Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2021 o 11:27
Čas čítania 5:12
Dominik Vetrák

Svet Marvelu má nového Captaina America. Sam v médiách rozniesol vládu USA a dal černochom hrdinu, na ktorého môžu byť hrdí

Svet Marvelu má nového Captaina America. Sam v médiách rozniesol vládu USA a dal černochom hrdinu, na ktorého môžu byť hrdí
Zdroj: The Walt Disney Company
FILMY A SERIÁLY THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER
Uložiť Uložené

Čo sme sa dozvedeli z posledného dielu The Falcon and the Winter Soldier?

Po skončení poslednej epizódy The Falcon and the Winter Soldier sa objavil názov Captain America and the Winter Soldier. Neboli by sme prekvapení, keby sa potenciálna 2. séria volala rovnako, prípadne Captain America and the White Wolf. Sam Wilson opustil rolu Falcona a v dnešnej epizóde sa z neho stal plnohodnotný Captain America. 

Celá miniséria bola v podstate o tom, ako sa s tým Sam zmieri a čo urobí pre to, aby Stevov štít mohol hrdo niesť na svojom chrbte a zároveň tým nezradil afroamerickú komunitu. Seriál totiž výrazne pracuje so systémovým rasizmom v USA, čomu sme sa venovali už v predošlých článkoch. Táto téma sa s Capom už bude niesť asi stále, keďže afroamerický Captain America bude vždy v niečích zuboch.

Odporúčané
Marvel otvorene rieši rasizmus. USA nechcú čierneho Captaina America a Falcon to chce zmeniť Marvel otvorene rieši rasizmus. USA nechcú čierneho Captaina America a Falcon to chce zmeniť 17. apríla 2021 o 19:02

Černoch ako Captain America

Uvedomuje si to aj sám Sam Wilson, ktorý to spomenie v silnej reči pre médiá a členov vlády USA. Úprimne, čakali sme, že sa vo finále stretne s nejakými rasistami alebo že narazí na odpor a vláda či obyčajní ľudia sa vzoprú myšlienke mať Sama za Captaina America.

Tvorcovia si však niečo podobné zrejme šetria do budúcich projektov a tu sa zamerali len na to, ako sa s novou identitou popasoval Sam a ľudia v jeho okolí. 


Sam dostal od inžinierov z Wakandy aj nový oblek. Bohužiaľ, nevieme, či má v sebe vibranium, ale určite nejde o obyčajný kostým. S Buckym ho po novom okrem priateľstva a Steva Rogersa spája aj dlh Wakande.

Zdá sa, že práve Shuri, sestra Blacka Panthera a zrejme hlavná inžinierka vo Wakande, bude so svojimi kolegami vytvárať pre Avengerov technológie a nahradí tak Tonyho Starka aka Iron Mana. Samov oblek sa podľa nás celkom podaril a vyzerá ozaj dobre. Sme radi, že okrem štítu bude aj naďalej používať svoje krídla. 

V seriáli sa s náročnými psychologickými témami nestretával iba Sam. Ťažké to mal aj Bucky, ktorý aspoň navonok uzavrel boj s minulosťou a hriechmi Wintera Soldiera. Tu by sme sa radi pristavili pri scéne s jeho japonským kamarátom na dôchodku, ktorému zabil syna ešte ako Winter Soldier. Od tejto scény sme čakali viac napätia, emócií a vlastne všetkého.

Odporúčané
Recenzia: Falcon a Winter Soldier Recenzia: Falcon a Winter Soldier 25. apríla 2021 o 15:30

Vo finále však táto dejová línia dostane len niekoľko sekúnd záberov, aby sa nepovedalo. Ide o veľké sklamanie a rozhodne nevyužitý potenciál pre Buckyho charakterový vývin (a taktiež mohol Sebastian Stan ukázať viac zo svojich hereckých schopností). 

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: The Walt Disney Company/Disney+

To, čo nevyužil Sebastian Stan, však využil Carl Lumbly v role Isaiaha Bradleyho. Dovolíme si tvrdiť, že Lumbly v seriáli kontinuálne predvádza jeden z najlepších hereckých výkonov, aký sme v projektoch od Marvelu mohli vidieť. Pevne dúfame, že ho ešte v budúcnosti uvidíme, aj keď jeho dejová línia je uzavretá.

Znova sa dokazuje, že ľudské príbehy a premyslené dejové línie s emotívnym presahom fungujú všade, aj v komiksovkách. V prípade Falcona a Wintera Soldiera ide, paradoxne, o najlepšie scény v seriáli. 

Iste, užívame si akciu, no časom začína byť stereotypná a neinovatívna. O tom však viac v recenzii. Naopak, v recenzii nebudeme riešiť postavu Agenta Cartera aka Sharon Carter aka Powera Brokera. Tento „dejový zvrat“ smrdel na míle ďaleko, nejde teda o žiadne prekvapenie a aj odhalenie tajnej identity bolo slabé. 

Sharon Carter je tajomný Power Broker, no čo ak ide o Skrulla?

Sharon je tajomný Power Broker a nezdá sa, že by pracovala pre CIA. Po tom, ako sa k nej zachovala vláda USA, rozhodla sa, že si pôjde po svojom a nebude jej cudzia ani vlastizrada. Bohužiaľ, jej postava je extrémne nezaujímavá, nudná a predvídateľná. Vôbec by nám neprekážalo, keby zomrela a pohli by sme sa ďalej. Stať sa však môže aj to, že Marvel zo Sharon Carter urobí Skrulla. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto sú Skrullovia a ako môžu zmeniť dej ďalších seriálov aj filmov, ako aj celú históriu Marvelu.
  • Čo nám prekážalo najviac na Buckym a jeho súbojoch.
  • Prečo môže Batroc stále žiť.
  • Prečo finálna epizóda z hľadiska vzťahov medzi Samom, Buckym a Johnom vôbec nefunguje.
  • V akom tíme možno uvidíme US Agenta v budúcnosti.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97515 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia