Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2021, 11:09
Čas čítania 0:36
Viktor Kniš

Konšpirátori upravili video s Krčmérym, aby ním bojovali proti respirátorom. Hoax zdieľali desaťtisíce Slovákov

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Manipulatívne video o respirátoroch podrobnejšie rozobrali aj na stránke fakty AFP.

Ešte v marci 2021 upozorňovalo ministerstvo zdravotníctva na hoax týkajúci sa údajne nebezpečných respirátorov. Rezort zverejnil na Facebooku dôkazy o tom, že materiál, z ktorého sú ochranné prostriedky, je stopercentne bezpečný a nespôsobuje choroby ani zdravotné komplikácie.

Ministerstvo podrobne rozobralo zloženie respirátorov a dodalo, že každý certifikovaný produkt musí mať riadne označenie „CE“. 

Odporúčané
Festival Pohoda definitívne ruší ročník 2021. Organizátori ho presúvajú na rok 2022 Festival Pohoda definitívne ruší ročník 2021. Organizátori ho presúvajú na rok 2022 7. apríla 2021, 9:18

Nejde však o jediný problém spojený s hoaxom o respirátoroch. Autori konšpirácie totiž cielene upravili audiozáznam so slovenským epidemiológom Vladimírom Krčmérym.

Portál AFP porovnal audiozáznam z virálneho hoaxu s pôvodným videom Hospodárskych novín a podrobnou analýzou zistil, že video bolo cielene spomalené, aby vyvolalo dojem, že populárny odborník na tropické choroby je značne zadychčaný preto, lebo má na ústach respirátor. 

Krčméry
Zdroj: AFP

„Vo videu sa hovorí o tom, že ‚na ústach nosíme chemický koktail‘, ktorého toxicita nebola nikdy testovaná. V skutočnosti sú však spomínané látky buď neškodné, alebo sa v certifikovaných respirátoroch, ktoré podliehajú európskej aj národnej regulácii, vôbec nenachádzajú,“ vysvetľuje portál AFP na svojej stránke. 


Domov
Zdieľať
Diskusia