Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2021, 16:15
Čas čítania 2:35
Dominik Vetrák

Vojenská hra zobrazuje amerických vojakov v Iraku ako hrdinov. Autentický príbeh však neukazuje vojakov, ktorí vraždili civilistov

Vojenská hra zobrazuje amerických vojakov v Iraku ako hrdinov. Autentický príbeh však neukazuje vojakov, ktorí vraždili civilistov
Zdroj: Highwire Games/Victura
TECH
Uložiť Uložené

Six Days in Fallujah púta viac pozornosti kontroverziou než kvalitou.

Six Days in Fallujah mala byť hra z pohľadu tretej osoby pre konzoly a PC ešte v roku 2010. Avšak po jej odhalení sa na ňu zniesla vlna kritiky zo všetkých strán, keďže plánovala autenticky zobraziť hrôzy vojny v Iraku. Titul okamžite zrušili a štúdio, ktoré ho pripravovalo, zbankrotovalo.

Len minulý mesiac hru znovu odhalili ako výtvor štúdia Highwire Games vychádzajúcu na konzoly a PC niekedy v priebehu tohto roka. Vývoj zresetoval prezident starého štúdia Atomic Games, ktorý mal zrejme k dispozícii takmer hotovú hru, akurát v zastaranom grafickom kabátiku. 

Odporúčané
Uži si demolačné derby vo Wreckfeste. Zábavná racingovka ti dovolí rozrážať miniautá kombajnmi a ty si to zamiluješ Uži si demolačné derby vo Wreckfeste. Zábavná racingovka ti dovolí rozrážať miniautá kombajnmi a ty si to zamiluješ 17. marca 2021, 17:30


Celú ju teda prerobili, no kontroverzia ostáva. Tvorcovia hru prezentujú ako autentický pohľad na vojnu v Iraku a v prvom rade na konflikt v meste Fallujah. Problémom je, že tvorcovia prezentujú amerických vojakov ako hrdinov a tých, ktorí sa báli zakaždým, keď otvorili dvere jedného z domov a nevedeli, čo tam na nich čaká. 

Proti tomuto spracovaniu sa vzbúril celý svet, keďže ide o jasnú americkú propagandu. USA totiž napadla Irak na základe nepravdivých tvrdení o tom, že vlastnia jadrové zbrane a že vláda Iraku pomáha al-Káide. Samozrejme, do dnešného dňa sa nenašli dôkazy, ktoré by to potvrdzovali.

Generálny tajomník Spojených národov označil americkú vojnu v Iraku za ilegálnu, pričom v nej okrem vojakov zomrelo odhadom okolo 200-tisíc civilistov. Niektoré štúdie však hovoria o čísle 600-tisíc vyhasnutých životov. 

Odporúčame prečítať si celé Twitter vlákno po rozkliknutí príspevku a komentárov

Americká armáda používala na civilistov chemické zbrane a zabíjala nevinné rodiny. Na začiatku konfliktu vo Fallujah začali strieľať na približne 200 civilistov, ktorí porušili zákaz vychádzania. Zranili ich vyše 70 a na mieste zabili 17 z nich. Aj napriek tomu, že americká vláda kritizovala Irak za používanie bieleho fosforu ako ilegálnej chemickej zbrane, americká armáda urobila to isté, a to na civilistoch.

Vojaci vtedy zabili stovky nevinných civilistov, čo si odôvodnili tým, že je to ich chyba, keďže sa nestihli evakuovať z mesta (bojaschopných mužov však vojaci zastavovali a zakázali im mesto opustiť).

Samozrejme, útok chemickými zbraňami v hre nie je, pretože sa k jeho použitiu vojaci v rozhovoroch s tvorcami hry nepriznali. Tvorcovia tvrdia, že sa hrou nesnažia o žiadny politický komentár, no vzhľadom na udalosti, o ktorých hovorí, je to nemožné. 

V traileroch sa tvorcovia pokúšajú navodiť dojem, že vojaci USA sú hrdinovia a obete vojny, s ktorými musíme sympatizovať, pretože v Iraku dennodenne riskovali svoje životy. O ich zverstvách a vraždení civilistov sa, samozrejme, nikde nezmieňujú. Mnohí ľudia sa o udalostiach vo Fallujah dozvedia práve prostredníctvom tejto hry, ktorá ich zobrazuje v nepravdivom svetle. 

Americká armáda napadla Irak, vysťahovala tamojších civilistov, zabíjala ich rodiny s deťmi, zničila ich domovy a nakoniec sa robia hry a filmy, ktoré ukazujú, aké náročné to títo agresori vlastne mali. Skutočnosť je taká, že my si ani nedokážeme predstaviť, čo pri takýchto veciach cítia ľudia, ktorých sa to týka. 

Samotná hra nevyzerá vôbec úžasne a v žánri vojnových FPS akcií nie je ani ničím výnimočná. Vyjde niekedy v priebehu tohto roka pre PC a konzoly, no je na tebe, či chceš podporiť americkú propagandu zobrazujúcu vojakov v Iraku ako hrdinov v čase, keď je nábor vojakov do americkej armády najnižší za dlhé roky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia