diaľke alebo si len chce priblížiť drobný text na krabici na druhej strane miestnosti.

Nemusel by ho odfotiť či podísť k nemu bližšie. Jednoducho by sa naň pozrel, roztiahol prsty a headset by mu predmet priblížil. Určite by to ocenili aj ľudia s horším zrakom, keďže headset nefunguje, ak jeho používateľ nosí okuliare.

Každý je určite zvedavý, ako sa headset nosí a drží na hlave. Apple kalibruje veľkosť na každého človeka individuálne. Ten, ktorý som skúšal, bol určený na väčšiu hlavu, a tak som nemal úplne ideálny zážitok. AVP som na hlave nevydržal mať dlhšie ako hodinu. Celá váha a uchopenie headsetu je na prednej strane, takže ma to tlačilo a cítil som výrazný tlak na čele (to je však niečo, čo kritizuje viacero používateľov).

Apple Vision Pro
Zdroj: Dominik Vetrák/Archív Refresher

Headset má 650 gramov (o 100 gramov viac ako PS VR2). Nie je tak nadmerne ťažký, ale neviem si predstaviť mať ho na hlave niekoľko hodín. V tom pomáha druhý popruh/head band, ktorý nie je dizajnovo až taký elegantný, ale znižuje tlak na hlavu a headset sa vďaka nemu nosí oveľa pohodlnejšie. 

Ako na nás reagovali ľudia v uliciach Bratislavy?

Plusy a mínusy headsetu by sa nemali vzťahovať len na technologické aspekty. Zobrali sme ho do ulíc hlavného mesta, keďže nás zaujímali reakcie ľudí. Udiveným, pobaveným či odsudzujúcim pohľadom sme sa nevyhli. Niektorí ľudia nechápali, čo máme na hlave, iní si nás fotili. To je však prirodzené. Prirodzená nám však už nepripadala návšteva kaviarne. 

Apple Vision ProApple Vision ProApple Vision ProApple Vision Pro
Zobraziť galériu
(4)

Keď som si objednával kávu, mal som vôkol seba rozložené okná a interagoval s nimi. Skrz okná som čašníka ani nevidel a vlastne mi to neprekážalo. Len čo som dokončil objednávku, venoval som sa znova svojmu virtuálnemu svetu.

Odporúčané
Nový iPhone 14 versus repasovaný iPhone 13 Pro. Do čoho sa ti oplatí ísť? Nový iPhone 14 versus repasovaný iPhone 13 Pro. Do čoho sa ti oplatí ísť? 9. júla 2023, 8:30

V danom momente mi to nenapadlo, ale keď som nad tým uvažoval, chýbal mi očný a osobnejší kontakt. Rovnako tak to cítil aj čašník, ktorý nám s úsmevom na tvári povedal, že by mu takíto návštevníci síce neprekážali, ale rozhodne by ich nepreferoval. 

Apple Vision ProApple Vision ProApple Vision Pro
Zobraziť galériu
(3)

S každým ďalším gadgetom, mobilom, aplikáciou a inou technologickou vymoženosťou sa z nás vytráca ľudskosť, empatia, schopnosť slušne a komplexne komunikovať a vnímať svet okolo nás. Apple Vision Pro nám síce otvorilo dvere do úplne iného sveta, zároveň však vytláčalo ten skutočný nabok.

Apple Vision Pro
Zdroj: Dominik Vetrák/Archív Refresher
Apple Vision Pro
Zdroj: Dominik Vetrák/Archív Refresher

Apple Vision Pro má veľa nedostatkov spôsobených tým, že ide o prvú generáciu celkom nového produktu. Apple ich postupne bude odstraňovať v revíziách a ďalších generáciách. Už teraz je však podstatné to, že po rokoch sľubov a rôznych gadgetoch konečne držíme v rukách budúcnosť interakcie s digitálnym svetom.

Apple Vision Pro je začiatok toho, ako budeme komunikovať, pracovať a konzumovať internetový obsah a v podstate fungovať na dennodennej báze. Stačí, keď sa z headsetu stanú okuliare (aj keď to možno zaberie ďalších 10-20 rokov).

Odporúčané
TEST: Samsung Galaxy Z Flip4. Klasické véčko po novom TEST: Samsung Galaxy Z Flip4. Klasické véčko po novom 11. februára 2023, 12:30

Kúpil by som si headset už teraz za 3 500 eur? Nie, ale v živote ma nič iné takto nepohltilo a neprenieslo ma do budúcnosti. AVP je technologickou revolúciou, za ktorú si Apple zaslúži veľký potlesk. 

Apple Vision ProApple Vision ProApple Vision ProApple Vision Pro
Zobraziť galériu
(7)
Domov
Zdieľať
Diskusia