Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2021, 19:02
Čas čítania 4:52
Dominik Vetrák

Marvel otvorene rieši rasizmus. USA nechcú čierneho Captaina America a Falcon to chce zmeniť

Marvel otvorene rieši rasizmus. USA nechcú čierneho Captaina America a Falcon to chce zmeniť
Zdroj: Marvel Studios/Disney+
FILMY A SERIÁLY THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER
Uložiť Uložené

Piata epizóda The Falcon and the Winter Soldier predstavila zaujímavú novú postavu a rozoberala rasizmus v USA.

Keď sme napísali prvý článok s dojmami z debutovej epizódy The Falcon and the Winter Soldier, v komentároch sa našlo veľa čitateľov, ktorí nechápali či odmietali fakt, že seriál pracuje s témou rasizmu v USA.

V najnovšej, piatej epizóde už hrdinovia otvorene riešia dôvody, prečo vláda USA mučila Isaiaha Bradleyho (prvého superčloveka po Stevovi Rogersovi), prečo Falcon nechcel prebrať Stevov štít a aký vplyv môže mať Captain America tmavej pleti na USA a celú spoločnosť. 

Seriál túto tému rozoberá vo skvelom dialógu medzi Samom (Falconom) a Isaiahom. Ich myšlienky a názory sú rozdielne, no obaja vedia, s čím Afroameričania v USA bojovali od samého počiatku. Len málokto by čakal, že by sa disneyovský seriál či film otvorene zaoberali problémom systémového rasizmu v USA. Isaiah je presvedčený, že sa veľa nezmenilo a systémový rasizmus v USA by stále nedovolil, aby bol novým Captainom America černoch. A ak by mu to aj dovolil, tvrdí, že by to žiadny černoch nemal urobiť.

Odporúčané
Stále nemáš PS5? Nezúfaj, konzole aj pol roka po vydaní chýbajú základné funkcie, hráči sú frustrovaní a kupujú Xbox Stále nemáš PS5? Nezúfaj, konzole aj pol roka po vydaní chýbajú základné funkcie, hráči sú frustrovaní a kupujú Xbox 15. apríla 2021, 14:30

Sam tvrdí, že veci sa zmenili a že ľudia sa musia dozvedieť, čo vláda urobila Isaiahovi, ale Isaiah ho rýchlo zrazí na zem. Je presvedčený, že by ho znova umlčali, mučili alebo rovno zabili. Sam si uvedomuje, aké peklo Isaiah prežil len pre jeho farbu pleti.

Je mu jasné, že mu Isaiah v podstate hovorí, že ak štít prevezme, zradí všetko, za čo černosi bojujú a čo pre štít museli vytrpieť. Neskôr sa však rozhodne, že štíť prevezme a urobí všetko pre to, aby systémový rasizmus v USA zmenil.  

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Marvel si zaslúži pochvalu za to, že sa k problému stavia autenticky. Seriály na Disney+ sú ideálne na to, aby tvorcovia preskúmali podobné javy, ako je rasizmus, spoločenská situácia v USA a všetko, čo sa v súčasnosti skutočne deje v spoločnosti. Vo veľkých kinofilmoch, kde bojujú s Thanosom, na to totiž priestor nie je. 

Seriály tak však fungovať môžu a práve v takýchto scénach je seriál vynikajúci. Keď medzi sebou postavy konverzujú, riešia ideológiu okolo identity Captaina America, čo pre Sama znamená prevziať štíť z hľadiska rasového, ale aj ideologického problému. Isaiah spomína na to, ako sa v mladosti vzoprel rozkazom a zachránil svojich „bratov v zbrani“.

Odporúčané
Recenzia: Falcon a Winter Soldier Recenzia: Falcon a Winter Soldier 25. apríla 2021, 15:30

Vláda a armáda USA za to Isaiaha potrestali, mučili a experimentovali na ňom. Skúšali zistiť, prečo u neho sérum robiace z človeka nadčloveka fungovalo (ostatní pokusní vojaci umreli) a ako by ho mohli replikovať. Je úplne jasné, že chceli ďalšieho Captaina America, avšak nie Isaiaha, keďže nebol beloch. 

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Stačí sa pozrieť na Captain America: First Avenger. Steve Rogers urobil úplne to isté čo Isaiah Bradley. Steve sa vzoprel rozkazom a zachránil svojich vojenských kolegov a kamarátov. Lenže na rozdiel od Isaiaha Steva oslavoval celý svet, získal pochvalu od vlády USA a dovolili mu aktívne sa zapájať do bojov. Nehovoriac o tom, že Steva od začiatku odmietali ohrozovať v akcii, a tak ho využívali len na PR. Naopak, Isaiah bol ako černoch nahraditeľný, a tak sa zúčastňoval na vojenských akciách. 

Táto časť seriálu je naozaj zaujímavá, ale v poslednej epizóde sa toho udialo oveľa viac. Viacerí diváci si budú pamätať tradičnú klišéovitú sekvenciu, v ktorej hrdina trénuje, snaží sa zlepšiť a potí sa. V projektoch od Marvelu trhajú hrdinovia steny, cestujú časom, bojujú s mimozemšťanmi, takže táto sekvencia bola podľa nás úplne zbytočná, podobne ako tancovanie postáv v Madripore.

Oveľa zaujímavejšie však je cameo herečky Julie Louis-Dreyfus (seriál Veep). Jej postava sa volá Contessa Valentina Allegra de Fontaine. V komiksoch ide o agentku SHIELD-u a lásku Nicka Furyho (Samuel L. Jackson). Neskôr však odhalí, že je špiónka z HYDRY.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97244 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto je nová, záhadná postava, ktorá lanári Johna Walkera.
  • Čo nájde Sam v krabici z Wakandy.
  • Čo sa dialo v prvej potitulkovej scéne seriálu.
  • Či niekto nahradí Sama v úlohe okrídleného Falcona.
  • Čo skrýva Sharon Carter a kto je Shadow Broker.
Domov
Zdieľať
Diskusia